Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Ptáků popálených elektrickými sloupy přibývá. Umírají v krutých bolestech

Autor: Matěj Smlsal - 
24. dubna 2016
06:52

V přírodě stále stojí spousta elektrických sloupů, které jsou pro ptáky nebezpečné. Mohou jim totiž popálit končetiny. Tisíce opeřenců kvůli nim ročně umírají ve velkých bolestech. Český svaz ochránců přírody teď navíc zveřejnil alarmující statistiky, že popálených ptáků přibývá.

„Ročně na sloupech zbytečně hynou tisíce ptáků. Do záchranných stanic národní sítě, kterou koordinuje Český svaz ochránců přírody, se v loňském roce dostalo 714 popálených ptáků. To je oproti předchozímu roku nárůst o 35 procent,“ píší ochránci ve zprávě.

Většinu ptáků přitom raději utratí, protože jejich poranění jsou natolik závažná, že jsou prakticky neléčitelná. Z oněch 714 letců se jich podařila uzdravit a vrátit do přírody jen necelá desetina.

Do stanice se navíc dostanou pouze ptáci, které někdo náhodou najde. Další tisíce umírají obvykle několik dní v bolestech na zemi – buď v důsledku postupující nekrózy tkání, dehydratace, nebo proto, že je zaživa sežerou larvy hmyzu.

Přitom ptáků by mělo umírat méně – i proto, že energetické firmy nahrazují rizikové sloupy bezpečnějšími. Podle ochránců přírody však výměna probíhá příliš pomalu.

V roce 2024 budou chráněné všechny sloupy

„Společnost ČEZ Distribuce standardně používá u nově osazovaných podpěrných bodů vedení vysokého napětí již zabudované řešení, které nedovoluje dosednout ptákům do nebezpečné blízkosti vodičů. Tento typ ochrany je založen na principu ochrany polohou umístění vodičů, který zabraňuje fázovému, respektive zemnímu spojení prostřednictvím rozpětí křídel ptáků, případně křídel a pařátů. Jedná se o nejbezpečnější a zároveň nejekonomičtější způsob ochrany, nevyžadující doplňkové řešení v podobě dodatečné instalace,“ řekla Blesk.cz mluvčí ČEZ Barbora Půlpánová.

Současně firma u stávajících vedení instaluje dodatečné bezpečnostní prvky, a to přednostně v lokalitách, které jsou vytipovány ve spolupráci s ornitology. „Podle platné legislativy budou do roku 2024 takto chráněna veškerá vedení vysokého napětí. Do ochrany ptactva před úrazem elektrickým proudem investovala ČEZ Distribuce přes 100 milionů korun,“ dodala Půlpánová.

Zobrazit celou diskusi