Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

České domácnosti budou muset nakoupit nové televize. Staré nebudou fungovat

Autor: mts - 
15. dubna 2016
09:27

Do začátku roku 2021 nás čeká povinná výměna televizí. Poté se totiž začne vysílat jen přes systém DVB-T2, což ty současné neumějí. Ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek (ČSSD) se snaží odložit novinku až na konec roku 2022, to se mu ale pravděpodobně nepodaří. K přechodu na DVB-T2 dojde proto, aby se uvolnily frekvence pro rychlý mobilní internet. Informují o tom Lidové noviny.

Strategii přechodu má vláda schválit do konce června. „Důležitý je sociálně citlivý přístup,“ říká předseda expertní skupiny ministerstva průmyslu a obchodu Pavel Dvořák.

Ten se shoduje s ministrem Mládkem, že na povinný nákup televizí by měli mít lidé ještě delší čas – ideálně až do konce roku 2022. Jenže zřejmě zůstane jen u přání. Česko totiž musí plnit data stanovená Mezinárodní telekomunikační unií, ta počítá s rokem 2020.

Navíc je potřeba myslet na to, že okolní země přecházejí na DVB-T2 už nyní. Například v Německu příští měsíc a současné digitální vysílání tam skončí v roce 2018. Nesmíme proto zůstat pozadu, aby nedocházelo k příhraničnímu rušení.

Přechod na nové digitální vysílání budete moci vyřešit i jinak než koupí celé nové televize s DVB-T2 tunerem. Postačí si pořídit příslušný set-top box nebo přejít ke kabelovce či satelitu.

Kdo celý proces zaplatí, zatím není jasné. „V podstatě máme tři možnosti. Zaplatit přechod z radiokomunikačního účtu spravovaného Českým telekomunikačním úřadem, z rozpočtu MPO nebo najít nové zdroje v ČT,“ uvedl šéf České televize Petr Dvořák.

Česko zažilo vynucený přechod na nové vysílání naposledy před čtyřmi lety, kdy definitivně vypnuli analogové vysílání.

Petr Slepička ( 18. května 2021 22:12 )

No jo tak že stačí koupit set top box. Díky bohu. Set top box zachránil moji starou tv.

Petr Slepička ( 18. května 2021 21:44 )

Jo oni si myslí že budu kupovat hnusné tv s hrozným obrazem,zvukem a budu místo starých filmů nebo vhs koukat na filmy pro 3 letý děti. Copak jsme malá děcka? A nový tv se sekají a spí a nefungují. Takže místo značkové crt tv která umí vhsky budu pouštět nové filmy na bluray nebo 3d bluray nebo dvd.
Seznam filmů teré se mi nelíbí: Crood­sovi,­Frčí­me,Lví král 2019 a další nové filmy. Jo ani jedna dnešní tv vhs nepřehrává a jsou zachvíli jsou hned rozbitý!!! Lcd tv nekupovat! Samej křáp! Díky za čtení příspěvku.

Atty ( 23. května 2017 22:37 )

To je ale pěkná blbost. Ještě před dvěma měsíci jsem používal sat. dekodér z roku 2010 a bez sebemenších problémů s jakýmkoliv programem.

ajchy1991 ( 20. července 2016 18:23 )

to bobou: nejde zanechat stávající signál protože už teď Němci nadávají, že jim rušíme signál na mobilní internet. Není to lobby je to jen pokrok. Sice ty set-top boxy nebudou zase tak úplně levný ale bude to levnější varianta oproti TV. Zase na druhou stranu začnou se vysílat stanice některý ve full HD a kdo nebude mít full HD tak je tak neuvidí. Hlavně ať si pak lidi nestěžují že si koupili nový set-top box na TV od Sencoru ideálně 8 let starý co ještě full HD neviděl ani z vlaku a že to tam nejde

djaba ( 16. dubna 2016 13:48 )

 Doba , kdy se prodávala předražená barevná televize na pořadník ,skončila .A také jsou pryč pouhé dva programy ,které marně zachraňovaly dnes klasické seriály , večerníčky a přemet podlaha .Tv. přijímač dnes stojí jako měsíční výplata a z mnoha programů si vybere každý .No a , že jde technický pokrok dopředu ,je v dnešní době běžné a my se musíme přizpůsobit .To bychom mohli také ještě chodit v dřevácích a svítit petrolejí ..

Zobrazit celou diskusi