Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Policie nabude o 4 tisíce lidí. Desítky vyšle do Řecka kvůli uprchlíkům

Autor: ČTK - 
24. dubna 2016
13:24

Příští rok by se počet policistů měl zvýšit o 1100 lidí, řekl v nedělním pořadu Otázky Václava Moravce policejní prezident Tomáš Tuhý. Celkem koncepce rozvoje policie do roku 2020 počítá s tím, že by měly přibýt 4000 policistů. Z toho by asi 1500 mělo být v cizinecké policii, což je dvojnásobek ve srovnání s návrhem, jehož projednávání v lednu přerušila vláda.

Počet policistů by se z loňských 39 497 měl zvýšit na zhruba 44 000. Zatímco předchozí materiál pracoval jen s celkovým číslem, ten současný má rozpracován nárůst počtu policistů podle jednotlivých let, uvedl Tuhý. Největší boom by měl nastat v letech 2017 a 2018, kdy to bude více než tisíc policistů. Pak to bude postupně klesat, v roce 2020 by mělo přibýt 600 policistů.

Zvýšení počtu policistů je vyvoláno novými potřebami, jako je například kybernetická kriminalita nebo hrozba terorismu, uvedl Tuhý. Nejvíc nových příslušníků by měly získat pořádková a kriminální policie. Podle koncepce by jich mělo být celkem 2410.

Cizinecká policie by se vzhledem k současné migrační krizi měla v následujících letech rozšířit asi o 1500 lidí místo původně plánovaných 740. Měla by se tím posílit kontrola pobytů cizinců v Česku. Podle Tuhého je potřeba také dostatečná kontrola na českém území v souvislosti s milionem uprchlíků, kteří jsou v Německu. Až získají ochranu, budou se moci volně pohybovat v schengenském prostoru, upozornil policejní prezident.

Vláda v lednu přerušila debatu o policejní koncepci také kvůli výhradám ministra financí Andreje Babiše (ANO), kterému se nelíbily náklady odhadované až na 8,3 miliardy korun. Tuhý v neděli tvrdil, že se na podrobnější koncepci shodl nejen s ministrem vnitra Milanem Chovancem (ČSSD), ale také s vicepremiérem Babišem.

Koncepci budou nejprve projednávat příslušné sněmovní a senátní výbory, pak by se měla vrátit na jednání kabinetu. Vláda by o ní měla jednat v květnu, uvedl Tuhý.

ČR vyšle do Řecka 30 policistů, pomohou vracet uprchlíky z EU

Česko také vyšle v pátek do Řecka 30 policistů. Zapojit by se měli do programu evropské pohraniční agentury Frontex. Měli by asistovat při vracení a převozu migrantů do Turecka. V Řecku už nyní působí 11 českých policistů.

Na vracení běženců se s Tureckem dohodla EU. Zavázala se, že za každého vráceného migranta převezme jednoho syrského uprchlíka a přesídlí ho na své území.

Podle Tuhého by tři desítky příslušníků měly zajišťovat „eskorty uprchlíků“ do Turecka. Doplní německé, rakouské a slovenské policisty, dodal policejní prezident. Jedenáct českých policistů, kteří už v Řecku jsou, provádí kontroly a registrace.

Policie má podle Tuhého v databázi 300 příslušníků a příslušnic z celé ČR se znalostí cizích jazyků, v případě potřeby je může vyslat do zahraničí. O zřízení jednotky policistů s mezinárodními zkušenostmi, která by jezdila na mise, se v únoru zmínil ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD).

Zobrazit celou diskusi