Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Český expert na Titanic sní o jeho kopii. A přišel na lži krajanů „z lodi“

Autor: Matěj Smlsal - 
16. dubna 2016
06:20

Ve třech letech viděl Ondřej Vrkoč (22) v novinách Titanic a od té doby si začal kreslit lodě se čtyřmi komíny. Když poté zhlédl velkofilm Jamese Camerona, propadl mu naplno. Začal komunikovat s největšími světovými experty na Titanic a nyní on sám je tím největším znalcem v Česku. V poslední době například detailně zkoumal, zda na palubě pluli opravdu i Češi.

V noci z 14. na 15. dubna uplynulo 104 let od potopení Titanicu. Výročí si připomněl i Ondřej Vrkoč. V rozhovoru pro Blesk.cz popsal, v jakém je nyní stavu vrak lodi, jak je možné získat originální předměty a co bylo ve velkofilmu jinak než ve skutečnosti.

Co nového jste se o Titanicu poslední dobou dozvěděl?

Pro výstavu v pražských Letňanech jsem prováděl různé rozbory, jestli nějací Češi pluli na Titanicu. Nikdo to přede mnou nedával v tak velkém měřítku dohromady. Pouštěl jsem si z archivu výpovědi svědků nebo přeživších, kteří měli na lodi být.

A co jste zjistil?

Ukázalo se, že 99 procent lidí lhalo, že byli na Titanicu. Nechci to úplně zahodit tím, že tam nebyli, reálná šance tam vždycky je, ale… Ve výpovědích například udávali, že se dozvěděli o nárazu na ledovec od jednoho z radistů. Ti ale mluvili jen anglicky a Čech, který to řekl, anglicky neuměl ani slovo.

Když se třeba vyšetřovací komise ptala, co se dělo na záchranném člunu, někdo vypovídal, že důstojníci pádly bili cestující, kteří se z vody snažili vyškrábat na plný člun. Ale ve skutečnosti většina člunů byla poloprázdná a po spuštění na vodu lidé odpluli dál od Titanicu. Vlastně normální cestující neměli šanci se k těm člunům dostat, maximálně že by uplaval půl kilometru, což je v tak studené vodě nemožné.

Video  Našli jsme v Praze hmyzí hotel! A jak Češi lhali o plavbě na Titaniku.  - Matěj Smlsal, Matěj Šrám, David Vaníček
Video se připravuje ...

Jaký je aktuální stav vraku Titanicu?

Je dost rabován. I když ho hlídá americká a francouzská vláda, tak tam občas někdo tajně připluje. Běžně to chodí tak, že kdo se chce vydat dolů k Titanicu, musí požádat o povolení společnost RMS Titanic, která teď mimochodem pořádá i výstavu v Praze. Loď je poničená, tito tajní návštěvníci poškodili například zábradlí, často přistávají v místě, kde stálo legendární schodiště pro první třídu…

Co se dá ještě z Titanicu ukrást?

V nákladních prostorech jsou doteď zavazadla, v nichž jsou uložené drahocennosti. Většina lidí, hlavně z druhé a třetí třídy, vlastně cestovala do Ameriky za novým životem a brala si s sebou všechno, co mělo nějakou hodnotu. Bohatství tam skutečně je.

Proč to nevyloví společnost RMS Titanic a nevystavuje to stejně jako další stovky artefaktů?

Vezměte si, že na lodi jsou toho tuny a tuny, i kus železa má hodnotu, protože je z Titanicu. Navíc existuje lidské smýšlení, že vrak Titanicu je hrob pro 1500 lidí a členů posádky. A RMS Titanic už 10 let artefakty vůbec nevytahuje, protože si pokládají otázku, zda mají zapotřebí ještě něco vyzdvihávat.

Je možné získat nějaký originální předmět z Titanicu?

Určitě. Jen je důležité zmínit, že artefakty vyzvednuté z Titanicu se nesmějí prodávat. Lidé ale mohou získat v dražbě předměty, které cestující měli u sebe v den, kdy šel Titanic ke dnu. Takže se draží třeba záchranné vesty, pádlo ze záchranného člunu, jídelní lístek…

Jejich hodnota musí být obrovská.

Astronomická. Housle hlavního houslisty se vydražily za 900 tisíc liber, takže za přibližně 30 milionů korun.

Kdy jste vůbec fenoménu Titanicu propadl?

Zhruba ve třech letech, kdy jsem viděl fotku Titanicu v novinách. Pak jsem si kreslil lodičky se čtyřmi komíny. Po roce přišel megafilm od Camerona, což byl poslední hřebík, zbláznil jsem se do toho. Komunikoval jsem i s největšími odborníky na Titanic na světě, aniž by tehdy věděli, že mi je 13. Takže mě brali za sobě rovného. Posílali mi informace, že se vydávají k vraku, posílali mi fotky.

Informací jsem od nich měl hodně a bylo mi líto si je nechat jen pro sebe. Tak jsem začal dělat přednášky na školách a rozséval jsem legendu o Titanicu dál. Dělám to proto, aby se na něj nezapomnělo.

Když jste se díval na film, porovnával jste si na základě svých znalostí, co je ve snímku jinak než ve skutečnosti?

Nejprve bych chtěl smeknout klobouk před Cameronovým filmem. On si nechal postavit skutečnou repliku Titanicu. Loď, všechny jídelny, chodby či kajuty byly dělané přesně podle původního plánu, také materiály, žárovky i šroubky byly věrnou kopií… Co se týče příběhu, hlavní dvojice Leonarda DiCapria a Kate Winslet s její rodinou je smyšlená. Ale jinak vše, co se děje kolem nich, je autentické – o čem se baví posádka, jak chodili na večeře, jak probíhala plavba, evakuace...

A opravdu se k sobě mohli dostat cestující z 1. a 3. třídy?

To je samozřejmě vymyšlené. Na Titanicu to měli dost striktně rozdělené. Když někdo z 3. třídy přelezl zábradlí, tak se tam dostal, posádka ho ale pak dovedla zpět.

Měli vůbec cestující 3. třídy právo na evakuaci?

Právo měli, ale člunů bylo málo, zhruba pro polovinu lidí, takže aby nevznikla větší panika, přednost dostali cestující z 1. a 2. třídy. Jakmile se nalodili, byli vpuštěni i oni. Možnost tedy měli, ale museli čekat.

Posádka je zadržovala?

V chodbách mezi 3., 2. a 1. třídou byly mříže, u nich stáli stevardi s klíči a čekali na povel od důstojníků ze člunové paluby, aby mohli pustit cestující. Samozřejmě ti byli pěkně nervózní.

Četl jsem, že plánujete stavět přesnou kopii Titanicu. Jak práce vypadají?

Za tři týdny letíme do Švédska, kde budeme probírat poslední detaily projektu, pakliže se domluvíme, tak bychom do poloviny roku 2017 měli podepsat na stavbu Titanicu kontrakt. Když to půjde dobře, začneme v polovině roku 2018 stavět a v roce 2020 by loď mohla vyplout. Záleží ale také na tom, která loděnice nás přijme, protože teď jsou hodně obsazené.

Bude Titanic plout po legendární trase?

Sháníme provozovatele, nejspíš bude v Karibiku, takže se bude pohybovat hlavně v tamní oblasti. Samozřejmě ale nevynecháme výroční plavby ze Southamptonu do New Yorku a plavby kolem celého světa.

Podívejte se na historické fotky Titanicu i záběry z výstavy, která probíhá v Letňanech:

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

rumungro ( 16. dubna 2016 18:16 )

Blesk dnes nemá žádny gule.

Zobrazit celou diskusi