Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

V Beskydech hořel les. Na pomoc museli přispěchat i polští hasiči

Autor: ČTK, tmp - 
23. dubna 2016
20:42

Hasiči v sobotu odpoledne likvidovali v Beskydech požár lesa. Pomáhali jim v tom i jejich kolegové z Polska. Ti totiž měli do horského terénu na Frýdecko-Místecku lepší přístup. Škoda, kterou oheň způsobil, není vysoká. Příčinou byla pravděpodobně neopatrná manipulace s ohněm. Oznámil to mluvčí moravskoslezských hasičů Petr Kůdela.

Hořet začalo po poledni v kopcích nedaleko Nýdku na Frýdecko-Místecku. O požáru na česko-polském pomezí se moravskoslezští hasiči dozvěděli od kolegů z Polska. Jedna jednotka polských dobrovolných hasičů pak i pomáhala s hašením. „Z polské strany byl k místu požáru lepší přístup,“ řekl Kůdela.

Celkem pak na místě zasahovaly čtyři jednotky. Hořel les o rozloze asi 1000 metrů čtverečních. „Hořet začalo zřejmě kvůli nedbalosti osob po předchozí těžbě dřeva v této oblasti,“ upřesnil mluvčí.

Mezinárodní spolupráci hasičů umožňuje smlouva, kterou uzavřel Moravskoslezský kraj se sousedním Slezským vojvodstvím před několika lety. Dohoda řeší vzájemnou pomoc u mimořádných událostí, požárů, dopravních nehod či u jiných zásahů. Pomoc hasičů druhé strany je využívána nejčastěji tam, kde to mají k místu události blíž než domácí jednotky hasičů.

Zobrazit celou diskusi