Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Babišův poslanec chce „měšťáky“ připravit o radary a peníze od pirátů silnic

21. dubna 2016
09:15

Sněmovna řeší nový zákon o obecní policii, do kterého chce poslanec Bronislav Schwarz (ANO) připojit paragraf zakazující městské policii měřit rychlost. Zákonodárce hnutí vicepremiéra Andreje Babiše argumentuje tím, že k měření rychlosti by měla sloužit dopravní policie, nikoliv městská. Uvedla to čtvrteční Mladá fronta Dnes. 

„Když jsme měli v Mostě nebezpečné úseky, tak jsem poprosil státní policii. Městská policie byla zřízena z jiného důvodu, než aby měřila rychlost,“ řekl poslanec. Sám v minulosti působil jako šéf strážníků. Podle jeho návrhu by měly ze silnic zmizet nejenom auta městských policistů s radarem, ale také pevné radary, které bývají „napsané“ právě na městskou policii. Zákon by se tak dotkl i třeba radarů na pražské Jižní spojce nebo v tunelech.

Pokud by chtělo město i dál měřit, muselo by se domluvit se státní policií. Zákon má mnoho zastánců jak mezi politiky, tak v řadách odborné veřejnosti. „Čím méně represe, tím lépe. U strážníků převládá motivace vydělat pro městskou kasu. Proto se často schovávají někde za keřem, takže jsou doslova zákeřní,“ řekl prezident automotoklubu ÚAMK Oldřich Vaníček.

Měření se naopak nechtějí vzdát obce, pro které jsou příjmy z pokut často mnohamilionový byznys. „Z principu by městská policie měřit neměla, ale to bych musel mít pravomoc dostat sem měřit státní policisty. Takže zatím měřit budeme. Nemáme radary na žádných debilních místech, ale u polikliniky a u školy,“ řekl třeba místostarosta Mělníka Milan Schweigstill (TOP 09).

Desítky milionů obecní kase přinesly radary například ve Dvoře Králové. Podle tamního starosty tam radary měří 24 hodin a doprava se zklidnila. „Před tím finančním efektem bych ještě zmínil efekt na zaměstnanost. Je tu zaměstnáno víc lidí na úřadě, kteří se musí té agendě věnovat,“ řekl starosta Jan Jarolím.

lobotom ( 21. dubna 2016 20:14 )

Potrefené husy nejvíc kejhaj. Ksindlové. Tak holt když tady nezařídí pořádek policie, budeme si ho muset udělat sami. Tak se nedivte, až vám přistane nědo do skla nebo utečou gumy.

Zobrazit celou diskusi