Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 10°C

„Nechceme z toho dělat haló,“ říká Marie z HateFree o útocích

Autor: tmp - 
25. dubna 2016
14:12

Po nedělních útocích na šest podniků zapojených do sítě HateFree se spustila na sociálních sítích ohromná vlna reakcí. Odpovídat na ně má Marie Škardová z organizace HateFree, která Blesk.cz poskytla exkluzivní rozhovor.

„Na naší stránce většinou vždycky převažuje ta kritika. Je běžnější, že kritici se více ozývají, ale podpora je taky velká. Přidalo se nám asi deset nových zón od včerejška a další lidé píšou, jestli se mohou zapojit do té sítě HateFree Zone,“ řekla Škardová Blesk.cz.

Ovšem kvůli útokům už jedna z firem od projektu ustoupila. „Ale někteří, například Správné podprsenky, se rozhodli, že ze sítě odejdou, protože je to šokovalo a nečekali to. Jsou to obchodníci a nechtějí se zapojovat do takových věcí,“ uvedla Škardová.

Kauzu na sociálních sítích aktivně komentuje mimo jiné i hradní mluvčí Jiří Ovčáček. Ten například napsal, že jediná věc, která ho na vládním projektu zajímá, jsou podrobnosti financování, zdroje anebo rozpočet.

„Náš rozpočet je veřejně na stránkách Agentury pro sociální začleňování, každý si ho může prohlédnout,“ řekla Škardová, podle které není tematikou projektu vyjadřování se k politikům.

Pokrytectví vládního mediálního projektu HateFree Culture v praxi. Volá po toleranci a respektu, ale k ubohému transparentu o hůlce tupě mlčí. Stejně tak se HFC zahalila v mlčení v případě zneuctění státního symbolu, standarty prezidenta republiky, nebo při nedávném ničení státních vlajek,“ napsal také Ovčáček.

Už dva dny se nezvedla od počítače

„My vyjádření politiků neřešíme. To je tím, že jsme vládní projekt, a nemůžeme se proto věnovat jednomu politikovi, pak druhému. Nevěnujeme se tomu, není to naše tematika,“ zopakovala Škardová, která má na starosti odpovídat jak na příspěvky na sociálních sítích, tak na jednotlivé e-maily. „Snažíme se odpovídat všem, ale teď toho mám opravdu hodně,“ řekla. „Já jsem se od včerejšího rána ještě od počítače nezvedla, ale já jsem v téhle práci už zvyklá, to je vždycky, když se něco stane, tak se zvedne ten ohlas,“ dodala.

Samotnou Škardovou nejvíce překvapuje, jak moc se útoky spojují s nacismem nebo s teroristickými útoky. „To mi přijde velmi přehnané. Je to útok na majetek, ale podle mě to není srovnatelné s tím, když terorista někde zabije desítky osob nebo někde vybuchne bomba,“ uvedla pro Blesk.cz.

Útoky na podniky zapojené do projektu rozhodně nechce žádným způsobem omlouvat, ale zároveň si nepřeje ještě více polarizovat společnost, která se podobnými hlasy ze stran politiků podle ní ještě více rozděluje. „To my bychom neradi, nechceme z toho dělat nějaké strašné haló, aby se lidé hádali, naopak bychom chtěli říct, že takové činy do diskuse nepatří. Společnost by to měla odsoudit, ale zase na druhou stranu nechceme dělat, jako by se stalo něco úplně strašného,“ uzavřela.

Zobrazit celou diskusi