Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Obchodníka se zbraněmi Muselu chtějí zprostit obvinění. Kvůli poruše osobnosti

Autor: ČTK, tmp - 
18. dubna 2016
08:50

Stíhání bývalého lobbisty a obchodníka se zbraněmi Pavla Musely v kauze Mostecké uhelné společnosti bude zřejmě přerušeno. Podle znalců má po úrazu hlavy vážnou psychickou poruchu. Uvedl to v pondělí Radiožurnál. Musela je obviněný kvůli podezření z korupce při privatizaci MUS a hrozí mu trest až pět let vězení.

Kauzu, ve které se pro podezření z tunelování a podvodného ovládnutí firmy zodpovídá od roku 2012 sedm lidí včetně pěti bývalých manažerů, uzavřela policie letos v lednu. Návrh na obžalobu by měl být podán zřejmě v polovině roku.

Podle informací Radiožurnálu policie navrhla přerušit trestní řízení proti Muselovi. „Posuzovaný trpí nadále naprosto zásadní poruchou, kterou diagnostikujeme jako nespecifickou organickou poruchu osobnosti. Nedomníváme se, že by simuloval. Není schopen rozumět smyslu vyšetřování ani případnému soudnímu líčení,“ zní závěr nového posudku.

O návrhu bude nyní rozhodovat státní zástupce. Podle státního zástupce Petra Šeredy z Vrchního státního zastupitelství v Olomouci je jen otázkou času, kdy rozhodnutí padne.

Úraz se Muselovi stal v říjnu 2008, kdy byl nalezen v lese na Uherskohradišťsku s vážnými zraněními poté, co si vyrazil na lov s přítelem Lubošem Novotným. Ten byl obžalován z pokusu o vraždu, soud jej však pro nedostatek důkazů obžaloby zprostil. Novotný tvrdil, že Musela spadl z mysliveckého posedu. Podnikatel utrpěl otok mozku, zhmoždění mozku a levé plíce, měl zlomenou kyčel i osm žeber.

Případem se zabývá i Švýcarsko

V případu Mostecké uhelné společnosti se zodpovídají bývalí manažeři a vlastníci dolů Antonín Koláček, Marek Čmejla, Jiří Diviš, Oldřich Klimecký a Petr Kraus, v červnu 2012 byli obviněni ze zneužití informace a postavení v obchodním styku.

Policie je podezřívá, že z Mostecké uhelné společnosti vyvedli v přepočtu přes tři miliardy korun, které využili na nákup akcií Mostecké uhelné společnosti. Policie je viní také z podvodu při privatizaci této firmy v roce 1999. Podle žalobce způsobili státu škodu přes 1,6 miliardy korun. V kauze byl obviněn také miliardář Luboš Měkota, který však v roce 2013 zemřel. Někdejší šéfové Mostecké uhelné společnosti od počátku trestní stíhání odmítají.

Vedle bývalých manažerů dolů jsou v kauze stíháni bývalý náměstek ministra průmyslu Robert Sýkora za přijímání úplatku a právě Musela za podplácení. Podle žalobce jejich stíhání souvisí s rozhodováním vlády o prodeji akcií Mostecké uhelné společnosti.

Případem se zabývá také švýcarská justice; soud v Bellinzoně na podzim roku 2013 za podvody a praní špinavých peněz potrestal muže nepodmíněnými tresty vězení od roku a čtyř měsíců do čtyř let a čtyř měsíců. Bývalí manažeři se proti verdiktu odvolali.

Samo ( 18. dubna 2016 11:06 )

Ti tam byli dávno před Janouškem, to spiš Janoušek odkoukal od nich. To bylo ještě za vlády Miloše Zemana, kdy dělal ministra průmyslu a obchodu bolševik Grégr, známý to to podvodník, který zdárně přivedl k bankrotu několik státních podniků - Desta Děčín, Škoda Plzeň- Dluhy zaplatil stát a firmy z privatizovali jeho kamarádi. To samé se stalo s Mosteckou uhelnou a tehdejší premiér české vlády Miloš Zeman se tváří, že o ničem nevěděl.

henryj ( 18. dubna 2016 10:23 )

Lépe to nemohlo být napsáno

henryj ( 18. dubna 2016 10:20 )

Zkusil již někdo vyšetřit TY,kteří vyšetřují údajné postižené???

Pink ( 18. dubna 2016 10:03 )

Koukám,že největší gauneři v Česku jsou na hlavu.

janamorava ( 18. dubna 2016 09:32 )

Vypadá to, že v Česku všichni hajzlové, vrazi, zloději, podvodníci, korupčníci atd. jsou buď blázni, nepříčetní, trpí poruchou osobnosti - tudíž jsou to sv.ně, ale trestně nepostižitelní. Musíme jen víc pracovat, abychom těm chudákům udrželi jejich životní úroveň. Každý s takovým "postižením" by měl být ihned zavřen na uzavřené oddělení a "léčit" se! Hned bychom viděli mnoho zázračných uzdravení! Nojo, ale zas by klesly příjmy těm, kdo tyto nemoci posuzují... To je koloběh života....

Zobrazit celou diskusi