Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Hledá se žirafí samec pro zlínskou zoo. Složitý úkol řeší německá centrála

Autor: sou - 
7. dubna 2016
06:10

Zlínská zoologická zahrada nedávno přišla o svého chovného samce žirafy Rothschildovy. Bataro v ní žil 19 let a uhynul v důsledku selhání srdce. Získání nového samce pro tamní chov bude ale mnohem složitější, než se na první pohled zdá. Kvůli příbuzenskému křížení musí vše řídit komise odborníků v čele s koordinátorem, který rozhodne, který ze samců bude moci být zařazen do zlínského chovu.

Zatímco ve volné přírodě se jedná o velice kriticky ohrožené zvíře, které čítá už jen několik stovek jedinců a toto číslo se neustále snižuje, v zoologických zahradách jejich chov, dá se říct, prosperuje.

„V současné době chová 1700 žiraf 345 institucí na celém světě. Žirafy Rothschildovy patří mezi nejčastěji chované žirafy v zajetí. V Evropě je přes 500 žiraf, z toho polovina jsou právě žirafy Rothschildovy,“ uvedl pro Blesk.cz zoolog ze ZOO Zlín Kamil Čihák. 

Celý proces výběru nového jedince je složitý a náročný. Velkou roli v tom hraje vzájemná příbuznost jednotlivých žiraf v rámci Evropy. „Právě vzájemná příbuznost je tím nejzákladnějším faktorem při sestavení nové skupiny. Musí se zvolit a vybrat taková zvířata, která nejsou navzájem příbuzná. A to může být běh na dlouhou trať,“ upřesňuje Čihák.

Chov žiraf řídí speciální komise odborníků

U významných a vzácných druhů zvířat podle něj existují v rámci zoo speciální záchranné programy. Všichni jedinci příslušného druhu jsou v nich zapsáni a považováni za součást jednotné populace. Chov druhu řídí komise odborníků v čele s koordinátorem.

„Ten shromažďuje potřebné informace o všech jedincích, například věk, pohlaví, původ, genetické aspekty a míru vzájemné příbuznosti. Ve spolupráci s komisí koordinátor navrhuje další postup chovu, řídí i přesuny zvířat v rámci jednotlivých zoo. Pro žirafy je koordinátor v německé Zoo Gelsenkirchen,“ vysvětluje Čihák.

Dalším problémem chovu v zajetí je přebytek samců

Na odhady, odkud by do Zoo Zlín mohl přicestovat nový chovný samec, je momentálně příliš brzo. „Prozatím jsme informovali koordinátora o stávající situaci a budou následovat další společná jednání,“ informuje Čihák.

Žirafy patří mezi polygynní druhy, kdy na jednoho samce připadá více samic. To je další problém chovu těchto savčích obrů. Zatímco ve volné přírodě přežije jen malý zlomek mláďat, v zajetí je jejich přežívání velice časté. V případě, že se do zoologické zahrady narodí sameček, je totiž jasné, že ho v budoucnu bude muset umístit na jiné místo.

Mladí samci jsou například umístěni do takzvaných samčích skupin, kde pak mohou i několik let čekat na své umístění do stáda samic nebo se je zoologickým zahradám například po dohodě na proplacení poloviny transportních nákladů daří umisťovat do jiných chovných zařízení.

naidka ( 7. dubna 2016 11:03 )

Genetika je hodně složitá záležitost. V dnešní počítačové době by neměl být problém zkombinovat genofondy žiraf, chovaných v ZOO. Vědátoři by se měli inspirovat filmem Jáchyme, hoď to do stroje.

Zobrazit celou diskusi