Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Valachová zahájila státní maturity. Vyzdvihla „statečné“ maturanty z matematiky

Autor: ČTK, sou - 
2. května 2016
08:40

Ministryně školství Kateřina Valachová (ČSSD) na pražském Gymnáziu Na Zatlance zahájila jarní termín státních maturit, ke kterému se přihlásilo více než 70 tisíc žáků. Přivítala 14 studentů, kteří se chystali na test z matematiky. Označila je jako „čtrnáct statečných“, celkově na tomto gymnáziu maturuje 118 žáků. Stejný test jako tito maturanti v pondělí píše více než 19 tisíc žáků.

Matematiku si jako volitelný předmět zvolilo přibližně 27 procent maturantů. Těm z Gymnázia Na Zatlance ministryně vyjádřila podporu i obdiv a slíbila jim speciální odměnu za to, že je svou návštěvou rozptýlila. „Ještě s paní ředitelkou hloubáme, jak to bude vypadat,“ poznamenala.

Až novinářům se pak svěřila, jak se cítila při vlastní maturitě. „Měla jsem strašlivou trému, úplně šílenou. Měla jsem pocit, že když to nezvládnu, tak skončí celý můj život a rodiče mi to doma pěkně spočítají. To jsem samozřejmě studentům a studentkám neřekla, abych je nevyděsila,“ vyprávěla.  

Sama z matematiky maturovala a už tehdy nešlo o oblíbený předmět. V posledních letech z matematiky, která by měla být od roku 2021 povinná, pravidelně propadá nejvíce maturantů. Na tom, jak obtížný je maturitní test, se podle Valachové neshodnou ani matematici. „Spíše se přiklánějí k tomu, že stávající úroveň té základní matematiky není příliš složitá,“ doplnila. 

Poprvé by mělo v jarním termínu maturovat více než 70 tisíc žáků. Na pondělí je po testu z matematiky na programu ještě slohová práce z angličtiny. Didaktický test i písemná práce z povinné češtiny čekají maturanty v úterý. Ve středu se píše didaktický test z angličtiny a slohové práce z ostatních cizích jazyků. Na čtvrtek jsou naplánovány testy z jazyků s výjimkou angličtiny.

Výsledky testů se žáci od ředitelů škol dozvědí v pondělí 16. května. Před začátkem ústních maturit pak budou mít k dispozici výsledky písemných prací. Ústní zkoušky v rámci státních maturit i profilové zkoušky organizované jednotlivými školami se mohou konat od 16. května do 10. června. Termíny vypisují ředitelé škol.

vladimir1950 ( 2. května 2016 13:41 )

Tak nevím. Podle mne by měla být matematika nepovinná. Znám několik mladých lidí, studentů z okolí, co jsou nadaní jazykově a chtějí po maturitě pokračovat tímhle směrem. Přírodní vědy včetně matematiky jim dělají velké potíže, prostě nejsou tímhle směrem nadaní a matematika se "nabiflovat" nedá. Pro tyhle studenty je tohle noční můra. A stopka v jejich dalším studiu. Tak by to být nemělo.

zednik ( 2. května 2016 12:55 )

Co zlomky !  Podle jednoho testu na gymnáziích studenti nedokázali ani spočítat %. Když je sleva 45%, nevěděli kolik zaplatí a kolik jim na bankovku vrátí !!! Šílené, hlavně že je nikdo netrápí násobilkou zpaměti, neřkuli tou velkou...

zednik ( 2. května 2016 12:51 )

 To zas bude ! Dřív se maturovalo z matiky povinně, všichni stejné podmínky. Látka byla těžší a přesto propadlo mizivé %. reparát byl po prázdninách. Jinak konec a opáčko celého ročníku. Dneska ? Pokusů několik a na 5 let. Úroveň k smíchu. Hlavně že mají všichni maturitu, která už dnes nic neznamená, takže to jistí min. bakalář - znalosti premianta bývalé osmičky. Deváťák byl na tom lépe... zase objevují Ameriku. jak se tady píše - vyhlášeno ráno v 80 rozhlasem celostátně a žádný problém. Nikdo otázky dopředu nevynášel.

Velemak ( 2. května 2016 12:51 )

To je podle vzoru z SS!!! Tam má jejich "maturant" vědomosti, jako u nás žák deváté třídy!! Na vysoké školy u nás nastupují studenti, kteří NEUMÍ POČÍTAT SE ZLOMKY!!!!!! "Kreditní systém" na vysokých školách, je také z SS!!!! Výsledek je jasný: BANDA AROGANTNÍCH BLBCŮ!!!! A tam nás SS potřebují!!!

ad-ga ( 2. května 2016 12:47 )

Moje dcera maturovala z matematiky na gymnáziu, a mám to brát jako že byla statečná? Nikoliv, byla chytrá a dobře se učila.Dokonce má dvě maturity a úspěšně se uplatnila v zaměstnání i v životě. Dnešní studenti,když odmaturují s odřenýma ušima, tak jsou stateční a jsou rádi, že vůbec dostudovali.

Zobrazit celou diskusi