Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Týden otcovské už od příštího roku? Babišův resort návrh Marksové kritizuje

Autor: Tomáš Polák, kal - 
29. dubna 2016
07:15

Placený týden volna budou možná dostávat novopečení otcové už od příštího roku. Podle návrhu otcovské dovolené z pera ministerstva práce a sociálních věcí, který příští týden projedná vláda, mají tátové dostávat 70 procent platu. Nárok na dávku by měli všichni otcové, kteří pracovali v kuse alespoň 3 měsíce před nástupem na placenou dovolenou. Jenže týdenní volno se nezdá ministerstvu financí. Prý vyjde stát draho a otcové by za peníze mohli místo času stráveného s dítětem jezdit třeba na ryby.

Účelem předloženého návrhu zákona je podle resortu Michaely Marksové (ČSSD) posílení tzv. prorodinných opatření. Nová dávka má především motivovat otce k péči o děti a rozložení péče o novorozené děti mezi oba rodiče. „Stejná opatření jako při péči o narozené dítě se zavádějí při péči o dítě převzaté do péče nahrazující péči rodičů,“ uvádí předkládací zpráva.

Otcovskou si budou moci muži vzít současně jen jednu, a to i v době, kdy se rodičům narodí dětí víc. „Otcovská náleží jen jednou i v případě, že pojištěnec pečuje o více dětí narozených současně nebo o více dětí převzatých současně do péče,“ uvádí návrh novely zákona. Na dávku nebudou mít nárok otcové zavření ve vězení.

S návrhem ale důrazně nesouhlasí ministerstvo financí, podle kterého nová opatření vyjdou na 700 až 900 milionů korun. „V systému nemocenského pojištění je vykazován přebytek příjmů z odvodů pojistného na nemocenské pojištění nad výdaji; ani po zavedení nové dávky otcovské poporodní péče nehrozí propad, tj. záporné saldo,“ uvedlo k připomínce ministerstvo práce.

Babišovo ministerstvo: Peníze ukrojte z mateřské. A ne že za ně tátové pojedou na ryby

Resort Andreje Babiše (ANO) se také obává personálního navýšení, které bude potřebovat Česká správa sociálního zabezpečení o nejméně 78 míst. Ministryně Marksová by podle rezortu financí měla zabezpečit změny v rámci stávajících kapacit. To ale ministerstvo odmítá s tím, že je ještě moc brzy řešit personální zabezpečení. Ministryně také odmítá další připomínky.

„Odpor ministerstva financí nechápu, jedná se o pracující otce, co si platí pojištění. Mají na to nárok. Jedná se o moderní opatření rodinné politiky, které dnes platí v řadě evropských zemí,“ řekla Marksová Blesk.cz.

Andrej Babiš na dotaz Blesk.cz poslal další důvody, proč ministerstvo financí návrh odmítá. „K otcovské se stavíme záporně nejen kvůli nákladům. Návrh je konstruován jako týden placeného volna bez jakékoli vazby na pobyt s dítětem matkou. Pokud chce otec strávit čas s narozeným potomkem, volno si předem zařídí, nejde přece o nic nečekaného,“ uvádí ministerstvo financí.

„Pokud existuje poptávka po nároku na volno pro otce, mělo by jít o sdílení části mateřské dovolené s matkou v rámci naší velkorysé a unikátní úpravy mateřské a rodičovské. Je třeba koncipovat ho změnou systému rozpočtově neutrálně. Jinak by mohli otcové za peníze určené na mateřskou a nemocenské dávky jezdit třeba na ryby,“ dodává Babišův resort.

Dočkají se otcové kontrolního hlášení?

„Podporujeme prohlubování vztahu v rodině a její soudržnost,“ tvrdí poslankyně ANO Radka Maxová, která má v hnutí na starosti sociální otázky. „V současné době má ČR možnost střídání matky i otce na rodičovské dovolené. Pouze dvě procenta otců této možnosti využívají. Je tedy diskutabilní, jestli zavedeni otcovské opravdu potřebujeme. Navíc už mohou otcové v prvních dnech po porodu využívat i institutu ošetření člena rodiny,“ míní Maxová.

Poslankyně navrhuje počkat na doporučení Evropské komise, která chystá rodinný balíček. Ten má doporučení na možnosti čerpání otcovské zahrnovat. „Otázkou také zůstává nastavení kontrolních mechanismů tak, aby institut otcovské dovolené nebyl zneužíván,“ dodává Marxová. Jestli by to bylo kontrolní hlášení otců nebo jejich elektronická evidence, jako zavedla vláda u tržeb, už nedodává.

Otcovská by podle předloženého zákona měla činit stejně jako u mateřské 70 procent vyměřovacího základu výdělku a měla by se vyplácet z nemocenského. Muži by mohli nastoupit na dovolenou do šesti týdnů po narození potomka nebo po převzetí dítěte do péče. Výplata otcovského se nebude přerušovat a dostanou ji celou i v případě úmrtí dítěte.

Novela zákona také zavádí ošetřovné, které by mohli nově dostávat lidé i na nemocné členy rodiny, kteří s nimi nebydlí. Novela také změkčuje podmínky, za kterých se bude přiznávat sirotčí důchod. Vláda bude normu projednávat v pondělí, pokud projde, měla by začít platit nejdříve v září 2017.

1pepan ( 29. dubna 2016 13:43 )

pelagie ( 29. dubna 2016 13:03 )

ellenic ( 29. dubna 2016 09:07 )

U článku ohledně inkluze není diskuze, tak to napíšu sem. To paní Laurenčíkové ještě nedošlo, že nikdo romské děti nediskriminuje, ale nepodnětné rodinné prostředí brání dětem být zařazeni do klasické základní školy. Většina dětí nemá vhodnou výchovu, do školy se nepřipravují tak jak by měly, protože rodiče na nic nedohlíží. Rodiče, hlavně matky se na jaře usadí na trávníku před panelákem , večer zaženou děti domů a ráno je pošlou do školy. Jen malé procento romských rodin dbá na přípravu dětí do školy a z těch se dokáží někteří dostat i na střední školu, úspěch je, když se další vyučí a najdou si zaměstnání. O jakých talentech hovoří, děti zpívající a tančící na ulici, spíše svým chováním obtěžují obyvatele sídlišť.

sendrasak ( 29. dubna 2016 08:37 )

Tahle odpudivá feministka jenom drancuje státní kasu.

krat5 ( 29. dubna 2016 08:23 )

prvních několik dní je většina otců v lihu, ti co už doma mají malé dítě, dostanou již existujicí dávku = OČR...ti co vědí 9 měsíců, že budou mít přírůstek do rodiny si nechává pár dní dovolené pro první dny, kdy pustí manželku s dítětem z porodnice domů...raději by měli zavést, aby nárok na oČR měli i živnostníci, to by bylo mnohem užitečnější...

Zobrazit celou diskusi