Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Lanovka na Pustevny uvěznila 120 studentů. Hasiči si vyzkoušeli jejich záchranu

Autor: kaj, tmp - 
20. dubna 2016
14:35

Bezmoc, chlad i strach. To cítili někteří středoškoláci, kteří se účastnili nácviku složek Integrovaného záchranného systému z Moravskoslezského a Zlínského kraje. Záchranáři si vyzkoušeli, jaké to je „sundat“ 120 lidí z lanovky vedoucí na Pustevny v Beskydech. Na místě zasahovalo celkem 150 lidí. 

Studenti hotelové školy z Frenštátu pod Radhoštěm a zdravotnické školy ze Zlína nejdříve společně nastoupili na lanovku a posléze čekali, až bude mít plánovanou „poruchu“. Všech 120 studentů pak strávilo desítky minut několik metrů nad zemí a vyzkoušeli si, jaké je to být v zablokované lanovce.

Podívejte se na video:

Video Hasiči si vyzkoušeli záchranu lidí z lanovky. - Blesk TV
Video se připravuje ...

Jednou z uvězněných byla i studentka Marie Ondřejková (16). „Byla tam velká zima a cítila jsem se bezmocná,“ řekla Blesku. Dívku, stejně tak jako ostatní studenty, nakonec záchranáři sundali pomocí lana až na zem. „Šlo o taktické cvičení, které mělo prověřit záchranu turistů ze zablokované lanovky,“ vysvětlil situaci hasič Petr Kůdela.

Na Ráztoce se lanovka s turisty za provozu dosud nikdy nezastavila. Naopak v červnu 2014 a únoru 2015 kvůli poruše přestala jezdit dráha Javorový vrch v Oldřichovicích v Třinci. Všichni přežili.

Zobrazit celou diskusi