Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Stoletých důchodců je nejméně za poslední roky. Nejstarší je Bedřiška (108)

Autor: tmp - 
30. dubna 2016
11:30

V Česku je stále nižší počet seniorů starších 100 let. Vyplývá to z aktuálních statistik České správy sociálního zabezpečení. Momentálně jich žije v Česku 603, což je nejméně od března 2012. Vůbec nejstarší důchodkyní pobírající starobní důchod je Bedřiška Köhlerová (108), která žije v Domově seniorů Věstonická v Brně. 

K letošnímu březnu bylo v České republice vůbec nejméně seniorů starších 100 let od března 2012. Největší počet sto a víceletých důchodců Česká správa sociálního zabezpečení evidovala v Praze – celkem 113. Naopak nejméně takto starých občanů bylo v Karlovarském kraji, jen 11.

Mezi dříve narozenými důchodci dlouhodobě převažují ženy, což opět potvrzují údaje České správy sociálního zabezpečení. K poslednímu březnu bylo evidováno celkem 521 sto a víceletých žen a pouze 82 mužů. Vůbec nejstarší důchodkyní je Bedřiška Köhlerová, která se narodila v roce 1907 a žije v Jihomoravském kraji.

Nejstarší žena v ČR má narozeniny 1. července

„Je v pořádku a daří se jí dobře,“ řekla o paní Bedřišce řadová sestra, která se o ni stará. „Poslouchá rádio a chodí na procházky na zahradu, samozřejmě už jen na sedačce,“ dodala. Paní Bedřiška není sama, rodina za ní chodí na pravidelné návštěvy. „Má bratra v Praze, který každý týden volá. Jsou pořád v kontaktu,“ uvedla sestra.

Pro Domov seniorů Věstonická, kde paní Bedřiška žije, jsou její narozeniny každoročně velkou akcí. „Ona to má 1. července, takže se to tady slaví vždycky jako velká událost. Vždy je tady někdo od novin, naposledy tady byl i primátor,“ řekla Blesk.cz pyšně sestra, podle které je paní Bedřiška ve skvělé kondici a i přes svůj vysoký věk se stále aktivně zajímá o dění doma i ve světě. „Má špatný zrak, takže spíš to rádio poslouchá, ale přehled má úplně o všem,“ řekla sestra.

I letos se tak Domov důchodců připravuje na velkou, již 109., oslavu narozenin. Narozeniny si každoročně užívá hlavně paní Köhlerová.

Paní Bedřišku při posledních narozeninách navštívil i primátor Vokřál. Paní Bedřišku při posledních narozeninách navštívil i primátor Vokřál. | Domov seniorů Věstonická

Je vám 100? Zvýší vám důchod o dva tisíce

Nejenom ona, ale i dalších 602 sto a víceletých důchodců mají o jeden důvod k radosti navíc. Každému, kdo se dožije stovky, se totiž automaticky zvyšuje důchod o 2 tisíce korun. Pravidlo platí už od roku 1969. „Vyrozumění o zvýšení důchodové dávky dostávají oslavenci spolu s blahopřejným dopisem od ministryně práce a sociálních věcí Michaely Marksové,“ uvedla Česká správa sociálního zabezpečení.

danyka ( 30. dubna 2016 13:21 )

Máš sice pravdu, ale jsou to výjimky.

anka ( 30. dubna 2016 13:12 )

Sores, znam hodne lidi pres 90 a jsou schopni zit sami o sebe se postarat sami - maji sve konicky, zajmy a porad ziji moc pekny zivot. Je jen na vas ( a panu Bohu) jake bude vase stari. Co proto delate?Chodite denne cvicit, nesedite hodiny u pocitace ci tv, co jite, co delate pro svuj mozek a mysleni - mate na dosah google, podivejte te se jak to delaji ostatni, ze doktor v 90 jeste operuje....

anka ( 30. dubna 2016 13:06 )

prominte mi,ale me prijde vase uvazovani typicky bolsevicke - za vsechno muze vsechno ostatni jen ne ja sam. Jinak vypada duchodce v 70, ktery cely zivot nezdrave jedl, kouril, popijel a nesportoval....a uplne jinak vypada takovy clovek, ktery jeste v 70 chodi behat a cvicit... To same je i o jidle. Jen se bezte podivat do gymu, kolik je tam duchodcu. Je rozdil, jestli jime zdrave - nebo jime denne moucne vyrobky, cukr, salam, atd. A uplne to same funguje s nasi psychikou - je rozdil jestli se clovek o sve dusevni zdravi stara, nebe ne. A socialni nejistoty??? Kdyz on jeden zil 45 let s natazenou rukou ku statu a strane a cekal co ti mu daji ci co on bude moci ukrast. Pokud se clovek uz v mladi nauci starat sam o sebe a o svou rodinu, tak je taky uplne jinde. Zodpovednosti za sebe si nesemi sami - ne stat. 

sores ( 30. dubna 2016 13:04 )

Ano. nedávno byl o věku pořad v televizi. Mluvil lékař a řekl, že se skutečně věk začíná opět snižovat a to jen díky tomu co jíme a dýcháme.Má to logiku, z čeho jiného to může být,že!!!!

lug70 ( 30. dubna 2016 12:31 )

Z generace dnešních 40cátníků se ještě "možná" pár jich dožije 100 let, ale z dnešních dvacetiletých už nikdo. Jo a že prý vzrůstá průměrná délka dožití je blud, věk dožití se naopak snižuje. Kdo máte vysoko postaveného lékaře (nejlépe primáře) za přítele nebo jako rodinného příslušníka, tak se ho zeptejte, oni to moc dobře vědí. Neustále rostoucí počet rakovin k vůli životu ve špatném prostředí, chemicky upravovaným potravinám a také rostoucí počet srdečních chorob z neustálého stresu k vůli sociálním nejistotám spolehlivě lidi likviduje ve velkém již v produktivním věku.

Zobrazit celou diskusi