Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Útok na vilu Stropnického jako teroristický čin? Začne soud s ruským studentem

Autor: ČTK, sou - 
23. dubna 2016
10:54

Kauzu ruského studenta Igora Ševcova, který údajně naházel loni v červnu zápalné lahve na dům ministra obrany Martina Stropnického (ANO), začne příští týden projednávat pražský městský soud. Obžaloba mladíka viní z obecného ohrožení a v dalším případě také z poškození cizí věci sprejerstvím. Ševcovovi hrozí tři až osm let vězení, není ale vyloučeno, že soud jeho skutek překvalifikuje na závažnější trestný čin.

Obžaloba tvrdí, že Ševcov vhodil v noci z 6. na 7. června 2015 nejméně čtyři zápalné lahve do zahrady rodinného domu v Praze 6, který patří Stropnického manželce a ve kterém bydlí celkem šest lidí.

Půllitrové pivní lahve prý naplnil benzinem a směsí vzniklou reakcí hydroxidu draselného s vodou a s rostlinným olejem. Na lahve připevnil hygienické vložky namočené v benzinu. Zamýšlel údajně „způsobit požár domu s nekontrolovatelným jeho šířením, při kterém by spící osoby v domě se nacházející byly vystaveny nebezpečí smrti nebo těžké újmy na zdraví a při kterém by na cizím majetku vznikla škoda velkého rozsahu“. 

Jedna lahev dopadla na záhonek u chodníku ke vstupním dveřím domu, ale nerozbila se. Další doletěly na střechu vedle balkonu v prvním patře. Policie už dříve uvedla, že lahve nevybuchly s plnou intenzitou a plameny se podařilo po několika minutách uhasit. Ministr Stropnický nebyl v době útoku doma, spali tam ale tři lidé. 

Ševcova policisté zadrželi koncem června mimo jiné na základě pachové stopy, kterou údajně zanechal na lahvi. Putoval do vazby, odkud byl propuštěn na konci září po zaplacení kauce 100 tisíc korun. Mladík vinu odmítá, v době útoku prý spal na studentské koleji v Suchdole. 

Skutek má naplňovat znaky teroristického činu

Ministr v minulosti prohlásil, že útok musí jednoznačně souviset s jeho funkcí a že to byla reakce na jeho názory nebo kroky, které činí. Podle některých informací incidentu předcházely výhružné e-maily požadující, aby Stropnický nezaujímal kritický postoj vůči Rusku. 

Server Aktuálně.cz upozornil na to, že ačkoliv měl kauzu původně řešit Obvodní soud pro Prahu 6, spis se nakonec dostal k pražskému městskému soudu, aby bylo skutek případně možné překvalifikovat na závažnější. Pražský vrchní soud, který rozhodoval, kde případ skončí, napsal ve svém usnesení, že útok na dům Stropnického naplňuje znaky teroristického činu. 

Kriminalisté kladou Ševcovovi za vinu také to, že se loni 10. května podílel na posprejování zdi ruzyňské vazební věznice. Zatímco prý hlídal, jeho společník napsal na zeď nápisy "touhu po svobodě represe nezastaví" a "smrt státu". Připojil anarchistický symbol o rozměrech 380 krát 150 centimetrů. Vězeňské službě tím muži způsobili škodu přes 6000 korun. 

Pražský městský soud zatím projednávání obžaloby naplánoval na úterý a středu.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

sendrasak ( 23. dubna 2016 15:00 )

Škoda, že rusáka neodpráskli, mrtvej rusák, dobrej rusák.

naidka ( 23. dubna 2016 14:55 )

Kdyby to udělal nějaký přičmoudlík, tak se mu Žíla omluví a napeče mu pekáč buchet.

Velemak ( 23. dubna 2016 14:46 )

VIVAT RUSKO - JEDINÁ PROTIVÁHA SS - VÁLEČNÝCH ZLOČINCŮ!!!!

Velemak ( 23. dubna 2016 14:43 )

Chudák komediant, pohůnek SS!!!!

paraIenka ( 23. dubna 2016 12:31 )

Prosím tě, drž už klapačku. Až bude vládnout Trup, tak jsou s Putinem v sobě. Tobě by měli hodit do křesla granát aby se ti rozsvítil mozek.

Zobrazit celou diskusi