Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Fakta a mýty kolem názvu Czechia: Končí Czech Republic? Vyhodili jsme miliardu?

  • Autor: Matěj Smlsal - 
    18. 4. 2016
    20:20

    Neutuchající diskuze probíhá od minulého týdne, kdy ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD) oznámil, že bude prosazovat, aby se název Česko v angličtině oficiálně překládal jako Czechia. Jeho záměr posvětili i vrcholní ústavní činitelé. Zároveň se ale objevila řada mýtů, například že zanikne pojmenování Czech Republic nebo že kvůli novému jménu jsme zbytečně vyhodili miliardu korun. Pojďte se podívat na fakta a mýty kolem názvu Czechia.

  • 1.Zanikne Czech Republic?

    V databázi OSN má každý stát oficiální politický název. V našem případě je to Czech Republic. Ovšem země mohou volitelně připojit také zkrácenou geografickou verzi. A jelikož tu Česko nemá, nyní vrcholní ústavní činitelé rozhodli, že vznikne Czechia.

     

    Neznamená to tedy, že by zanikl název Czech Republic. Existovat budou obě pojmenování zároveň.

    Jednoslovný název „Czechia“ je překladem slova Česko. Jednoslovný název „Czechia“ je překladem slova Česko. | EPA

  • 2.Kde se bude používat?

    Czechia se bude užívat například na sportovních dresech. Organizace ale se změnou názvu spěchat nebudou. Neobjeví se určitě na olympiádě v Riu de Janeiro, na evropském šampionátu fotbalistů ve Francii ani na hokejovém mistrovství světa.

     

    Vicepremiér Pavel Bělobrádek po pondělním jednání vlády, kde o novém názvu vášnivě diskutovali, uvedl, že se bude používat například i na výrobcích. „Tady nejde o nic jiného, než aby na mapách v cizích jazycích byla ČR pojmenována jednoslovným názvem, jinak hlavičkové papíry a všechno zůstane s oficiálním názvem ČR. Když se podíváte na výrobky, tak tam nemáte Made in Spolková republika Německo, ale Německo, není důvod, aby v těchto neúředních, neoficiálních materiálech nebylo napsáno Česko, v tom nevidím žádný problém,“ sdělil.

     

    Už dlouhodobě užívá název Czechia například prezident Miloš Zeman. „Já používám termín Czechia místo Czech Republic, protože je kratší a krásnější,“ tvrdí.

    Předseda KDU-ČSL a vicepremiér Pavel Bělobrádek Předseda KDU-ČSL a vicepremiér Pavel Bělobrádek | Foto: Ladislav Křivan

  • 3.Vyhodili jsme zbytečně miliardu?

    Se zavedením názvu Czechia zásadně nesouhlasí ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová (za ANO). „Neztotožňuji se s názvem Czechia. Již od roku 2012 používáme destinační logo Czech Republic – Land of Stories. Na zavedení a komunikaci destinační značky v letech 2013–2015 bylo vynaloženo zhruba 1,1 miliardy korun. Začínat s novým označením podobným Čečensku považuji za nešťastný krok,“ uvedla.

     

    Podle Šlechtové navíc hrozí, že Česká republika bude muset vracet miliardu, kterou dostala z evropských fondů na propagaci názvu Czech Republic agenturou CzechTourism.

     

    Tyto obavy ale nesdílí premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Jelikož Czechia nemá nahradit oficiální název Czech Republic, čerpání dotací to neohrozí.

    Ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová před smuteční síní v Horažďovicích Ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová před smuteční síní v Horažďovicích | Zbyněk Schnapka/CNC

  • 4.Czechia neznamená slepá dívka

    Objevily se informace, že Czechia znamená v italském překladu slepá dívka. To ale není pravda. Ta se řekne ragazza cieca (čte se ragáca čeka).

     

    Naopak Repubblica Ceca (čte se republika čeka) zní stejně jako Repubblica Cieca, což znamená slepá republika.

    Lubomír Zaorálek a další ústavní činitelé jedou lobbovat za název Czechia. Lubomír Zaorálek a další ústavní činitelé jedou lobbovat za název Czechia. | Karel Kopáč, Wikipedia

  • 5.„Zbytek Evropy se bavil,“ píší o hledání jména ve světě

    Za „těžký porod“, který trval více než dvacet let, označil komentář webu německé stanice ARD hledání krátkého označení pro Českou republiku.

     

    Podle listu Südwest Presse bylo dlouhé české tápání zdrojem pobavení pro celý zbytek Evropy. Nikdo už prý nepovažoval za možné, že by Česká republika mohla více než dvacet let od svého vzniku oficiální krátkou verzi svého jména najít. V komentáři s názvem „Nové staré jméno“ tvrdí, že „se zbytek Evropy bavil“, že si Česko od roku 1993 nedokázalo najít oficiální krátký název.

     

    Americký deník The New York Times tvrdí, že „Češi, kteří byli dlouhá staletí zmítáni mezi východem a západem, dlouhodobě trpí krizí identity“.

     

    Liberální newyorský list připomíná omyly některých analytiků, kteří v roce 2013 po bombovém útoku na Bostonský maraton zaměňovali zemi původu bratrů Carnajevových, čečenských atentátníků, za Českou republiku.

    Název Czechia sice záměnu s kavkazskou republikou, nechvalně proslulou aktivitami radikálních islamistů, nemusí vyřešit a podle některých kritiků bude zmatek dokonce ještě větší, přinejmenším v angličtině však bude podle iniciátorů změny název přátelštější než Czech Republic, píše list.

    Název Czechia už používají někteří obchodníci. Název Czechia už používají někteří obchodníci. | Reuters

honza54.. ( 19. dubna 2016 07:01 )

Přece se nebudou ptát na názor takových hovad.

freecooIin_zika ( 19. dubna 2016 06:50 )

Taková hovadina. Ale pravda je, že církevní restituce nás stály a ještě budou stát mnohonásobně víc.

krtekub ( 18. dubna 2016 23:14 )

Zástupný, uměle utvořený "problém" aby zakryl podstatnější.

petrusaa ( 18. dubna 2016 21:46 )

Pan Zaorálek je génius,ovšem má rezervní název,Czechchčie vhodný pro diplomacii

1pravda1 ( 18. dubna 2016 21:16 )

Prezident vymyslí název země, bez jakéhokoliv schválení ho oficiálně používá a vláda mu to schválí - o nás - bez nás.

Zobrazit celou diskusi