Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Toto nás chrání před teroristy: Zavřené zahrady, podzemí i vojáci v ulicích

  • Autor: Matěj Smlsal - 
    27. 4. 2016
    05:00

    Po teroristických útocích v Paříži a Bruselu zavedla řadu bezpečnostních opatření i Česká republika. V ulicích Prahy, Brna a Ostravy můžeme potkat vojáky se samopaly v doprovodu policistů. Nejnověji je uzavřen i jeden vstup do jižních zahrad Pražského hradu, tedy do míst, nad nimiž se nacházejí prezidentské kanceláře. Podívejte se, co nás má před útoky ochránit.

  • 1.Zavřený vstup do zahrad

    Pražský hrad z bezpečnostních důvodů uzavřel vstup do jižních zahrad z Hradčanského náměstí. Podle hradního mluvčího Jiřího Ovčáčka je zavřený úsek, nad kterým jsou umístěny prezidentské kanceláře.

     

    Bezpečnost na Hradě by se měla v následujících měsících ještě zpřísňovat. Hrad by například rád zavedl u vstupu do katedrály svatého Víta bezpečnostní rámy. V nedávné minulosti také na Hradě přibyly kamery.

    Část zahrad kvůli bezpečnosti uzavřeli. Část zahrad kvůli bezpečnosti uzavřeli. | ČTK

  • 2.Zátarasy na mostě

    Pražský hrad zavedl určitá opatření už po listopadových útocích v Paříži. Na Prašném mostě u cedulí „Stop, kontrola“ hlídají příjezdové komunikace policisté se samopaly. A na silnici stojí zátarasy – těžcí žlutí „ježci“.

    Nová bezpečnostní opatření na Pražském hradě po teroru v Paříži. Nová bezpečnostní opatření na Pražském hradě po teroru v Paříži. | Foto Blesk - Zbyněk Pecák

  • 3.Uzavřené podzemí

    V listopadu Praha zrušila turistické prohlídky podzemních kolektorů, kterými vedou pod centrem města inženýrské sítě. „Na základě aktuální bezpečnostní situace a také s ohledem na analýzy současných bezpečnostních rizik jsme se rozhodli uzavřít vstup do kolektorů pro veřejnost,“ uvedl tehdy předseda dozorčí rady firmy Kolektory Praha Petr Hejma (STAN).

     

    Zájemci se do té doby mohli podívat do dvou vyhrazených tras několikrát měsíčně. Obě prohlídky začínaly na Senovážném náměstí, kratší vedla na Příkopy, delší do Celetné ulice.

    V Praze nacvičovali hasiči a společnost Kolektory Praha zásah v podzemí. Figurant byl vyproštěn šachtou u křižovatky ulic Washingtonova a Politických vězňů. V Praze nacvičovali hasiči a společnost Kolektory Praha zásah v podzemí. Figurant byl vyproštěn šachtou u křižovatky ulic Washingtonova a Politických vězňů. | Blesk - David Malík

  • 4.Vojáci se samopaly a policisté

    Po útocích v Belgii se ulicemi Prahy, Brna a Ostravy pohybují vojáci se samopaly, které obvykle doprovází i policista. V hlavním městě jich hlídkuje 350, v Brně a Ostravě dohromady už jen stovka. Bezpečnostní rada státu totiž minulý týden souhlasila se snížením jejich počtu.

     

    S nasazením vojáků po dobu dvou měsíců souhlasila vláda na mimořádném jednání 22. března, tedy v den bruselských útoků. Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) tehdy zároveň uvedl, že Česko není v bezprostředním ohrožení terorismem.

     

    Mimořádná bezpečnostní opatření se vztahují mimo jiné na jaderné elektrárny, některá velvyslanectví nebo pražské metro.

    Policisté mají nosit boty na inspekci. GIBS prošetřuje možné spáchání trestného činu v souvislosti s jejich nákupem (ilustrační foto). Policisté mají nosit boty na inspekci. GIBS prošetřuje možné spáchání trestného činu v souvislosti s jejich nákupem (ilustrační foto). | ČTK

moiaza ( 27. dubna 2016 15:35 )

Ta figurka co hlídá ty banány, ta je živá?

gabreta ( 27. dubna 2016 11:25 )

Na hrad chodí dělat bordel Havloidi!!

borka30 ( 27. dubna 2016 09:49 )

borka30 ( 27. dubna 2016 09:45 )

a tebe

ivoadler ( 27. dubna 2016 09:41 )

Opatření chápu. Pro iluzi, že vláda se stará o bezpečí občanů, dobrý.

Zobrazit celou diskusi