Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Smrt zastáncům tolerance a běženců: Vandalové zaútočili na „pražskou kavárnu“

Autor: sou - 
24. dubna 2016
12:27

Několik pražských obchodů a provozen zapojených v síti HateFree Zone, které bojují proti nenávisti, se stalo terčem útoků vandalů. Ti je poškodili barvou, sprejem a počmárali neonacistickými symboly a výhružnými nápisy. Celou věc by měla mít v řešení policie.

Neznámí vandalové v noci na neděli poškodili hned několik průčelí provozoven, které patří do takzvaných HateFree Zone. „Vypadá to, že jde o cílený útok na naše HateFree zóny,“ uvedla pro Blesk.cz Marie Škardová z organizace HateFree.  

Například na výloze jedné z poboček se kromě poškození barvou objevily také neonacistické symboly a nápis „smrt HateFree“. „Jedná se zřejmě o další čin, jehož cílem je zastrašit názorové oponenty. Pro takové činy však není v demokratické společnosti místo, ať už jsou mířeny vůči komukoliv z různých stran názorového spektra,“ uvedla organizace na svém profilu na sociální síti.

„Celou věc jsme zadokumentovali prostřednictvím kriminalistů stálé výjezdové skupiny, kdy tam jednoznačně vyvstává minimálně podezření trestného činu poškození cizí věci v tomto případě s největší pravděpodobností sprejerství,“ uvedl mluvčí pražské policie Tomáš Hulan. 

Kromě této kavárny byla poškozena i restaurace La Bibiche, která momentálně prochází rekonstrukcí. „Tu fasádu jsme ve čtvrtek čistili vapkou, máme tam lakýrníky na dveře, takže ta škoda je vyčíslená a je to nahlášené policii. Holt si dáme neděli s ředidlem,“ uvedla provozní restaurace Kateřina Mrazová.

Jeden z napadených obchodů je v projektu HateFree Culture jen týden 

Dalším podnikem byl i obchod Správná podprsenka ve Vinohradské ulici. „Útok jsme hlásili na policii, přijeli dopoledne a vše jsme sepsali. O dalších útocích nic moc nevěděli. Říkali jsme jim, že je to teprve týden, co jsme se zapojili do projektu HateFree Culture,“ uvedl pro Blesk.cz lidé spolumajitelka obchodu Správná podprsenka na Vinohradské ulici Karolína Tomascová.

„Je to smutné, snažíme se dávat ostatním příklad, že naše obchody jsou místem, kde se ke každému chováme hezky - bez ohledu na barvu pleti nebo náboženské vyznání apod. Mrzí mě, že to dopadlo zrovna takhle,“ dodala.

Vandalové zaútočili i například na Cafe v lese, tetovací studio Inkdividual nebo vestibul metra Karlovo náměstí. „Pokud se jednoznačně ukáže, že se jedná o totožné jednání konkrétní skupiny osob nebo konkrétního člověka, tak se to slučuje pod jeden konkrétní útvar, který se poté věnuje všem situacím bez rozdílu, kde k těm situacím došlo,“ uzavřel Hulan.