Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Drogy čeští školáci seženou snadno, vůbec nejlíp u hranic, varuje expert

Autor: Tomáš Polák - 
9. dubna 2016
06:35

Z výsledku anonymního drogového testu mezi českými deváťáky jde strach. V Orlové na Karvinsku potvrdil návykové látky u každého čtvrtého žáka a město připravuje krizový plán. Detaily o drogách mezi českými školáky a mladistvými v rozhovoru pro Blesk.cz popsal šéf Drop In MUDr. Jiří Presl.

Anonymní testy provedené v Orlové na Karvinsku ukázaly, že po marihuaně nebo pervitinu sáhl každý čtvrtý žák deváté třídy. Z pozitivních nálezů pak podle strážníků převažoval pervitin nebo kombinace více drog. Překvapila vás tato zpráva?

Pokud jde o žáky základní školy, tak mě to překvapilo. Je to poměrně neobvykle vysoké číslo, zejména co se týče pervitinu. Ne u marihuany, protože to jsou dvě drogy z nesrovnatelných kategorií. Marihuana vzhledem k celkové rozšířenosti a popularitě, oblíbenosti a tak dále, tam by mě to ani až tak nepřekvapilo. Zejména v lokalitách, kde jsou sociální problémy akcentované.

Jste lékař, můžete vysvětlit, jaké účinky může mít pervitin na dětský nevyvinutý organismus?

Ten stejný jako na vyvinutý. Pervitin patří obecně mezi stimulační drogy, to znamená, že efekt je stimulující, povzbuzující, energizující, odstraňující únavu, vyvolávající pocit dobré nálady, sebevědomí, odstraňuje potřebu spánku, potlačuje chuť k jídlu. Takže je klasické, že po určité době lidé na pervitinu hubnou, nemají potřebu jíst a tak dále.

Kromě toho, že uživatelé pervitinu hubnou, s jakými dalšími negativními účinky se mohou setkat?

Negativní účinky se projevují po určité době a jsou důsledkem toho, že drogy tohoto typu, amfetaminy, pomalu, postupně poškozují centrální nervový systém, mozek. To se projevuje tím, že se po určité době objevuje individuálně dlouhé v různé intenzitě a plíživě to, čemu se říká rozvíjející se toxická psychóza.

A jak to vypadá?

Lidí začnou být podezřívaví, začnou se měnit vůči svému okolí, začnou být vztahovační, začnou vztahovat neutrální jevy k sobě. Nejdřív mají náhled a věří tomu, co jim řeknou kamarádi, že to je z pervitinu, ale postupně, jak se psychóza prohlubuje, vznikají i halucinace nejrůznějšího typu, bludné myšlení, to znamená nezvratné přesvědčení o nepravdivém jevu. A dostává se to na úroveň skutečné psychózy. To už potom není legrace.

Ceny nejčastěji užívaných drog v ČR Ceny nejčastěji užívaných drog v ČR | Grafika Blesk.cz - Jarmila Hluchá

A u dětí hrozí větší nebezpečí, například v rychlosti, že tyto negativní účinky nastoupí?

Obecně se dá říct, že kterýkoliv organismus ve vývoji je jistě citlivější k negativním jevům, tedy i k drogám. O tom není pochyb. Ale záleží samozřejmě na individuální toleranci, u někoho se to projevuje rychle, u někoho se to neprojeví dlouhá léta. 

Jak jsou na tom čeští školáci obecně s drogami?

Obecně se dá říct, že patříme ke státům spíše s vyšším výskytem zkušeností s drogami.

Jak těžké je v Česku sehnat drogy?

Jak kde. V poslední době se mluví hodně o Orlové. Asi tato lokalita patří k těm problémovějším, asi to nebude jediný problém, ale já Orlovou neznám. Ale odvážil bych se říct vzhledem k charakteristice tohoto regionu, že to bude místo s celou řadou problémů v sociálních oblastech. Je navíc blízko polské hranici a i ta blízkost k hranici může zvyšovat tu dostupnost. Ale třeba příhraniční lokalita s Německem je známá jako produkční zóna pervitinu. Ten se tam vyrábí vyloženě na kšeft a transportuje se do Německa. To znamená, že vzhledem k té výrobě tam bude i ta dostupnost vyšší.

Hodně se mluví o pervitinu mezi mladými, ale z vaší zkušenosti – které jsou ty nejoblíbenější drogy mezi mladistvými?

Určitě marihuana, vždycky byla, je a bude. To je droga z kategorie méně rizikových a její dostupnost je obrovská už jenom z toho důvodu, že konopí můžete pěstovat, kde chcete. V bytě na zahrádce, kdekoliv. Člověk si to může vypěstovat zadarmo.

A jak jsou na tom „mladí“ s kokainem?

Já neznám žádného mladistvého, který by zkoušel kokain. Kokain je nejdražší droga u nás na trhu, kvůli tomu bývá často hodně nahrazována pervitinem. Je to droga typická pro kruhy módní, manažerské, umělecké a tak dále. Že by nějací mladiství, nebo dokonce žáci základní školy zkoušeli kokain, to bych se teda hodně divil.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

petr11 ( 9. dubna 2016 08:38 )

....celá disidentská banda bojující proti komunistům byla na drogách, nebo snad ne?

moiaza ( 9. dubna 2016 08:30 )

Ještě jedná rada proti feťákům. léčbu by si měli hradit zásadně ze svého. Nemáš na léčbu? Klidně zhebni. Nikdo tě nenutil drogy brát. Jenže my jsme přece humanitní zemí, že? Tak jim léčbu s úsměvem zaplatí stát (daňový poplatník) a feťák poděkuje tím, že začne fetovat znovu. To je český humanismus.

moiaza ( 9. dubna 2016 08:26 )

 V tom našem Havlistánu vláda nemá zájem proti drogám bojovat. Někomu tento stav náramně vyhovuje. Dokonce bych řekl, že někdo je nadšený z toho, jakou drogovou velmoci jsme. Vždyť bojovat proti drogám je tak snadné. Prodejce drog zavřít na 30 let, kouli k noze a 2x denně chléb a misku vody. V mnoha státech tak to už je. Děti namátkově kontrolovat během vyučování. Přistižený musí říci kde k drogám přišel a rodiče budou bráni k zodpovědností. Jenže naše zákony jsou schválně postavené tak, aby proti drogovým mafiím jsme byli bezmocní.

mazliva.samicka ( 9. dubna 2016 08:19 )

Ale vždyť krást, vraždit a fetovat je přece normální ne? Všude o tom píšou..kecaj v rádiu... Stačí si zapnout televizi a chvíli čumět.. na ty úchylný upoutávky.. Samý vraždy, výbuchy, mafie...drogy..

ronyz ( 9. dubna 2016 08:15 )

vite kde berou penize? prodejci jim to daji za smesnou castku a tim si pestuji novove zakazniky do budoucnosti aby si brzo na drogy zvykli

Zobrazit celou diskusi