Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Miliardáře Sisáka propustili na kauci z vazby. Dostal zákaz vycestovat

Autor: ČTK, simao - 
26. dubna 2016
14:20

V úterý vyšlo najevo, že podnikatel Petr Sisák byl v pondělí odpoledne propuštěn z vazby. Původně se spekulovalo o kauci ve výši patnáct milionů korun, částku však nyní nikdo nekomentuje. Státní zástupce však potvrdil, že kromě kauce rozhodl třeba i o zákazu vycestování, ale i styku s určitými lidmi. Sisák, spojovaný s kauzou společnosti Via Chem Group, nyní bude dál vyšetřován na svobodě.

„Ano, klient byl včera v odpoledních hodinách propuštěn a vyzvedl jsem jej z vazební věznice v Hradci Králové,“ potvrdil dnes Sisákův advokát Petr Vališ.

Státní zástupce Adam Borgula z pražského vrchního státního zastupitelství rozhodl o přijetí kauce, o uložení zákazu vycestování, o dohledu probačního úředníka a o předběžném opatření spočívajícím v zákazu styku s určitými lidmi.

Ve vazbě zatím zůstává poslední z obviněných – advokát Ivo Hala. Média už minulý týden informovala o tom, že Borgula souhlasí s propuštěním Sisáka a Haly z vazby na kauci 15 milionů korun.

Žalobce se však dnes k výši kauce nevyjádřil. „Nebudu potvrzovat ani vyvracet žádná jména. Jediné, co mohu potvrdit, je, že jsem včerejšího dne rozhodl o propuštění z vazby jedné stíhané osoby v kauze manipulací v rámci insolvenčních řízení. Současně jsem rozhodl, že ačkoliv jsou dány důvody vazby jak útěkové, tak předstižné, lze splnit tento účel některými dalšími právními instituty,“ uvedl dnes ČTK Borgula.

V kauze společnosti Via Chem Group a manipulace s insolvenčními řízeními vznesla policie obvinění z řady trestných činů – ze zvýhodnění nebo poškození věřitele, způsobení úpadku, zasahování do nezávislosti soudu, podvodu, praní špinavých peněz, pletich při insolvenčním řízení, podplácení, přijetí úplatku nebo účasti v organizovaném gangu.

Kauza souvisí hlavně s reorganizací Via Chem Group, jejíž zmanipulovaná insolvence byla podle obvinění potřeba, aby ústecká chemička zůstala pod vlivem miliardáře Sisáka.

Případ původně šetřila protikorupční policie. Počátkem dubna ale dozorující státní zástupce Borgula nechal vyšetřování převést na královéhradecké krajské policejní ředitelství. Podle Borgulova vyjádření policisté z protikorupční jednotky udělali při vyšetřování případu chyby a neplnili jeho pokyny.

OlegStoklasa2018 ( 17. června 2018 12:20 )

Tohle snad není možné: Specialisté na nepřátelské převzetí firmy (hostile takeover) Cíl: ovládnout cílovou společnost přes její nesouhlas. Braňte se: Otávené pilulky (Poison Pills), Sebevražedné pilulky (Suicide Pills), Zlatý padák (Golden Parachute, Lidské otrávené pilulky (People Pills) a další Nebojte se požádat o pomoc třetí stranu. Země původu: Česko, Slovensko, Rusko, Ukrajina, Srbsko, Chorvatsko, Dagestán, Polsko Klíčové osoby: V. Mougadov , V. Gasajniev, D. Gasajniev, Alexandr Stěpanovič, Petr Vladovič, D. Sljuka, A. Gegolaj, L. Beširovič, M. Omar, K. Murgič, M. Kuznetsov, A. Kuznetsov, J. Bartwicky, A. Sapronov, R. Muradov, D. Karev, S. Karev, O. Dosov, V. Dosov, A. Ignatěnko, A. Mamonov Pozor si dejte: podvod, legalizace výnosů z trestné činnosti, legalizace výnosů z trestné činnosti z nedbalosti, způsobení úpadku, porušení povinnosti v insolvenčním řízení, pletichy v insolvenčním řízení, neoprávněný přístup k počítačovému systému a nosiči informací, poškození záznamu v počítačovém systému a na nosiči informací a zásah do vybavení počítače, poplatkové a devizové zkrácení daně, neodvedení daně, zkreslování údajů o stavu hospodaření a jmění, zneužití informace a postavení v obchodním styku, poškození finančních zájmů Evropské unie a dále na veškerý platební styk.

joudajoudovy ( 28. dubna 2016 07:19 )

alespon sverak nemuze zalovat sisu, ktery je nejdrive vypusteny a pak bude rozpusteny do svetaprostoru.

tosto ( 27. dubna 2016 15:36 )

Mohl by požádat Zemana aby mu vybavil diplomatický pas jako Nejedlému

Zobrazit celou diskusi