Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Střílel v Praze do vzduchu na protestu proti migrantům. Dostal 200 hodin prací

Autor: simao, ČTK - 
19. dubna 2016
10:55

„Blaničtí rytíři jsou připraveni.“ S těmito slovy měl minimálně osmkrát vystřelit do vzduchu mladý dělník Jiří B. (21), který s poplašnou pistolí vyrazil na protiuprchlickou demonstraci, pořádanou Adamem B. Bartošem. Zbraň mu přímo na Loretánském náměstí policisté zabalili, mladík putoval k soudu. V úterý u něj dostal 200 hodin veřejných prací kvůli výtržnictví. A tvrdil, že si zbraň pořídil na svou obranu, prý na benzince. 

Jiřímu B., který při únorové protimigrační demonstraci v Praze střílel do vzduchu z plynové pistole, uložil soud za výtržnictví 200 hodin obecně prospěšných prací a propadnutí zbraně. Jedenadvacetiletý dělník trest přijal a vzdal se práva na odvolání, státní zástupce si ponechal lhůtu na rozmyšlenou.

Akci na Loretánském náměstí pořádala krajně pravicová Národní demokracie Adama B. Bartoše. Sešlo se tam zhruba šest stovek lidí. Incident se stal 6. února. Mladík, kterému hrozilo až dvouleté vězení, v úterý u Obvodního soudu pro Prahu 1 popsal, že si zbraň opatřil na benzinové pumpě týden před demonstrací, údajně na svou obranu.

„V tu chvíli mi to přišlo jako vhodnej nápad, byl jsem malinko ve stresu,“ vysvětlil, proč na Loretánském náměstí osmkrát vystřelil do vzduchu. Dostal se totiž na pódium mezi hlavní řečníky a „nikdy nestál před tolika lidmi“. Podle rozsudku vystřelil Jiří B. nejméně osmkrát, a to se slovy „Blaničtí rytíři jsou připraveni“.

„Panu obviněnému muselo být naprosto zřejmé, že použití zbraně, byť plynové pistole, na takovémto prostranství je skutečně nepřijatelné. Mohl někoho zranit nebo to mohlo vést k nějaké akci a reakci s mnohem závažnějšími důsledky,“ konstatovala soudkyně Vlasta Langhamerová.

Video Sestřih policejních záběrů z demonstrací v Praze dne 6. února 2016 - Ministerstvo vnitra ČR
Video se připravuje ...

Při únorových protimigračních demonstracích zasahovala policie v hlavním městě u několika potyček a incidentů, většinu vyhodnotila jako přestupky. Nejzávažnějším činem byl útok na sociální centrum Klinika skupinkou maskovaných lidí. Výrazný byl také incident v Thunovské ulici, kde skupinka odpůrců migrace zaútočila na účastníky pochodu na podporu uprchlíků.