Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Čechům se podle studie vyplatí pracovat ve Švýcarsku. Na dovolenou berte Řecko

Autor: sou - 
26. dubna 2016
15:20

Pokud se plánujete přestěhovat do ciziny a zůstat tam až do důchodu, měli byste pozorně počítat. Na kolik vás tamní život přijde a jak se ve vytoužené destinaci liší oproti Česku náklady na žití? Podle srovnání studenta univerzity Berlin Mathematical School Jakuba Mariana jsou nejnižší ceny služeb v Moldavsku a Makedonii. Pro práci je pak podle jeho studie nejvhodnější Švýcarsko.

Existují dva scénáře pro odchod do ciziny, míní Jakub Marian. Podle prvního do zahraničí vycestují Češi za účelem studia anebo si užívat důchod. „V tomto případě Vás bude zajímat, jak drahá (či levná) daná země je v absolutních číslech ve srovnání s ČR,“ vysvětluje student univerzity Berlin Mathematical School na svém blogu, na který upozornil web ihned.cz. Vychází z dat online databází Numbeo, do které lidé z celého světa doplňují ceny koncového zboží, a vypracoval mapy indexu spotřebitelských cen a kupní síly.

Student univerzitní Berlin Mathematical School Jakub Marian srovnal podle databází Numbeo index evropských států spotřebních cen a kupní síly. Student univerzitní Berlin Mathematical School Jakub Marian srovnal podle databází Numbeo index evropských států spotřebních cen a kupní síly. | jakubmarian.com

Například v Německu by podle Mariana mohli být lidé nemile překvapeni. Zatímco v Česku by například za náklady spojené s bydlením, stravováním nebo zábavou zaplatili 20 tisíc měsíčně, u našich sousedů na stejnou životní úroveň budou potřebovat o 59 procent více, tedy 31 800 korun.

Opačným případem je ale scénář, kdy Češi vycestují do zahraničí kvůli tomu, aby si tam našli práci. „Nezajímá vás, o kolik více budete muset zaplatit, nýbrž o kolik více či méně si toho budete moci dovolit s místním platem,“ vysvětluje student. Část ceny výrobků a služeb tvoří ceny práce. Ve většině Evropy tak platí, že kde jsou nižší ceny, je i nižší životní úroveň.

Student univerzitní Berlin Mathematical School Jakub Marian srovnal podle databází Numbeo index evropských států spotřebních cen a kupní síly. Student univerzitní Berlin Mathematical School Jakub Marian srovnal podle databází Numbeo index evropských států spotřebních cen a kupní síly. | jakubmarian.com

Podle map se dá vybrat i výhodná dovolená 

„Jednou z výjimek je Německo, které je na evropské poměry levné, i když mají Němci relativně velké platy,“ upřesňuje Marian. Nejvyšší výdělky by Češi měli podle jeho mapky indexu kupní síly například ve Švýcarsku, kde si navzdory vysokým cenám mohou dovolit dvakrát víc věcí. Na druhém místě se pak umístilo Lucembursko, kde je index oproti České republice vyšší o 72 procentních bodů. A trojici uzavírá Německo s 64 procenty.

Levně na Balkánu, draze ve Švýcarsku, Norsku a Islandu

„Je to skvělá mapka, kam jet levně na dovolenou a kterým zemím se raději vyhnout,“ uvedl pro server ihned.cz analytik společnosti Akcenta Miroslav Novák. Podle něj výhodně pro Čechy vyjde pobyt například v zemích střední Evropy a Balkánu. O více než čtvrtinu jsou kromě Moldavska a Makedonie ceny nižší i na Ukrajině, v Bosně a Hercegovině, v Srbsku nebo Albánii.

Naopak na vůbec nejvyšší ceny by se Češi měli připravit ve Švýcarsku, Norsku a na Islandu. O sedm procent dráž je i například na Slovensku a podobná situace by mohla být i v Polsku, pokud tamní vláda rozhodne o přijetí eura. O tři až jedenáct procent je dráž i v Pobaltí, kde se cenový rozdíl pozná hlavně v Estonsku. O 45 procent více pak za zboží zaplatí Češi i na Maltě. Cenově se pak Česku nejvíce blíží Řecko, Španělsko nebo Portugalsko.

Zobrazit celou diskusi