Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

„Týrání lišek“ nezastavili ani aktivisté. Hajní mají podporu i od Jurečky

Autor: Veronika Šmídová - 
1. května 2016
07:15

Vyceněné zuby, zoufalé kňučení, zmítající se těla. Tak vypadá norování lišek, při kterém zvíře i s mláďaty vyhánějí z doupat cvičení psi. Pokud takzvaní „norníci“ malou šelmu nezardousí, venku ji zastřelí myslivec. Aktivisté považují tento způsob lovu za zbytečně drastický. Petici za jeho zákaz podepsalo v Česku přes 13 tisíc lidí. Ministerstvo zemědělství vedené Marianem Jurečkou (KDU-ČSL) jejich přání ale nevyslyšelo. A samo naopak myslivce k využívání psů nabádá.

„Při norování se otvor nory zvětší tak, aby byl přístupný pro člověka a aby zvířata byla zahnána do kouta a neměla již kam uniknout. Poté se do nory vpouští pes, který zadáví či vytáhne matku, která brání svá mláďata. Často včetně nich,“ popisují odpůrci na svém webu, jak lov přesně probíhá.

Pro všechna zvířata je podle nich událost velmi traumatická, dochází k vážným zraněním a vzácností není ani usmrcení psa.

„Po odstranění matky jsou často ještě slepá liščata vytažena ven a usmrcena, vzhledem k jejich malé velikosti se často místo střelné zbraně používá lopata či jiný nástroj. V případě odchytu vyrůstají tato divoká zvířata v kleci pro výcvik psů,“ pokračují aktivisté.

V čele s Radkem Nesrstou tak vytvořili internetovou petici, kterou podepsalo necelých 12 tisíc lidí. Protože podobný dokument nemá v očích úřadů žádnou reálnou váhu, na jaře roku 2015 se rozhodli spustit také petici papírovou. Ta získala ještě o tisíc hlasů víc než její elektronická sestra. 

Ministerstvo: Je to užitečná tradice

Termín nebyl vybrán náhodně, ale navazoval na plánovanou novelu zákona o myslivosti. Ochránci zvířat doufají, že by mohl být zákaz norování její součástí. Odeslali tak na ministerstvo zemědělství podpisové archy. To ovšem k úlevě myslivců nemá zájem norování nijak omezovat. 

Aktivisté s ochranou lišek nejspíš neuspějí. Aktivisté s ochranou lišek nejspíš neuspějí. | Blesk/Kateřina Moravcová

„Protože je lov, a to i s využitím loveckých psů, jediným možným způsobem redukce početních stavů lišky obecné, není plánováno jeho omezování. Ministerstvo zemědělství v rámci novely zákona o myslivosti v otázce lovu lišek změnu neplánuje,“ reagoval pro Blesk.cz Patrik Mlynář, náměstek sekce lesního hospodářství ministerstva zemědělství. Podle něj využití „norníků“ patří k tradičnímu způsobu lovu lišky obecné, a to nejen v České republice, ale i v řadě dalších států.

Liška jako škůdce?

Přístup instituce je tedy zcela opačný, než by si aktivisté přáli. Sama dokonce k lovení lišek za pomoci psů vybízí ve svém strategickém dokumentu. Jejím cílem je zredukovat počet šelem do roku 2030 o více než o polovinu.

Lov lišky je povolen během celého roku, což má podle ministerstva dobrý důvod. „Je přenašečem různých závažných onemocnění, dále přenáší svrab způsobený roztočem zákožka svrabová a je hostitelem pro člověka smrtelně nebezpečného svalovce stočeného a smrtelně nebezpečné tasemnice liščí. Je také významným predátorem drobné zvěře, srnčat a ostatních volně žijících drobných živočichů a negativně působí na chovy drobných hospodářských zvířat,“ vysvětlil Mlynář. 

Aktivisté vytvořili k petici i video:

  

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

ridic ( 4. května 2016 03:37 )

Myskivci si "mysli", ze jsou neomezenymi pany tvorstva o cemz svedci dalsi podraz z jejich strany, zakaz vstupu do lesa. Pochopim, kdyby to bylo v dobe konani honu, ale zakazat kdy si vzpomenou, to je zvule. Ale u nich je vsechno možné. Tohle nenapadlo ani komunisty, at zije demokracie.

ivoadler ( 1. května 2016 10:37 )

Lišek je hodně. Lovnou zvěř si myslivci v podstatě musí vychovat a samozřejmě nemají zájem se o ni dělit s liškama. Všímám si už delší dobu, jak se zvířata "polidšťují" - zvířátka se najedla (my jsme vždycky říkali nažrala), dokonce někdy mají děti!!! Do vztahu k přírodě se vnáší falešný romantismus, který přírodě i člověku škodí.

ridic ( 1. května 2016 08:18 )

Vse co bylo "vytvoreno" v přírodě tu ma sve misto, to by obzvlast Jurecka mel vedet. Jakmile se do toho zacne plest clovek, tak je to spatne, priroda ukáže, jak je to spra vne. Myslivci je to nejhorsi, co muze byt, nejdrive zver nakrmi, pak je pomoci psu ustvou, aby je mohli zastrelit, to same norovani, nechaji si lisku vytahnout a pak ji bezbrannou zastreli je opravdu hrdinstvi. Je sice pravda, ze je v zime krmi, ale.... Stejne tak s gustem nekdy zastreli psa, ktery neporusil zakaz pobihani po lese nebo v blizkosti. Hrdinove.?.?

Zobrazit celou diskusi