Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Rakovina, nespavost a výpadky paměti. Jak mobil ovlivňuje lidský mozek?

Autor: Tomáš Polák - 
28. dubna 2016
05:00

Zhoršená paměť, vyšší riziko rakoviny, nespavost. To vše může mít příčinu v elektromagnetickém záření z mobilních telefonů. V dnešní době, kdy podle průzkumů 74 procent uživatelů spí s mobilem vedle postele, jde o aktuální téma. Je ale skutečně čeho se bát?

Podle odborníků záření z mobilů nebezpečné být může. Jenže aby mohlo mít vážné důsledky, museli byste mít mobil téměř 24 hodin denně „nalepený“ na hlavě. S každým centimetrem se totiž škodlivé účinky snižují až šestnáctinásobně. Ale pozor, některé studie hovoří jinak.

„Existuje relativně velké množství studií, které se zabývají souvislostí používání mobilního telefonu a výskytem mozkových nádorů. Některé z nich nalezly velmi slabou souvislost, která ale nebyla jinými autory potvrzena,“ řekl Blesk.cz Martin Vyhnálek z Neurologické kliniky Fakultní nemocnice Motol. Podle něj ale není žádná taková studie univerzálně potvrzena a přijímána.

Jednu ze studií, která vliv mobilních telefonů na mozek zkoumala, provedl i český odborník v oblasti mírné kognitivní poruchy a Alzheimerovy choroby Jakub Hort. „Telefony měly větší výkon a bylo tam nutné diskutovat, jestli to neškodí paměti. Ale ukázalo se, že výkon těch mobilních telefonů už tenkrát nebyl dostatečný, aby to nějak zvířata poškozovalo,“ řekl Hort Blesk.cz.

Rakovina nehrozí?

Podle Horta podobně vyznívaly i jiné výzkumy ze zahraničí. Navíc mají telefony v dnešní době daleko menší výkon a nevydávají ze sebe tolik elektromagnetického záření, které by pro lidský mozek mohlo být nebezpečné.

„Je pravda, že elektromagnetické vlnění obecně může zahřívat mozek a může nějakým způsobem ovlivňovat prostupnost látek skrz bariéru, která chrání mozek,“ zmínil expert.

Prostupnost tzv. hemato-encefalické bariéry mezi mozkem a krví může být mírným zahříváním ovlivněna, což může vést například i k rakovině. „Samozřejmě je potřeba nějaké dlouhodobé sledování i nadále, protože ten vliv nemusí být velký, může být malý a prokáže se až na obrovských souborech pacientů v delším časovém úseku,“ varoval Hort.

Podle nedávného výzkumu společnosti Google spí s telefonem hned vedle postele celkem 74 procent uživatelů. Odborník ale tvrdí, že by to podle současných výzkumů vadit nemělo. „Tam se to liší čtvercem vzdálenosti, takže když to máte jeden centimetr vzdáleno od hlavy a když to máte vzdáleno dva centimetry, tak ten vliv není dvakrát menší, ale až čtyřikrát či 16krát menší,“ řekl odborník. „To by to musel mít ten člověk na hlavě opravdu přilepené,“ dodal Hort.

santikxauz ( 28. dubna 2016 15:10 )

Zásluhou veškrny jsme přišli i o tu malou.

moiaza ( 28. dubna 2016 09:52 )

Nejsem Husákovo dítě. Jsem spíše dítě Antonína Novotného. Ale to mnozí nevědí, kdo to byl. Proto nejsem fixován na mobil a podobné vymožeností. Mobil mám, jenže mnohdy nevím, ani kde ho mám. Chodím a směji se, jaké závislaky udělala z lidí táto doba. Ráno ještě oči zavřené a na uchu mobil. Sotva vstanou, první co zapnou je tablet. Sednou za volant a ihned v ruce mobil. Jde po přechodu, mobil na uchu. Na wc si neutře zadek, protože v ruce drží mobil. Měsičně zaplatím za hovory v průměru 16-30 kč i s paušálem. A představte si, žiji.

pekaaaros ( 28. dubna 2016 07:36 )

víš co, odborníci z mobiláckých firem přijdou na to, že to neškodí. to že nám dneska visí na každým komíně milion satelitů, to taky podle odborníků nevadí. to že kromě naší milované země se o tom všude diskutuje, to je taky pravda. to že od té doby, co to visí u nás před oknem, už dva sousedi umřeli na rakovinu, třetí se léčí, to je taky fakt. já tvrdím, že za padesát let se archivním záběrům, jak používáme mobily a věšíme satelity, budou lidi divit stejně jako se my dneska divíme, že dřív bylo společensky uznávané, když někdo pálil jednu cigaretu za druhou. a nejvíc to postihne děcka, kterých je v jedný třídě kolem třiceti a každej má po ruce mobil. tam to musí asi pěkně zářit. no nic. kdyby lidstvo mělo návod, nedělalo by šílený věci.

Zobrazit celou diskusi