Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Kritický duben: Přibývá násilí a sebevražd, ohrožená je každá 20. domácnost

Autor: sou - 
12. dubna 2016
11:00

Nejvyšší počet sebevražd v roce, vyšší počet obětí domácího násilí a vykázání. Každý rok se v tomto měsíci objeví 25% nárůst jak vykázání násilníků policií z domácnosti, tak i návštěv intervenčních center. Za vším je prý vyčerpání organismu po zimě, jarní únava a s tím související ztráta energie, výkyvy nálad, zvýšená přecitlivělost a podrážděnost. Navíc na psychiku může mít vliv i počasí, píše deník Právo.

„Podle našich dubnových statistik domácí násilí eskaluje nejčastěji v manželských nebo partnerských svazcích. Ohrožená je prakticky každá dvacátá česká domácnost, v osmdesáti procentech zde žijí nezletilé děti,“ uvedla pro deník Právo předsedkyně Asociace pracovníků intervenčních center (APIC) Martina Vojtíšková s tím, že největší skupinou obětí jsou ženy mezi 27 až 40 lety.

Duben je kritický i co se týče sebevražd. Podle Českého statistického úřadu jich bylo za posledních pět let nejvíc právě v dubnu. V letošním roce za prvních deset dní středočeští záchranáři vyjeli už k 21 sebevraždám a sebepoškozením. Do tohoto čísla nejsou zahrnuty případy intoxikace léky a drogami nebo dopravní nehody, které jsou prý také často sebevraždami, ale nejdříve musí projít šetřením policie. 

Podle psychologa je důležité uvědomit si, že pokud se hovoří o zhoršené fyzické kondici, vyčerpanosti a vůbec špatné tělesné formě, jedná se o procesy, které se odrážejí i na lidské psychice.

„Jsou to dvě stránky jednoho procesu. V dubnu a květnu je dlouhodobě nejvíc sebevražd. Pokud jde o násilí, jako soudní znalec si říkám, že je ho celý rok stejně hodně, ale myslím, že do těch statistik promlouvá i to, že napadené ženy zrovna v dubnu více incidenty hlásí,“ uzavřel psycholog Karel Humhal.

Na vznik depresí může mít vliv i aprílové počasí

Na vznik depresí může mít vliv i počasí. To dubnové je často ve znamení střídání slunečného počasí se zataženou oblohou a deštěm. Jinak tomu nebude ani v následujících dnech. Ve středu bude ráno polojasno. Ojediněle se mohou vyskytnout i mlhy. Přes den pak bude přibývat oblačnosti s občasným deštěm nebo přeháňkami. Objevit se ale mohou i bouřky. Nejvyšší denní teploty se budou pohybovat mezi 16 až 20 °C. 

Čtvrtek bude ve znamení oblačné až zatažené oblohy s deštěm nebo přeháňkami. Přes den by mohlo být ale až polojasno. Denní maxima se budou pohybovat od 13 do 17 °C. Konec pracovního týdne také neslibuje moc velkou změnu. V pátek bude polojasno, postupně ale až zataženo a místy se mohou objevit přeháňky. Teploty se přes den budou pohybovat mezi 14 až 18 °C.

Nadprůměrné teploty v posledním dubnovém týdnu klesnou

I následující týdny by podle dlouhodobé předpovědi meteorologů měly být spíše teplotně nadprůměrné, i když v posledním dubnovém týdnu teploty mírně klesnou. Začátek května by ale měl být opět teplotně průměrný nebo slabě nadprůměrný.

Nejvyšší denní teploty se budou nejčastěji pohybovat od 14 do 20 °C, v deštivých dnech nemusí vystoupit ani na 14 °C a naopak při slunečném počasí mohou v některých dnech dosahovat ke 25 °C, uvádí na svém webu Český hydrometeorologický ústav. Čekají nás také deštivé dny.

Čekají nás nadprůměrné teploty, v posledním dubnovém týdnu by se ale mělo ochladit:

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi