Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Jako Gross umírají stovky lidí ročně. Systematická péče o ně v Česku není

Autor: Daniela Soukalová - 
30. dubna 2016
05:01

Zhruba 800 lidí v Česku trpí amyotrofickou laterální sklerózou. Nemocí, která byla osudnou i expremiérovi Stanislavu Grossovi (†45). Člověk při nemoci během dvou až pěti let postupně ztrácí schopnost ovládat svaly a často se stane, že pokud pacient standardní cestou požádá o zdravotní pomůcku, dostane ji až pozdě. Nezisková organizace Alsa chce vybudovat nejen jejich půjčovnu, ale také zdravotně sociální centrum, kam by lidi s diagnózou ALS chodili na rehabilitace, pořádali se tam semináře a sloužilo by zároveň jako stacionář.

Každoročně k 800 lidem trpících amyotrofickou laterální sklerózou (ALS) přibude až 300 nových pacientů. A stejný počet jich každý rok zemře. Jde o nemoc, při které člověk během dvou až pěti let ztrácí schopnost ovládat svaly. K neznámějším lidem trpícím touto nemocí patří například tlumočnice Dana Gálová, fotbalista Marián Čišovský nebo expremiér Stanislav Gross (†45), který jí před více než rokem podlehl. 

Podle spolku dobrovolníků například z řad lékařů, fyzioterapeutů, logopedů, sociálních pracovníků v současné době neexistuje v České republice systematická péče o tyto pacienty. Nemoc postupuje velice rychle a tak se často stává, že když nemocný ALS standardním způsobem zažádá o pomůcku, je mu přiznána až když jí nepotřebuje.

Veřejná sbírka na nejnutnější vybavení

„Chceme vybudovat platformu, na které budou dostávat nemocní ALS rychlou a odpovídající komplexní péči. Chceme nakoupit pomůcky, které budeme schopni rychle zapůjčit potřebným, než je dostanou od pojišťovny, pakliže jim je vůbec přizná,“ uvedla logopedka z neziskové organizace Alsa Eva Baborová. 

Cílem je vyškolit lékaře, fyzioterapeuty, logopedy a další odborný personál všude po republice tak, aby dokázali účinně pomáhat nemocným. Ale také ulehčit jejich příbuzným například zajištěním odlehčovacích pobytů s péčí o lidi s ALS.

Za tímto účel uspořádala Alsa i veřejnou sbírku, kde se snaží sehnat finanční prostředky pro nákup nejpotřebnějšího vybavení do jejich půjčovny. „Nejnutněji potřebujeme snímače očních pohybů, odsávačky, dlahy na protahování spastických končetin, motomed, přístroje Coughassist a komunikační tablety,“ upřesnila Baborová.

Bude v Česku péče srovnatelná se zahraničím?

Milion korun, na který je sbírka vypsána, by kromě toho měl vystačit i rekondiční pobyty. Pokud by se organizaci podařilo sehnat více peněz, chtěla by například uspořádat školení pro fyzioterapeuty, koupit auto s plošinou na převoz pacientů. Jejich cílem je ale koupě prostoru a vybudování zdravotně sociálního centra, kde by lidé s ALS mohli rehabilitovat, pořádali by se v něm různé semináře, odlehčovací pobyty a zároveň by sloužil jako stacionář. 

„Chceme pro nemocné zajistit kvalitní péči srovnatelnou se zahraničím, chceme, aby neumírali v nedůstojných podmínkách a bolestech tam, kde je možné nabídnout snesitelnější alternativu. Víme, že umíme pomoci,“ dodala jednatelka spolku a specialistka se zaměřením na nervosvalová onemocnění Lucia Baránková.

Na ALS zemřel před více než rokem i expremiér Stanislav Gross:

meverickx ( 30. dubna 2016 12:31 )

Ukradl peníze ,které nepatřily jemu ,.,. Tudíž následně dostal něco do pití co mu k té nemoci pomohlo .,,.,. Ale jinak -vysrat už jsem se byl ,.,. Vždy když vidím Grosúv Upřímný gesicht ,, Nemůžu si pomoct a vždy si vzpomenu především na jeho politickou Kariéru .,,. Jinak by se o nějakém nádražákovi nikdo nenamáhal napsat a nikdo by o něm nevěděl

ejvm1712 ( 30. dubna 2016 10:11 )

Jdi se v y s r a t! S politickou kariérou Grosse tenhle článek nemá nic společného. My o voze a ty o koze.

meverickx ( 30. dubna 2016 10:07 )

Oni ty stovky lidí ročně -- neumírají jako Gros .,,. Na rozdíl od něho ,většina z nich může umřít s čistým svědomím ,.,..

stellastella ( 30. dubna 2016 08:07 )

 Petr.I doma potrebujete pomucky.musite mit dostatek informaci a dovednosti.mut psychologicke znalosti.Vas prispevek postrada takt

jiznicechy ( 30. dubna 2016 08:03 )

Bože můj, tak takto těžce nemocným lidem přiznávají, pokud jim je tedy přiznají, pomůcky potřebné k životu až po jejich smrti - protože to jim trvá dlouhé měsíce a měsíce a vyžranou verbež tady rekreujeme v pražském hotelu, dáváme jim byty, které jim i vybavíme a uklidíme. Kdyby Slezská diakonie namísto toho, aby blábolila o tom, jak se nejprve bude o bandu příživníků starat a stand po roce - ale nesmí se to uspěchat - by eventuálně se mohlo uvažovat že by dělali. Co by za ty peníze bylo pomůcek pro tyto lidi?! Smutné. Člověk je jen zděšený o kolika neštěstích vlastně vůbec nevíme a jak se na tyto lidi s*e*r*e.

Zobrazit celou diskusi