Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Velká výměna televizí po celém Česku: 10 faktů, které musíte znát

Televize (ilustrační foto)
Televize (ilustrační foto)  (Autor: profimedia.cz)
Autor: Marta Prokešová - 
17. dubna 2016
06:29

Sotva jsme se vzpamatovali z přechodu na digitální televizní vysílání, je tu nová pohroma! Bude nutné opět vyměnit všechny televize nebo alespoň set-top boxy. Domácnosti to musí stihnout do pěti let a vyjde je to na miliardy.

Velká výměna přijímačů se bude týkat 2,6 milionu domácností, tedy přes 60 procent diváků. Podle propočtů společnosti Grant Thornton je to vyjde na 21 miliard korun. A proč vlastně? Je třeba uvolnit frekvence pro rychlý mobilní internet, a tak musí i Česko přejít na nový standard vysílání DVB-T2. Ten ale stávající televize »neschroupnou«.

Kdo se bude chtít i nadále dívat na bezplatné vysílání, bude muset vyměnit televizi nebo využít levnější variantu – koupit nový set-top box. Další možností je pak přejít na placené satelitní nebo kabelové vysílání, jak to už při digitalizaci před čtyřmi lety udělalo 20 procent domácností. S nákupem nové televize ale není nutné pospíchat.

I když už se ty, které umějí DVB-T2, prodávají. Rozumné bude počkat si na oficiální certifikační program, který začne nejspíš v září. Až ten zaručí, že televize bude v nových podmínkách opravdu fungovat.

1. Co se vlastně mění?

Nyní vysílá digitální pozemní televize ve standardu DVB-T. Díky DVB-T2 bude možné do jednoho vysílacího multiplexu vložit více televizních stanic.

2. Jsou současná zařízení schopna přijímat DVB-T2?

Ne! A to ani v případě, že máte novější zařízení, které podporuje MPEG4, FullHD a podobné technologie. Pokud výslovně není v návodu uvedena podpora DVB-T2 + HEVC (to je obrazový formát, ve kterém budou programy šířeny), tak zařízení není schopno přijímat toto vysílání.

3. Jaké jsou možnosti přijímání nového vysílání?

Za prvé: koupit si televizi s DVB-T2 tunerem. Za druhé: připojit ke své nynější televizi nový set-top box, jak to vyřešila řada lidí už při první digitalizaci. Poslední možností je přejít na placené kabelové či satelitní vysílání.

4. Bude možné uplatnit stávající set-top box?

Ne. Set-top box pro DVB-T nedokáže zpracovat víc dat, která se pustí do stejného kanálu. Je proto nutné koupit nový set-top box, které budou v prodeji až koncem tohoto roku s cenami od asi 600 Kč.

5. Co když mám set-top box zabudovaný v televizi?

V případě televize s integrovaným DVB-T tunerem je to ještě horší. Je jedno, jestli televize umí HD vysílání, nebo ne. V každém případě je nutné pořídit nový set-top box nebo vyměnit televizi. Integrovaný DVB-T tuner již použít nepůjde.

6. Stačí mi tedy televize s podporou DVB-T2?

Ne. Vaše televize bude muset umět kombinaci DVB-T2 + HEVC (obrazový formát). Televize sice s DVB-T2, ale bez podpory HEVC vám bude k ničemu. Multiplex sice naladíte, ale u žádného kanálu vám nepůjde obraz.

7. Jsou už nyní televizory nového typu v prodeji?

Ano. Podle obchodníků je výběr už nyní slušný. Formát DVB-T2 podle nich »umí« až 70 % nových televizorů.

8. Když si tedy koupím nejnovější přístroj už teď, mohu být v klidu?

Opatrnost je ještě namístě – existuje i šance, že výsledný standard DVB-T2 se bude lišit, a dnes zakoupená televize tak nebude fungovat. Jistotou bude počkat si na oficiální certifikační program.

9. Kdy se začne v novém standardu vysílat?

Aktuálně se hovoří o termínu říjen 2016. Dva roky se bude vysílat postaru i ponovu současně. Ale pozor! Řada programů pravděpodobně po startu DVB-T2 zmizí z DVB-T, kde až do konce zůstanou pouze základní programy. Kompletní vypnutí současného vysílání nebude dříve než v roce 2020.

10. Je nějaká šance, že se vypnutí současného vysílání ještě oddálí?

S největší pravděpodobností nastane od ledna 2021. Česko se musí přizpůsobit přechodu v rámci EU a nesmí rušit ani ostatní země jako Rakousko a Německo, které na nový standard přecházejí dřív.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

dietr ( 17. dubna 2016 18:21 )

Ten šestý odstavec je nejsrandovnější, televize s DVB-T2 bez HEVC je k ničemu, tak proč je vlastně vyrábějí?

marhia ( 17. dubna 2016 14:33 )

Jsem v klidu,televízi nevlastním a k ničemu ji nepotřebuju

moiaza ( 17. dubna 2016 14:03 )

Nebylo by lepší vyměnit vládu a utéct z EU. Méně problému, větší klid a jistota. Nestálo by to na zamyšlení?

fandimhokeji1 ( 17. dubna 2016 13:44 )

Ať už s tím jdou do háje. Jen tahaj z lidí peníze. Kašlu na nový tv. Beztak tam je houby. Budu si pouštět jen filmy z z flešky nebo dvd. Stejně dávaj kulový. Vždyť se na to podívejte, platíme ještě za příjem čt a co dávaj????Na samotě u lesa, S tebou mě baví svět, Slunce seno a všechny staré filmy 20 x do roka. Na to nepotřebuju novou tv. A ty cenzurovaný zprávy? kdo má na to koukat? Osobně je mi to fuk. Nepotřebuju žádné vysílání!!!

JWenerova ( 17. dubna 2016 12:45 )

K čemu TV? Stejně tam nic není PS: http://albafos.wbs.cz !

Zobrazit celou diskusi