Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Zabavování techničáků? Tím to nekončí. Další na řadě budou asi řidičáky

Autor: tmp - 
15. dubna 2016
09:15

Na přelomu dubna a května vstoupí v platnost prováděcí vyhláška, která umožní dopravním policistům odebrat řidičům malý technický průkaz. A to už při kontrole na silnicích. Vyhláška je přitom důkladná, policisté vám budou moci „techničák“ odebrat, i když si ho zapomenete doma. Blesk.cz to řekl šéf dopravní policie Tomáš Lerch.

Vyhláška umožňuje odebrat malý technický průkaz „fiktivně“. Policisté řidiči vystaví doklad, na základě kterého „techničák“ administrativně zabaví, a to bez jeho fyzické přítomnosti. Řidiči budou mít pak pět dní na to ho odevzdat. Už teď se uvažuje, že do budoucna by podobným způsobem bylo možné na místě zadržet také řidičský průkaz. Ve středu o této možnosti debatovali představitelé ministerstva dopravy s odbornou veřejností.

„Navrhuje se stanovit maximální dobu, po kterou může být řidičský průkaz zadržen, a to v délce odpovídající polovině doby, na kterou je za daný přestupek možné uložit zákaz činnosti,“ uvádí se v dokumentu, který ministerstvo dopravy zveřejnilo ve středu. Co se týče malého technického průkazu, ten vám policisté vrátí až poté, co vozidlo projde technickou kontrolou.

Pakliže policisté odeberou řidiči malý technický průkaz po vážné autonehodě, řidič ho dostane zpět až poté, co vozidlo projde kompletní technickou zkouškou. Na tu ale nebudou muset jít vozidla, která budou mít například jen jednu vadu. Řidičům takových aut policisté „techničák“ vrátí poté, co se zkontroluje ta konkrétní vada, kvůli které byl průkaz odebrán.

S platností nové prováděcí vyhlášky policistům přibude pravomoc odebírat malý technický průkaz přímo na silnici v případech, kdy zjistí, že má vozidlo nebezpečnou závadu. Podle kritiků nemají policisté dostatečnou kvalifikaci na to, aby rozpoznali nebezpečné závady, šéf dopravní policie ale tvrdí opak.  

Video Šéf dopravní policie o novinkách na silnicích: Techničák sebereme i za prasklé sklo. - Blesk TV
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

agfor ( 15. dubna 2016 13:10 )

Řidiči stále slouží jako dojné krávy pro nenažranou vládu. Proto pryč s vládnoucími darmožrouty.

agfor ( 15. dubna 2016 13:07 )

To zase bude zabavenejch průkazů - organizované mafie složené z policajta a místní STK už funguje dneska.

hu11 ( 15. dubna 2016 11:08 )

Jen, aby se to rtýkalo taky těch cajtů jako je Kadlec a další, kteří poruší pravidla siln ičního provozu

ferrys ( 15. dubna 2016 10:18 )

Kadlecovi udělají bu bu bu že ho propustí, on zatím podá sám výpověď a je vysmátý i s výsluhama.

y1xcvbnm ( 15. dubna 2016 09:56 )

Pokud Kadlec nezaplatí , dotkne se to všech řidičů??? Přitom že je registrováno kolem 4,5 milionů vozidel, by každý mohle dát 1 kč a bylo by to srovnané a ještě by 1,5 milionu zbylo ale této situace využijí a zdraží povinné ručení o 100 kč a získají 450 milionů navíc. Takhle to u nás funguje. Pokud někdo nemá zaplacené PR hrozí ČKP exekucí , tak ať se snaží !!!!

Zobrazit celou diskusi