Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Sláva pro horníky: Do penze se možná podívají o sedm let dříve

Autor: ČTK - 
4. května 2016
11:48

Horníci se mohou začít radovat. Téměř. Podle nových pravidel, která by měla začít platit od října a která ve středu schválila Sněmovna, budou moci odcházet do starobního důchodu o sedm let dříve než ostatní pracovníci. Novela o penzijním pojištění nyní zamíří k posouzení do horní komory.

Vláda původně navrhovala, aby horníci mohli čerpat penze o pět let dřív než ostatní pracovníci, poslanci se však přiklonili k pozměňovacímu návrhu sociálních demokratů.

Ten podpořilo 113 ze 176 přítomných poslanců. K sociálním demokratům se připojili komunisté, lidovci, zástupci Úsvitu, nezařazení poslanci a část poslanců ANO. Pro předlohu jako celek pak hlasovalo 166 poslanců, proti nebyl nikdo. Schvalování novely přihlíželi zástupci horníků z galerie pro návštěvníky.

Dřívější odchod do penze by se podle novely měl vztahovat na havíře, kteří odpracovali 3300 směn v uhelném nebo 2200 směn v uranovém dole. Pokud práce skončila po dosažení nejvyšší přípustné expozice, stačit by mělo o 319 směn v uhelném dole méně a u uranu o 219 směn méně.

Nyní mají muži do penze odcházet v necelých 63 letech. Důchodová hranice se každoročně odsouvá o dva měsíce. Podle návrhu by horníci teď tedy chodili do řádného důchodu v necelých 56 letech a do předčasné penze, která je možná až tři roky před termínem, by mohli nastupovat ani ne v 53 letech.

Důchod se skládá z pevné části, která je pro všechny stejná, a z procentní části podle odpracovaných let a odvedených částek. Podle vládního návrhu by se v procentním dílu horníků měly nově odrazit všechny valorizace od roku 1996. Stanovena je ale maximální částka, pro letošek by dosáhla 13 274 korun. V dalších letech by se zvyšovala o valorizaci.

Pád OKD

Hlubinné doly jsou v ČR nyní provozovány zejména v Moravskoslezském kraji, a to v režii společnosti OKD. Má své doly na Karvinsku a Ostravsku, kde je čeká útlum. OKD v úterý sama na sebe podala insolvenční návrh, dluží podle něj více než 17 miliard korun, majetek firmy přitom nedosahuje ani sedmi miliard. V insolvenčním návrhu firma uvedla, že aby zamezila prohlubování své ztráty, hodlá mimo jiné do počátku příštího roku zavřít Důl Paskov a do konce roku 2018 Důl Lazy.

Hlubinným způsobem se dále těží i uran, a to v Rožné na Žďársku, tamní důl provozuje státní podnik Diamo. Hlubinné dobývání se pak v malé míře používá i v severních Čechách, kde společnost Severní energetická získala povolení k těžbě hnědého uhlí v bočních svazích lomu ČSA.

 

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

agfor ( 4. května 2016 12:37 )

Pro horníky na Ostravsku dělají všechno, ale na ty na Mostecku ser*ou zvysoka. Pryč s vládou.

Zobrazit celou diskusi