Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Útoky zvedly zájem o HateFree: Připojilo se přes 40 míst, chtějí i obce

Autor: Matěj Smlsal - 
4. května 2016
06:38

Po útocích na několik podniků, které jsou součástí sítě HateFree, se chtějí k této značce odsuzující nenávist připojit desítky dalších míst. Zájem projevují jak kavárny či kluby, tak například městské části nebo obce. HateFree zónou se nově stal i pražský magistrát.

Místa s označením HateFree dávají lidem najevo, že se tu nemusí bát nenávistných útoků jak ze strany personálu, tak návštěvníků. Je zde vítán každý bez ohledu na příslušnost k etnické, náboženské, sexuální či jiné skupině.

Zón dosud vzniklo 161. Nyní ale jejich počet poroste razantněji. Přispěly k tomu nedávné útoky na několik podniků ze sítě HateFree, kdy je vandalové posprejovali, mimo jiné hákovými kříži a nacistickými symboly.

Během několika dnů po útocích se do sítě HateFree zón přihlásilo přes čtyřicet nových míst. Aktuálně řešíme postupně jejich registrace,“ řekl Blesk.cz Adam Podhola, který má síť HateFree zón na starost.

Po útocích se zapojila spousta kaváren a klubů z celého Česka. „Zájem ale projevují i jednotlivé městské části a obce, které přednesou návrh na jednání zastupitelstva, ale také instituce,“ dodal Podhola.

HateFree nováčci: Lesní školka i knihovna v Poličce

HateFree zónou se nově stává například pražská farnost Máří Magdaleny, Městská knihovna v Poličce nebo Lesní školka v Senohrabech. Na návrh pražské primátorky Adriany Krnáčové (ANO) se k projektu připojí i magistrát. V úterý to schválila rada.

Projekt HateFree si neklade žádné kontroverzní cíle, nesnaží se stavět za určitou skupinu, ale vytváří dialog a díky tomu se o problémech hovoří. Jde o myšlenku nevystupovat agresivně proti lidem jen kvůli jejich náboženskému vyznání nebo barvě pleti,“ uvedla primátorka Krnáčová.

Zapojila se také Nová scéna Národního divadla. „Jsme proti nenávisti. Fungujeme jako otevřený prostor pro moderní divadlo všech forem a žánrů,“ sdělil mluvčí Národního divadla Tomáš Staněk.

HateFree zóny nabízejí i výhody. Se speciálními kartičkami, takzvanými HateFree občankami, získají lidé slevy na vstupné – například na festivaly či právě na Novou scénu.

Podívejte se, jak lidé čistili posprejovanou fasádu Café V lese:

jana999 ( 4. května 2016 13:36 )

to vidíme ve švédsku, jakmile je chtěli zařadit do pracovního procesu najednou chtěli domů, muslimové dělat nebudou, jsou stejní jak cikáni je plná huba diskriminácie, jenže jsou ještě horší než cikáni, protože ze závisti ještě vraždí

st.rec ( 4. května 2016 08:36 )

Hate Free pro mě znamená zákaz vstupu,hnus-fu.ck

zigzag ( 4. května 2016 08:34 )

Do tè knihovny budou dochàzet cmoudi na lekce z cestiny To je takovej hnus, vsechny neziskovky zrusit, protoze je to podoba mafie dnesnì doby

mourovata.kocka ( 4. května 2016 07:05 )

Komedie. Jasně, vyhlaste se HF zónou a hned všechny problémy zmizí, vše bude jen zalité sluncem a všichni se budeme jen mít rádi navzájem...Zajímalo by mne, jaké útoky z nenávisti se projevovali např. v té knihovně v Poličce, že se musela stát HF zónou.

Zobrazit celou diskusi