Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Češi mažou jako o závod: Drží rekord ve spotřebě „taveňáku“, sní ho ročně kila

Autor: kle - 
14. dubna 2016
05:32

Ve spotřebě taveného sýru hledají Češi jen těžko přemožitele. Ročně ho podle Českého statistického úřadu spotřebují okolo dvou kilogramů, což značí světové prvenství. Celkem sní průměrný Čech ročně včetně tvrdých sýrů celkem 13 kilogramů této potraviny. Tavený sýr má v ledničce běžně připraveno 80 procent Čechů, nejčastěji se využívá do pomazánek a omáček, vyplývá z průzkumu NMS Market Research.

Tavený sýr je součástí běžného života většiny Čechů. Celorepublikový potravinový průzkum ukázal, že „taveňáky“ najdeme v lednici u 80 procent obyvatel. Ve věku do 30 let je to nad 50 procent a s přibývajícím věkem obliba tavených sýrů roste. U lidí nad 50 let má sýr připraveno v ledničce 87 procent dotazovaných.

Celková spotřeba sýrů v České republice na osobu činila před pěti lety 13 kilogramů na osobu. V dalších vyspělých zemích bylo toto číslo i přes 20 kg. Ve spotřebě tavených sýrů však Češi získali světové prvenství, když jich spotřebovali 2,2 kg na osobu za rok. Při výběru je pro Čechy podle aktuálního průzkumu nejdůležitější cena a chuť. Tyto informace sleduje přes 70 procent dotázaných.

Češi patří k největším konzumentům tavených sýrů na světě. Češi patří k největším konzumentům tavených sýrů na světě. | NMS Market Research

Ke svačině pro děti a do omáček

Jedním z důvodů, proč Češi milují tavený sýr, je jeho širokospektrální možnost využití. Používá se nejvíce k přípravě omáček či dětských i dospělých svačin, ať již samostatně či v podobě přípravy pomazánek.

„Více než polovina žen, přesněji 54 procent, potvrdila, že je užitečné mít doma tavený sýr připravený pro každou příležitost. Ze svačiny připravené doma se stává velký trend a lidé jim přikládají stále větší důraz. Tavený sýr je její oblíbenou součástí. Zejména ve spojení se zeleninou a pečivem,“ říká k průzkumu Sébastien Navarro, Marketing Director Bel Sýry Česko.

Češi patří k největším konzumentům tavených sýrů na světě. Češi patří k největším konzumentům tavených sýrů na světě. | NMS Market Research

Třetina lidí do 30 let si dopřává tavený sýr alespoň jednou týdně. U lidí nad 50 let je to však celých 70 procent. „Muži obecně a pak lidé nad 50 let patří mezi největší konzumenty. Za týden spotřebují téměř dvě krabičky tavených sýrů,“ dodává Navarro.

Tavený sýr každý den? Ano, ale s mírou

Jedním z největších mýtů v souvislosti s tavenými sýry je jejich „nezdravost“ kvůli vysokému obsahu soli. „Konzumace kuchyňské soli je v naší společnosti vysoká. Podle výsledků našich studií sní dospělý člověk denně až 3x více kuchyňské soli, než je doporučováno,“ uvádí Petr Tláskal, vedoucí lékař oddělení léčebné výživy a předseda Nutričního týmu ve FN Praha Motol.

Podle Společnosti pro výživu je doporučená bezpečná denní „dávka“ kuchyňské soli přibližně 5 až 6 gramů. Obecně platí, že jedno celé balení taveného sýra zdaleka nepokryje denní doporučenou dávku soli, každý sýr má na etiketě navíc uveden obsah soli.

„K výrobě taveného sýra je kuchyňská sůl v určitém množství potřebná. Dodává sýru nejen chuť, ale i další vlastnosti.  Tavený sýr obsahuje ale i skupinu dalších látek, jako jsou bílkoviny, vápník a jiné vitamíny. Patří tak do výběru potravin k zjištění dostatečně pestré a nutričně hodnotné výživy,“ doplňuje Tláskal s tím, že v úměrném množství je nutné přistupovat k soli stejně jako k čemukoliv jinému.

Češi patří k největším konzumentům tavených sýrů na světě. Češi patří k největším konzumentům tavených sýrů na světě. | NMS Market Research

Průzkum NMS Market Research se uskutečnil v březnu 2016 na reprezentativním vzorku 1020 lidí ve věku 18–65 let.

 

BLESK TESTOVAL TAVENÉ SÝRY: KDO ŠÍDÍ? KOLIK TAVEŇÁKY OBSAHUJÍ VODY? JE V NICH VŮBEC SÝR? A CO TAVÍCÍ SOLI?

joudajoudovy ( 14. dubna 2016 08:29 )

a co nam timto bleskaci chcete rici? ze zasahne eu a tavenaky nam zakaze? vubec bych se nedivil, mezinarodni korporace budou bohatsi a aby si dienstbier prihral svoji polivcicku, bude nam cpat americkou nepozivatinu - arasidove maslo ci soju, ktera roste misto jihoamerickych pralesu. paradox, ze? pomazankove maslo nam zakazali, ze maslo neosahuje, ale arasidove maslo stale frci, i kdyz je plne soli, tuku, plisni, alergenu a po maslicku ani stopa.

Zobrazit celou diskusi