Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Nova si stěžuje na drahotu. Kvůli televizi přes anténu, kterou čekají změny

Autor: ČTK, kle - 
15. dubna 2016
18:30

Pozemní digitální televizní vysílání je pro komerční televize nejdražší distribuční cestou a pro dlouhodobé fungování budou muset změnit svůj obchodní model. Uvedla to v pátek televizní skupina Nova s tím, že televize musí platit značné částky pro zachování terestrické infrastruktury. V letech 2020 až 2022 přitom Česko čeká přechod na novou terestrickou platformu DVB-T2.

„Za ostatní distribuční cesty neplatíme, naopak nám umožňují generovat dodatečný příjem pro financování našeho programu a výroby,“ uvedla Nova. Pozemním vysíláním se k divákům dostává aktuálně okolo 60 procent signálu. Zbytek připadá na kabelové a internetové televize a satelitní vysílání. Během přechodu na digitální vysílání v roce 2011 podíl terestrického příjmu poklesl zhruba o 20 procent.

Přechod z DVB-T na DVB-T2 bude podle Novy vyžadovat zásadní financování ze strany státu, tedy z peněz daňových poplatníků. Dojde tak ke zvýhodňování určité distribuční cesty oproti těm ostatním. Návrh nového obchodního modelu, který by dlouhodobě fungoval, čeká od operátorů.

Bez nového televizoru budete mít smůlu

Podle ministra průmyslu a obchodu Jana Mládka (ČSSD) je nejvhodnější termín přechodu na DVB-T2 rok 2022, aby se domácnosti, kterých se přechod bude týkat, mohly na případnou výměnu televizních přijímačů nebo set-top-boxů připravit. Ministerstvo nebude výměnu TV přijímačů finančně podporovat, ale bude se podílet na informační kampani, která bude nutnost pořízení nových koncových zařízení doprovázet.

„MPO vyjde tomuto procesu vstříc jak informační kampaní, tak podporou certifikačního procesu, který by měl zajistit dostupnost vhodných přijímacích zařízení na trhu. Očekávám samozřejmě i spolupráci a podporu ze strany provozovatelů televizního vysílání, zejména ČT, operátorů vysílacích sítí i prodejců spotřební elektroniky. Zapojit by se měla i Česká obchodní inspekce, aby ochránila spotřebitele od nekalého jednání některých prodejců,“ uvedl Mládek.

Přechod na DVB-T2 si vyžádá chystané přidělení frekvenčního pásma 700 MHz pro rychlé mobilní sítě. Ve stávajícím standardu DVB-T by pak na zbývajících kmitočtech nebylo možné vysílat současné množství kanálů. Vedle radiokomunikačního účtu a státu by podle generálního ředitele Českých Radiokomunikací Martina Gebauera další omezení spektra pro televizní vysílání bylo možné hradit z výnosu aukcí uvolněných kmitočtů pro mobilní sítě, podobně jako tomu bylo například v sousedním Německu.

ČRa chtějí od září spustit certifikaci, která povede k označení televizních přijímačů schopných přijímat DVB-T2. „Ani kodek H.265/HEVC, s nímž se počítá pro vysílání DVB-T2 v České republice, nemusí být zárukou, že televizor vysílání regulérně rozkóduje,“ podotkl Marcel Procházka z ČRa. Průměrné stáří televizorů v českých domácnostech je nyní 5,5 roku, uživatelé televize nejčastěji mění po pěti až sedmi letech.

Ministr Mládek mluvil o digitalizaci na čtvrteční konferenci:

arne127 ( 16. července 2016 16:36 )

Frank:Stále lepší ty sračky jak říáte než české seriáli Ulice,Ordinace filmy podle Wievega toje nejhorší brak co se zde natáčí.

Rumprecht ( 15. dubna 2016 20:05 )

Desítky a stovky programů a všude stále dokola americké sračky.

demiro ( 15. dubna 2016 19:28 )

Hnus!!! Jako důchodce tedy budu bez televizoru, to jsem nebyl ani za komunistů...

Zobrazit celou diskusi