Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

OKD je bez peněz a krachuje. Podala na sebe insolvenci, Krúpa ji žaluje

Autor: ČTK, zst - 
3. května 2016
14:10

Těžební firma OKD podala k soudu sama na sebe insolvenční návrh. Uvedl to mluvčí OKD Ivo Čelechovský. Firma nemá dost peněz na to, aby mohla splácet své závazky. Už začátkem týdne tento návrh preferovala řada politiků, ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek (ČSSD) ještě navrhoval odkup akcií za korounu. To vlastník OKD odmítl.

„Představenstvo společnosti OKD rozhodlo o podání návrhu na povolení reorganizace s cílem zachovat zaměstnanost, provoz podniku, v co nejvyšší míře postupně uspokojit své věřitele a vytvořit životaschopnou společnost,“ sdělil mluvčí. Podnik bude dál v obvyklém provozu a v dolech se bude normálně těžit.

Nemáme v tuto chvíli dostatek finančních prostředků pro úhradu našich nevyrovnaných dlužných částek, nicméně během května bychom za běžného chodu měli obdržet platby od našich odběratelů, které by měly být dostatečné ke krytí minimálně nezbytných výdajů pro pokračování denního provozu včetně neuhrazených výplat zaměstnancům,“ uvedl po jednání představenstva jeho předseda, generální ředitel OKD Dale Ekmark.

Společnost OKD se dostala do existenčních problémů kvůli klesajícím cenám uhlí. Těžba je pro ni ztrátová i přes úsporná opatření. Podle analytiků je ale příčinou jejích problémů i vysoké zadlužení.

OKD má nyní zhruba 9800 kmenových pracovníků, 2500 zaměstnanců dodavatelských firem a 200 agenturních pracovníků. Uzavření společnosti by ale mělo vliv i na tisíce míst v návazných profesích. Podíl nezaměstnaných v Moravskoslezském kraji činil na konci března 8,3 procenta, bez práce bylo více než 70.000 lidí.

Společnost se státem zatím jednat nebude. Na sociální síti spekulace odmítl minsitr průmyslu a obchodu Jan Mládek.

Krúpa OKD zažaloval

Skupina Arca Capital slovenského miliardáře Pavola Krúpy navíc podala na zástupce společnosti OKD, New World Resources (NWR) a skupiny Ad Hoc Group (AHG) trestní oznámení pro podezření z vydírání české vlády. Informovala o tom mluvčí Arca Capital Barbora Hanáková. Krúpovi nabídl v polovině letošního dubna, že OKD koupí. Vlastník chtěl těžební společnost nejprve stabilizovat.


Arca Capital je minoritním akcionářem NWR. Podle svého vyjádření má ve firmě 3,44 procenta, dalším objemem akcií disponuje v rámci spřízněných firem. Přesný objem těchto akcií s odkazem na strategické důvody zveřejnit nechce.

Skupina AHG a vedení společností NWR a OKD zneužívají značné celospolečenské citlivosti situace a tíživého hospodářského stavu společnosti OKD, který ale svým předchozím jednáním samy způsobily zneužíváním svého postavení k vytunelování společnosti OKD skrze podezřelé refinancování úvěrů a vyplácením zcela nadměrných dividend,“ uvedla Arca.

OKD dluží 17 miliard, píše se v návrhu

V insolvenčním návrhu stojí, že těžební společnost OKD dluží více než 17 miliard korun. Má nejméně 650 věřitelů. Majetek OKD nedosahuje ani sedm miliard, uvádí se v insolvenčním návrhu. Předseda představenstva a generální ředitel OKD Dale Ekmark dnes řekl, že 13 miliard korun jsou závazky v rámci skupiny.

Mezi největší věřitele OKD, kteří mají u firmy pohledávky z běžných obchodních závazků, patří podle insolvenčního návrhu dopravní společnost Advanced World Transport (AWT), které OKD dluží přes 110 milionů korun, z toho téměř 31 milionů po lhůtě splatnosti. Mezi věřiteli jsou polské dodavatelské firmy Kopex Machinery, Famur a Eickhoff Polonia, které mají pohledávky celkem za více než 130 milionů korun, z toho asi třetinu po splatnosti, nebo místní firmy TRANSL, Minova Bohemia či OKD, HBZS (Hlavní báňská záchranná stanice).

OKD v insolvenčním návrhu spojeném s návrhem na reorganizaci uvádí, že podle interních propočtů by výše závazků týkajících se útlumu hornické činnosti dosáhla dalších přibližně 5,75 miliardy korun. Z toho by přibližně 3,77 miliardy korun činily sociální náklady a 1,98 miliardy náklady na technickou likvidaci dolů.

aninka68 ( 5. května 2016 06:31 )

dobře píšete, není to otázka roku, dvou, pěti let-o tom, že s privatizací OKD to není úplně košer psala, apelovala, upozorňovala již před mnoha mnoha lety reportérka Jana Lorencová. Stejně tak upozorňovala na byty RPG. Zkrátka urvi, co můžeš a pak dej ruce pryč-já nic, já muzikant, teď svalují viny jeden na druhého.

aninka68 ( 5. května 2016 06:14 )

"v dnešní době kolem 40 000 - 50 000,-", tak leda za dva měsíce a pokud nemají hypotéku, tak bydlí v bytech OKD, za hříšné nájemné, v bytech, které zásluhou Bohouše není možné, aby si nájemníci koupili.

moiaza ( 3. května 2016 18:45 )

Jednoduše řečeno, mafie si nahrabala, vysála OKD až na samé dno a co s vyschlým zbytkem. Nesype, vyhodit. Běžná věc v kapitalismu. Co lidé chtěli, to mají. Horníci by mohli zkusit cinkat klíčemi.

pandrhola ( 3. května 2016 17:34 )

 stále nechápu, čemu se všichni havíři diví,vždyť tohle je po celé republice, a nikdo se nad tím nezastavil. Také jsem pracoval s manželkou v jednom podniku, bývalí komunisti, nynější ODS podnikatelé poslali fabriku do kopru, oba jsme se ocitli na dlažbě a nikoho nenapadlo se mě zeptat co budu dělat dál, a to oba 10 let před důchodem, a všichni víme, jak se zaměstnávají lidi po 50.Chodil jsem na pohovory, ale řeknu vám, že z těch situací, jak se chovají k lidem co pracovali přes 30 let, je to hnus. Také jsem pracoval, ale zadarmo, zaměstnavatel nezaplatil ( dluh 250 000)a na ÚP jít nelze, nemáte odpracováno. Takže HAVÍŘI klid, pojedete dál i bez šachty,sám jsem od mládí slyšel od bráchy,, jsem havíř, kdo je víc?", také jsem z KA,a jinak odborářští bossové, to byli, jsou a zůstanou jen dobře placenými vyžírky.

KaGe ( 3. května 2016 17:19 )

Reakce byla na verka1

Zobrazit celou diskusi