Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

„Neumíme to pořádně,“ lituje šéf vinařů. Zmrzlo víno za miliardu, ohně nestačily

Autor: Matěj Smlsal - 
3. května 2016
20:28

Na některých vinicích jižní Moravy zmrzlo až 80 procent úrody. Mohou za to nízké noční teploty z přelomu dubna a května. Škod by nemuselo být tolik, kdyby vinaři chránili úrodu jako jejich kolegové v zahraničí – například antimrazovými svícemi. Šéf Svazu vinařů Tibor Nyitray ale Blesk.cz přiznal, že to pořádně neumějí.

Celková škoda na zničených vinicích přesáhne podle odhadů vinařů miliardu korun. Někde zmrzlo až 80 procent úrody.

Nemáme proti mrazu tak sofistikovaná zařízení jako třeba ve Švýcarsku. Budeme se inspirovat v zahraničí, musíme hned začít zkoumat, co a jak pořídit,“ uvedl předseda Svazu vinařů Tibor Nyitray.

Čeští vinaři podle něj úrodu chránili. Ale nedostatečně. „Vinaři zakládali ohně – slámou či jiným ekologicky hořlavým materiálem. Ovšem jen v místě očekávaného mrazu, tedy v údolí. Zpravidla to totiž bývá tak, že při mrazu klesá těžký vzduch dolů. Jenže mráz bohužel došel i na kopec. Zatímco v údolí víno přežilo, ve svazích ne. Nemáme to ještě nacvičené, neumíme to pořádně,“ lituje šéf vinařů, že si dosud nepořídili pořádné antimrazové pomůcky.

Mrazy byly pro úrodu smrtící hlavně ze dvou důvodů. Trvaly několik nocí, a navíc přišly nečekaně. Kdyby dorazily až za dva týdny, tedy na tři zmrzlé Pankráce, Serváce a Bonifáce, bude na ně vinná réva připravená.

V určitém stadiu jsou očka tak silná, že se jim nic nestane. Jenže mrazy teď přišly v době, kdy začínala rašit a byla ještě moc mladá,“ popsal Nyitray.

Vinaře také zaráží, že vinice zasažené v pátek vypadaly i po zmrznutí čile, ale v pondělí najednou vyschly.

Rozsáhlé jarní mrazy zažili vinaři naposledy v letech 2012 a 2013. Loni ani předloni ne. „Je zjevné, že příroda se skutečně mění. Mrazy se opakují, budeme s ochranou proti nim muset opravdu něco intenzivně dělat,“ dodal šéf Svazu vinařů Tibor Nyitray.

Podívejte se, jak chránili úrodu ve Švýcarsku:

tgbg ( 4. května 2016 09:43 )

Aspoň budou mít dostatek ledového vína!!!!

Xeen ( 4. května 2016 09:14 )

Tohle je pochopitelně nesmysl. Pokud nezařídíte aby zmrzlo i víno ve Španělsku, Itálii, Francii, Maďarsku, případně Argentině a Austrálii - odkud se také hojně dováží. Vypěstovat víno třeba ve Španělsku a dovést jej k nám vyjde v nákladech levněji než jej vypěstovat u nás. Relativně slušná italská nebo španělská vína pořídíte za 100kč/láhev, krabicák za 30kč. Kam si tedy myslíte, že mohou čeští vinaři svá vína zdražovat?

ivoadler ( 4. května 2016 08:48 )

Moc to ještě neumíme, ale o náhradu škody na ministerstvu zemědělství si řekneme. Loni to bylo sucho, letos mráz. To nás ti farmáři přijdou draho! Víno moc nemusím, to moravské jsou stejně patoky. Je to kyselý až to křiví ústa a láme vaz. Pít moravské víno je takový moravský svéráz.

tgbg ( 4. května 2016 08:21 )

Čeští vinaři????Snad MORAVŠTÍ!!!!!!

moiaza ( 3. května 2016 21:18 )

 Pro vinaře je mráz vlastně záchranou. Když spálí kus úrody, mají pádný důvod zdražit víno. Ceny vyšroubuji nahoru a když se pak další rok urodí, ceny dolů nepůjdou. A tak se jim vlastně zaplatí ten rok neúrodný. (mrazivý).

Zobrazit celou diskusi