Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Mrazy útočí na ovocné stromy. Příroda má trik, úroda nemusí být ztracena

Autor: Matěj Smlsal - 
27. dubna 2016
06:45

Jaro se zatím vyvíjelo pro zahrádkáře příznivě. Bylo chladné a oteplovalo se postupně. Jenže teploměry pak najednou ukázaly i přes 20 stupňů a nyní hodnoty klesají v noci naopak pod bod mrazu. Ovocnářská unie to považuje za problém, zároveň ale dává naději, že úroda nemusí být ztracená.

Stává se to už tradicí. Na jaře se výrazně oteplí a pak najednou zase začne mrznout. Tím trpí například ovocné stromy. Nejnáchylnější jsou ty, které kvetou.

Ovšem neznamená to, že jakmile mrzne, celá budoucí úroda je pryč. Příroda má totiž trik. „Má to dobře zařízené. Strom nikdy nekvete celý najednou. Na jedné straně jsou květy, ale na druhé ještě poupata. K dobré úrodě stačí, i když se jen z 10 procent květů stanou plody,“ řekl Blesk.cz předseda Ovocnářské unie ČR Martin Ludvík.

Poupatům mráz nevadí. Naopak květům už ano, protože všechny orgány jako pestík nebo semeník jsou obnažené, a tedy jednoduše poškoditelné.

Nejohroženější jsou peckoviny

Podle Ludvíka se ukáže až za několik týdnů, jak úrodu nízké teploty poškodily. „Ze současných mrazů máme strach, ale zatím nejde říct, zda způsobily nějaké škody. I po zmrznutí strom na dálku vypadá, že kvete dál a je bez poškození. Musíte květ zkusmo odejmout, položit nejlépe na stůl a rozříznout nožem. Uprostřed se nachází pestík, nebo semeník. Pokud má zahnědlou barvu, je poškozený. Běžně bývá světle zelený,“ popsal Ludvík.

Podle něj jsou nejohroženější peckoviny. Například meruňky už jsou na Moravě kompletně odkvetlé. „Existuje mylná představa, že stromy jsou náchylné jen v době květu. Mrazy jsou pro ně rizikem i kdykoliv po odkvětu,“ varuje předseda Ovocnářské unie.

Aktuálně kvetou či odkvétají i broskve, švestky, višně, třešně, někdy také hrušky.

Proti zmrznutí se dá i bránit. Nejjednodušší je promíchávání vzduchu pomocí vrtulí. Můžete v sadech také topit. „Buď slámou, nebo svícemi, případně stroji, kdy traktor za sebou táhne zařízení s plynovými bombami. Jednak to ohřívá a jednak vrtulemi rozdmýchává vzduch v sadu,“ dodává Ludvík.

Podívejte se, jak tento týden v Česku nasněžilo:

Zobrazit celou diskusi