Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Obytné kontejnery ve Vsetíně deset let poté: „Výchova“ Čunkem na Romy zabrala

Autor: Daniela Soukalová - 
20. dubna 2016
05:00

Deset let uplyne na podzim od svérázného přesídlení „nepřizpůsobivých obyvatel“ ve Vsetíně. Starosta a nynější senátor Jiří Čunek (57, KDU-ČSL) přestěhoval místní Romy z rozpadajícího se pavlačového domu do obytných kontejnerů v lokalitě Poschla. Blesk nyní v Čunkově doprovodu Vsetín a místní Romy navštívil.

Lidé o původním pavlačovém domu mluví jako o domu hrůzy. „Dobře si na to pamatuji, nebál jsem se jenom já, ale i ostatní lidi tady,“ popisuje šestatřicetiletý Libor. Podle něj nebylo žádným překvapením, když z pavlače na zem dopadaly odpadky, oblečení nebo nepotřebné věci. Někdy prý obyvatelé vylévali na kolemjdoucí špinavou vodu z kbelíků po úklidu. 

Problém byl prý i s připojením k elektřině. „Z celkových 60 byly připojeny tři bytové jednotky. Ostatní lidé byli odpojení a byli nějakým vlastním vedením napojeni přímo na sloup. A dokonce pracovníci přenosové soustavy, kteří to zajišťovali, tam nechtěli ani chodit,“ říká starosta Čunek. Dům pak v jednom místě praskl, narušila se mu statika a město se rozhodlo ke kontroverznímu kroku. 

„Romové žijí dneškem“ 

Vsetín pod Čunkovým vedením vybudoval bytové domy z obytných kontejnerů v Poschle. Město sem přemístilo ty, u kterých měla radnice soudní rozhodnutí o jejich vystěhování bez nároku na náhradu. Vybudování 36 bytů jednopokojových a dvoupokojových bytů s vlastním sociálním zařízením a kuchyňskou linkou vyšlo celkově na 40 milionů korun. Město na ně ze svého rozpočtu vyčlenilo polovinu konečné částky. 

„Romové žijí jenom dneškem a na zítřek nemyslí. Takže když jsme jim řekli: Vyhodíme vás na ulici, tak byli vděční za to, že se někam můžou nastěhovat, ale jenom co jsme je nastěhovali, už říkali, že to mohlo být lepší,“ míní Čunek. Problém podle něj nastal až poté, co některé organizace za romskými obyvateli začali posílat právníky, kteří jim říkali, že žijí špatně. A už jim nepřipomínali, že druhou variantou bylo bydlení na ulici kvůli neplacení nájemného. 

„Dveře nepasujou. Fakt je tu zima“ 

V kontejnerech ve Vsetíně žijí někteří Romové dodnes. Blesk v jednom z domů zastihl starší ženu – Romku, jak lamentuje nad dětmi svých sousedů. „Děcka tu kopají do dveří. Ale víte co? Musí na to být rodiče. Já je fakt půjdu žalovat,“ zmíní. A v jinak naklizeném bytě si posteskne: „Ty dveře mi nepasujou. Fakt je tu zima. Protahuje přes ně dírama.“ 

PODÍVEJTE SE NA REPORTÁŽ:

Video Vsetín - Daniela Soukalová
Video se připravuje ...

„Všichni obyvatelé Poschle musí nájemné platit, i když se často stává, že je platba zpožděna. Pokud by jej nezaplatili tři měsíce, město by jim ukončilo podle občanského zákoníku nájemní smlouvu,“ řekla Blesku vedoucí odboru sociálních věcí Anna Blechová. Na vystěhování neplatiče z kontejneru stačil i dluh 12 tisíc korun.

 

Právě problémy s bydlením, placením nájemného nebo exekucemi řeší terénní sociální pracovníci nejčastěji. Kolik z Romů spoléhá na sociální dávky? „To nejde odhadnout přesně, protože někteří pracují, a i přesto pobírají sociální dávky, aby si dorovnali výši životního minima,“ uvedla mluvčí Vsetína Adéla Kousalová. 

Jak vznikly kontejnery pro Romy?

Starosta Čunek nechal krátce před obecními a senátními volbami v říjnu 2006 vystěhovat 36 romských rodin z chátrajícího pavlačového domu u vsetínské polikliniky, který byl vzápětí zbořen. Nové bydlení jim připravil ve dvou domech smontovaných z obytných buněk v místní části Poschla. Kritici to označují za tvorbu romského ghetta, zastánci projektu naopak poukazují na zvýšenou životní úroveň oproti původnímu domu.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině