Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Aktivistku, která měla skočit po policistovi, soud zprostil obžaloby

Autor: ČTK, val - 
28. dubna 2016
11:06

Levicovou aktivistku Kateřinu K. ve čtvrtek Městský soud v Praze zprostil obžaloby, podle které měla loni v červenci při demonstraci napadnout policistu. Podle verdiktu nechtěla muže zákona zranit.

Soud tak zrušil rozsudek Obvodního soudu pro Prahu 1, který Krejčové v únoru uložil podmíněný trest. Rozsudek je pravomocný.

Video Zásah policejních jednotek proti aktivistům, během kterého byla zadržena i Kateřina K. - Youtube/Va L
Video se připravuje ...

Žena s dalšími aktivisty loni protestovala proti demonstraci odpůrců migrace. Podle obžaloby policistu napadla, když zakročil proti jejímu příteli. Žena se hájila tím, že policistův zákrok byl nepřiměřený.

Třicetiletá žena podle obžaloby napadla policistu poté, co na zemi zaklekl jejího přítele. Údajně mu praštil hlavou o zem, čímž mu vyrazil zub. Aktivistka policistovi podle obžaloby skočila na záda a trhla mu ramenem, policista si později stěžoval na bolest, kvůli pohmoždění kloubu musel být údajně týden na neschopence.

Demonstrace na podporu uprchlíků na Václavském náměstí (červenec 2015) Demonstrace na podporu uprchlíků na Václavském náměstí (červenec 2015) | ČTK

„Máme jiný názor na závadnost společenského jednání obžalované než prvostupňový soud,“ uvedla ve čtvrtek předsedkyně senátu. Jednání aktivistky by podle ní nemělo být ani před soudem, považuje ho za naprosto bagatelní. Policistu prý spíše zezadu „objala“, podle soudkyně mu ublížit nechtěla. Zpochybnila i to, že policistu nějakým způsobem zranila.

Kateřina K. se hájila tím, že policisté jejího přítele týrali, a proto musela zakročit, i když věděla, že se tím vystavuje riziku trestního stíhání. Obhájce obžalované Pavel Uhl v odvolání uvedl, že odvolací soud by měl posoudit, do jaké míry je moc policistů neomezená. Žena se podle něj v okamžiku „rychlé a osudové volby“ rozhodla podle svého svědomí. Navrhl úplné zproštění obžaloby.

Žena novinářům řekla, že si uvědomuje, že zákon porušila, za svým činem si však stojí. Uvedla však, že se nedopustila násilí vůči úřední osobě, protože policistův zákrok proti jejímu příteli byl natolik nepřiměřený, že ochranu úřední osoby pozbyl. Novinářům řekla, že byli policisté zaujatí kvůli jejím proimigrantským názorům. Uvedla, že jí po zadržení na služebně policisté vysvětlovali, jak jsou její názory špatné. „Dostala jsem hodinové politické školení,“ uvedla.

Ženu přišel k soudu podpořit Igor Ševcov, který byl obviněn z útoku na dům ministra obrany Martina Stropnického (ANO). Ve středu ho Městský soud v Praze viny zprostil, nepravomocně ho však vyhostil z republiky za pomoc při sprejování na zeď ruzyňské věznice z loňského května. 

oltec ( 29. dubna 2016 08:32 )

presne tak balika

hejhej ( 28. dubna 2016 23:00 )

Jací aktivisté? Jsou to agresoři, xenofobi a rasisté, jdou proti vlastním lidem.

tetahb ( 28. dubna 2016 14:51 )

tím nechci říkat, že bychom jich tu mohli mít více

tetahb ( 28. dubna 2016 14:48 )

nemnoho

santikxauz ( 28. dubna 2016 13:21 )

Kdyby něco podobného udělala v USA,tak je přinejlepším na invalidním vozíku.

Zobrazit celou diskusi