Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Hroší mládě z pražské zoo si žije jako v bavlnce: Jací jsou jeho rodiče Slávek a Maruška?

Autor: Alexandra Vetkovská - 
21. dubna 2016
06:34

Mládí hrochů, to je v přírodě tvrdý boj o přežití. Samice musí hlídat potomky dokonce i před jejich vlastními otci. Jací jsou ale rodiče mláděte narozeného v pražské zoo v lednu, hroši Slávek (32) a Maruška (16)?

Celá rodinka s mládětem je pohromadě. Slávek, který je otcem už pěti odchovaných mláďat, je totiž na hrocha nezvykle klidný a vlídný otec. Zkušená je i Maruška, která se stala matkou již potřetí.

„Maruška je matka obranářka“, říká mluvčí zoo Zuzana Karlíková. V přírodě jsou jinak hrošice s mláďaty nejnebezpečnějšími zvířaty. I v zoo je Maruška velmi pozorná. „Hlídá, kdo a kde stojí vedle bazénu u hrazení. Jakmile má pocit, že je to někdo neznámý nebo že si někdo troufl moc blízko k mláděti, postaví se mezi něj a mládě nebo malé čumákem dostrká pod břicho a schová ho za sebe, popřípadě ho strčí do vody a tam se s ním ukryje do bezpečí,“ popisuje Maruščiny manévry.

Jak malý roste, matka ve své ostražitosti polevuje. Mládě už nechá, aby se od ní vzdálilo, a svému chovateli prý dovolí, aby se ho dotýkal přes hrazení. Pokud by ale člověk narušil její prostor, neváhala by použít svoje ostré zuby.

Táta Slávek její chování a varovné signály dobře zná a udělá jí a potomkovi prostor, který potřebují. Podle ošetřovatelů je v hroším světě otcovskou raritou. K potomkům se vždycky choval vzorně. Nechal se od nich kousat i do ocásku. „Slávek už má rád svůj klid a na mládě je opatrný. Když mu to Maruška dovolí, hraje si s ním, povozí ho na zádech,“ dodává Zuzana Karlíková.

Jistá Slávkova ústupnost je dána bezpečím, které v zoo hroši mají. V podmínkách zoo nemusí samec bojovat o teritorium ani o samici, a tak si může dovolit být »nad věcí«. „Jiná situace by byla, kdybychom tu nechali dorůstat dalšího samce, třeba i jeho syna. Brzy by bylo po vlídnosti,“ dodává mluvčí. Březost u hrochů trvá 227 až 240 dní. Mláďata se rodí pod vodou, což je u suchozemských savců výjimečné. Obvykle se narodí jedno, výjimečně dvě mláďata.

Hroší novorozeně se musí po narození zhruba do půl minuty nadechnout. Váží 25 až 45 kg a bývá dlouhé kolem 120 cm. Od narození umí plavat a pod vodou saje i mateřské mléko. Když je unavené, odpočívá na matčině hřbetě nad vodou.

Křest hrošího mláděte se uskuteční v sobotu 23. dubna v Zoo Praha v 10:30 hodin.

Zobrazit celou diskusi