Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Egypt a Saúdskou Arábii má spojit most. Původní návrhy vycházely na 95 miliard

Autor: ČTK, ula - 
9. dubna 2016
08:01

Saúdskoarabský král Salmán oznámil, že mezi jeho zemí a Egyptem bude vystavěn most. Most přes Rudé moře podpoří obchod mezi našimi státy, dodal král, který je v současné době na návštěvě v egyptské metropoli Káhiře. Není to však poprvé, co bylo vybudování mostu oznámeno. Podle odhadů měly původní návrhy stát čtyři miliardy dolarů (zhruba 95 miliard korun).

Egyptský prezident Abdal Fattáh Sísí prohlásil, že most bude pojmenován po saúdskoarabském monarchovi.

„Dohodl jsem se s prezidentem Sísím na vybudování mostu, který bude spojovat obě země. Tento historický krok k propojení afrického a asijského kontinentu je změnou, která posune obchod mezi oběma světadíly na dosud nevídanou úroveň,“ řekl král Salmán.

Další neuskutečněná stavba?

Návrhy na vybudování mostu mezi Egyptem a Saúdskou Arábií přes Rudé moře byly zveřejněny již několikrát, nikdy však nebyly realizovány. Dřívější odhady ceny projektu se pohybovaly mezi třemi až čtyřmi miliardami dolarů (71 až 95 miliard korun), připomněl zpravodajský server BBC News.

Saúdská Arábie považuje Egypt za klíčového partnera ve snaze vytvořit koalici spřátelených sunnitských muslimských států proti rostoucímu regionálnímu vlivu šíity vedeného Íránu.

Vztahy mezi Saúdskou Arábií a Egyptem ale v poslední době poznamenal mírnější postoj egyptského prezidenta Sísího vůči syrskému prezidentovi Bašáru Assadovi. Rijád se rovněž snaží získat větší podporu Káhiry pro svou válku proti povstalcům v Jemenu, napsal server BBC News.

Saúdskoarabský král Salmán je v Egyptě na pětidenní návštěvě. Očekává se, že oznámí i další dohody o spolupráci a obchodu.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zobrazit celou diskusi