Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Proč zdravotní sestry mizí za hranice? Vydělají si tam až 3x víc než doma

Autor: sou - 
3. května 2016
19:16

Ve zdravotnictví chybí stovky zdravotních sester. Mnoho z nich dá totiž raději přednost práci v zahraničí, kde si vydělají zhruba dvojnásobek hrubé mzdy, zlepší si jazykové znalosti a získají nové zkušenosti. Podle České asociace sester jich ale spousta úplně odejde z oboru – i kvůli náročnosti povolání. Přitom právě povolání zdravotní sestry je dlouhodobě veřejností vnímáno jako jedno z nejprestižnějších.

Všeobecná sestra se specializací si v České republice vydělá zhruba 28 tisíc v hrubé měsíční mzdě. Například ve Francii se tento výdělek pohybuje kolem 72 tisíc, v Itálii si můžou vydělat až 80 tisíc hrubého a v Německu si zdravotní sestra může přijít na 45 až 100 tisíc hrubého. V Anglii jejich tato mzda může pohybovat i nad hranicí 100 tisíc za měsíc.  

Mladé sestry nejen z těchto důvodů často odcházejí do zahraničí. „Odcházejí i z důvodu zlepšení jazykových znalostí nebo získání nových zkušeností. Mladá generace ráda využívá toho, že nemá ještě zapuštěné kořeny a vazbu na rodinu a děti. Vybavení pracoviště již dnes nehraje takovou roli, jako tomu bylo dříve,“ uvádí pro Blesk.cz prezidentka České asociace sester (ČAS) Martina Šochmanová. 

Sestry ale i často z oboru odchází 

Mnohé z nich ale i vlivem náročnosti profese úplně opouští obor a nové nepřicházejí. Podle asociace chybí v českém zdravotnictví stovky sester. Vzhledem k podmínkám se není možné divit, že práce v českém prostředí moc nepřitahuje. 

„Je potřeba urychleně řešit současný nedostatek všeobecných sester a zdravotnických asistentů ve zdravotnictví, a to včetně jejich kompetencí, jinak je velmi pravděpodobné, že brzy dojde k razantnímu omezení zdravotní péče,“ upřesnila členka prezidia České asociace sester Jana Fejfarová z Úseku ošetřovatelské péče a kvality pražského IKEM.

Uznání nesouvisí s finančním ohodnocením 

„Velice si ceníme toho, že velká většina zdravotnických pracovníků vykonává svoje povolání na vysoké odborné úrovni i  v situaci, kterou by řada jiných nebyla ochotna vůbec akceptovat,“ informuje Šochmanová s tím, že i nadále bude věřit, že se vláda nakonec dohodne na rozumném řešení, které bude mít rychlý dopad na změnu současné situace. 

Přitom povolání zdravotní sestry je dlouhodobě veřejností vnímáno jako jedno z nejprestižnějších. „Společenské uznání rozhodně nekoresponduje s finančním ohodnocením, firemními benefity nebo délkou pracovní doby,“ míní Šochmanová. 

Platy ve zdravotnictví by měly od příštího roku stoupnout 

Ministr financí Andrej Babiš už před časem prohlásil, že zdravotnictví je „černá díra“, i přesto se ale od 1. ledna mohou nejen sestry těšit na 10procentní navýšení platu. Na úterním jednání se na tom totiž shodla koalice se zástupci krajů, lékařské komory a lékařských a zdravotnických odborů. Podle Babiše by totiž měl o devět miliard stoupnout výběr pojistného za zaměstnance a podnikatele. 

„Ministerstvo financí je ochotno dát za státní pojištěnce dvě miliardy. Takže resort dostane navíc 11 miliard. Na desetiprocentní navýšení stačí šest miliard,“ uvedl Babiš po schůzce. Vyzval ale ministra zdravotnictví Svatopluka Němečka, aby přesně uvedl, jak těchto 11 miliard rozdělí. „Pevně věříme, že se sestry a další nelékařský zdravotnický personál i lékaři v této černé díře neocitnou,“ uzavřela Šochmanová.

Ve zdravotnictví chybí i lékaři. Ministerstvo zdravotnictví publikovalo seznam míst, kde jsou nejvíc potřeba:

mrazkova@tiscali.cz ( 28. ledna 2018 18:37 )

V zahraničí jsou zkrátka lepší podmínky, a to platí nejen pro zaměstnance, ale často i pro podnikatele.. pak se nedivím, že je tolik offshore společností. Na některé výhody můžete mrknout například tady: https://www.ioffshore.cz/proc-offshore

tgbg ( 4. května 2016 08:25 )

Jo,jo. Za komoušů byly zadrátované hranice, na kterých byli lidé, kteří chtěli zmizet z komunistického ráje zastřeleni!!!!I když platy byly v zahraničí 20x vyšší!!

lesnismes ( 3. května 2016 21:37 )

Sama hrubka ty pakoni!S touhle cestinou by jsi mel zahodit vsechny psaci pera a privazat si ruku ke kotniku,PROSTEEE UZZZ NIC N EPISSSSSS !!!

lesnismes ( 3. května 2016 20:54 )

Zdaleka to neni jenom vyse mzdy co odlsuje okolni svet od Cechie.Je mnohem prijemnejsi zit nekde kde vse funguje tak jak ma,lide nejsou agresivni svejci a nikdo s vama neopovrhuje protoze vam bylo padesat.A dalo by se jmenovat dal a dal.Ceska vlada by mela umoznit dustojnej zivot nejenom lekarum a sestram ale vsem pracujicim lidem vcetne senioru.Pokud to neudela lide budou odchazet uz jenom proto aby mohli vubec zalozit rodinu a dedecka s babickou s usmevem na lici jiste venku nepotkate.

hejhej ( 3. května 2016 19:55 )

Prezidentka asociace sester nechce přiznat jednu důležitou věc, proč sestry odcházejí. Je to nesmyslné studium po maturitě a ještě naprosto zbytečná registrace.Po maturitě to nejsou sestry, ale asistenti za dozoru a pochopitelně za nízký plat. Zdravotnické školy byly převedeny pod školství a tam začaly problémy. Odborné předměty nevyučují lékaři, jak to bylo , ale nějaké magistry, které vesměs znají zdravotnictví jen z knížek. Pak nutí absolventky k dalšímu studiu. Vždycky stačila sestrám maturita, na náročnějších pracovištích - operační sály, ARO pomaturitní special.studium. Nyní se vymýšlí jedna blbost za druhou.

Zobrazit celou diskusi