Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Za úraz na ledovém chodníku 446 tisíc korun. Ústavní soud se zastal zraněného

Ústavní soud se zastal muže, který se 10 let soudí o odškodné za trvalý úraz na zledovatělém chodníku (ilustrační foto).
Ústavní soud se zastal muže, který se 10 let soudí o odškodné za trvalý úraz na zledovatělém chodníku (ilustrační foto).  (Autor: Profimedia/Blesk - Aneta Schürgerová)
Autor: ČTK, kle - 
21. dubna 2016
15:20

Ústavní soud vyhověl stížnosti muže, který upadl na zledovatělém chodníku. Při pádu se poranil a marně žádal odškodnění od Prahy a její technické správy komunikací. Justice v podobných případech musí zvažovat to, zda se chodec choval dostatečně zodpovědně, ale zároveň i to, zda vlastník komunikace dodržel své povinnosti a zda komunikace umožňovala bezpečný pohyb, zdůraznil soud.

Nález kritizuje rozhodování Nejvyššího soudu. Odpovědnost vlastníků komunikací se podle Ústavního soudu nemůže týkat jen nepředvídatelných závad ve schůdnosti. Místo uplatňování podobných jednoduchých pravidel by měla justice komplexně uvažovat o konkrétních situacích.

Deset let s trvalými následky a po soudech

Případ znovu projedná Městský soud v Praze. Mužův právník Viktor Pak uvedl, že nález poskytuje dobrý základ pro celkový úspěch ve sporu.

Úraz s trvalými následky muž utrpěl v roce 2006. Obvodní soud pro Prahu 1 mu přiznal 446 000 korun.

Městský soud v Praze však žalobu zamítl. Poukázal na to, že úraz se stal v období tuhých mrazů na chodníku, který se v zimě neudržuje. Nešlo prý tedy o nepředvídatelnou závadu ve schůdnosti. Podobný stav chodníku lze v zimě očekávat.

Justice v minulosti posuzovala úrazy různými způsoby. V roce 2011 pak Nejvyšší soud přišel se sjednocujícím stanoviskem, podle kterého se chodci musí v zimě přizpůsobit počasí a brát v potaz stav chodníků. Odškodnění podle stanoviska mohou vysoudit jen v případě, že závady ve schůdnosti, třeba náhlou ledovku, nemohli předpokládat a přizpůsobit se.

zednik ( 21. dubna 2016 18:24 )

Kdyby se pánovi stal úraz na chodníku fyz.osoby Vendy Matly, jistě by soud došel k závěru hned napoprvé, že chodník měl Venda uklidit, i kdyby si měl z práce brát náhradní volno a jezdit ho průběžně uklízet celý den. Venda nemůže vystavit ceduli, "chodník v zimě neudržuji, chůze na vl. nebezpečí" Jenže se úraz stal na obecním chodníku, tak to trvá 10 let. Přitom povinnosti obce i Vendy při náledí, sněhu atd.jsou naprosto stejné. Jen postup je vždy a ve všem jiný.

Zobrazit celou diskusi