Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Jed v dětské kaši Nestlé? Experti: Nejspíš se tam dostal už při sklizni

Autor: kle - 
14. dubna 2016
19:35

Z prodejní sítě drogerie dm zmizela dětská kaše Nestlé ze Španělska, v níž kontroloři Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) našli 8x překročené množství atropinu. Tento alkaloid se vyskytuje například v rulíku, durmanu či mandragoře a může způsobit otravu. Látka se do dětské kaše mohla dostat podle oslovených odborníků pravděpodobně už při sklizni.

SZPI nařídila ve středu neprodlené stažení Nestlé nemléčné kaše osmizrnné s označením data minimální trvanlivosti 04-2017 a výrobní šarží L53030291 se zemí původu ve Španělsku. Laboratorní analýza potvrdila přítomnost atropinu v koncentraci 7,9 mikrogramu na kilogram, přípustný limit je přitom v maximální výši 1 mikrogram/kg.

Nedůsledný výběr při sklizni?

„Z uvedeného důvodu byla potravina vyhodnocena jako nebezpečná a SZPI nařídila její stažení z tržní sítě. Atropin je tropanový alkaloid se známými negativními účinky na lidské zdraví,“ řekl mluvčí SZPI Pavel Kopřiva. „S největší pravděpodobností došlo ke kontaminaci cizorodými semínky již při sběru obilnin,“ dodal.

Stejného názoru je i Sergej Zacharov, vedoucí lékař Toxikologického informačního střediska. „Neznám detaily případu, ale nejpravděpodobnější je, že se semínka rostlin z čeledi lilkovitých dostala mezi ostatní již při sklizni. A byla rozemletá spolu s ostatními do mouky. Další možností je kontaminace v průběhu výroby, to ale považuji vzhledem k hygienickým požadavkům za prakticky nemožné,“ řekl.

A jak se dostal do kaše jed podle samotné firmy? „Na tuto otázku v současné době nedokážeme odpovědět, protože šetření na závodě stále probíhá,“ uvedla pro Blesk.cz Andrea Brožová z korporátní komunikace Nestlé.

První pomoc pro otrávené zní: živočišné uhlí

Atropin je přírodní alkaloid a podle Zacharova jej obsahují rostliny tradičně vnímané jako toxické. „Atropin najdeme v durmanu, rulíku či mandragoře. Minimální toxická dávka pro děti i dospělé je 100 mikrogramů na kilogram,“ říká toxikolog.

Mezi příznaky lehké otravy patří v prvních dvou hodinách po požití nevolnost, zvracení, sucho v ústech, zvýšený krevní tlak a tep. „Tělo přestává odpařovat tekutiny a stoupá tělesná teplota. Klasickým příznakem jsou pak rozšířené zorničky, při vyšší intoxikaci pak zrakové halucinace,“ dodává.

Při podezření na otravu atropinem by měli lidé sáhnout podle Zacharova po živočišném uhlí. „U malých dětí bude možná potřeba uhlí rozdrtit v prášek a podat v tekutině. Nebojte se předávkování, použijte klidně i pět tablet. Následovat by měl výplach žaludku v nemocnici, proto je třeba vždy volat lékaře,“ uzavírá.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

villi ( 14. dubna 2016 19:59 )

ČEŠI SI MOC POCHUTNÁVAJ NA ZAHRANIČNÍCH POTRAVINÁCH !!!! JSOU PŘECI Z DOVOZU !!!! TO JE ZDRAVÉ !!!

Zobrazit celou diskusi