Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Dovolená bez teroru? Hoteliéři skřípli turisty, zdražili zájezdy „do bezpečí“

Autor: sou - 
7. dubna 2016
05:20

Zájezdy do lokalit, které nečelí uprchlické krizi ani větší hrozbě možného teroristického útoku, zdražují. Hoteliéři si za své služby říkají o několik procent více než v minulém roce. Podle Asociace cestovních kanceláří České republiky se tak ceny zájezdů zvedají až o sedm procent osobu. Největší zájem je momentálně o Baleárské ostrovy – tedy o Mallorcu nebo Ibizu. Právě tam zdražení lidé pocítí nejvíce.

Současná bezpečnostní situace v některých zemích mění preference českých turistů při výběru letní dovolené. „Češi vyhledávají klidnou a bezpečnou dovolenou. Volí ověřené evropské destinace, jako je například Španělsko a Bulharsko, v poslední době se v souvislosti s vyřešením uprchlické krize zvyšují také prodeje zájezdů na řecké ostrovy,“ uvedl pro Blesk.cz tajemník Asociace cestovních kanceláří České republiky Michal Veber.

Tento trend podle něj není jen mezi českými turisty, ale také například u Němců. Na zvýšenou poptávku v některých destinacích reagují tamní hoteliéři, kteří začali zvyšovat ceny za své služby. „Zdražení zájezdů je v jednotkách procent. Většina kanceláří uvedla, že jde nejčastěji o navýšení mezi pěti až sedmi procenty ceny zájezdu na osobu,“ upřesňuje Veber.

Největší zájem je o Mallorku a Ibizu

Cena týdenní dovolené ve tříhvězdičkovém hotelu s all inclusive programem v obou oblastech neklesne pod 16 tisíc na osobu. Právě u těchto ostrovů se zdražení vzhledem k velké poptávce promítne nejvíce.

„Naopak jsou některé země, kde cestovní ruch významnou měrou přispívá k tvorbě HDP a které jsou ovlivněny teroristickými útoky nebo uprchlickou krizí, kde dochází k mírnému snížení cen. Je to zejména severní Afrika, Turecko nebo řecký ostrov Kos,“ vysvětluje Veber.

Češi pro dovolenou volí klidné evropské destinace jako jsou Španělsko, Bulharsko. S ústupem uprchlické krize se začínají zajímat i o Řecko a některé řecké ostrovy. Češi pro dovolenou volí klidné evropské destinace jako jsou Španělsko, Bulharsko. S ústupem uprchlické krize se začínají zajímat i o Řecko a některé řecké ostrovy. | Blesk.cz

Řecko i přes problémy s uprchlíky ale patří mezi nejpopulárnější destinace. „V loňském roce do něj odcestovalo více než 250 tisíc českých turistů, a to i přes uprchlickou krizi nebo omezení v souvislosti s řeckým státním dluhem vůči EU,“ informuje Veber s tím, že se dlouhodobě řadí do první pětky oblíbených míst dovolené. Kromě ostrova Kos je poptávka po ostatních ostrovech srovnatelná s loňským rokem. Mezi nejvyhledávanější patří Kréta nebo Rhodos.

Výhodných last minute zájezdů bude asi málo

Pokud se i nadále bude v problematických zemích zlepšovat bezpečnostní situace, není prý vyloučeno, že se Češi začnou na poslední chvíli zajímat i o ně. „Češi prozatím s nákupem vyčkávají na vývoj v těchto zemích a budou se spíše spoléhat na takzvané last minute,“ myslí si Veber. Zde je ale podle něj potřeba vzít v úvahu, že cestovní kanceláře optimalizovaly své kapacity s ohledem na loňskou sezonu, zájezdů v nabídce last minute nemusí být mnoho a slevy nebudou výrazné.

„Již nyní jsou ceny do těchto destinací na poměrně nízké úrovni. Nákup by tedy Češi neměli odkládat, dokud je nabídka kompletní, tzn. lze stále využít programů ‚all inclusive‘ nebo zvýhodněných cen pro cestování rodin s dětmi,“ uzavřel Veber s tím, že Čechy oblíbené destinace jsou podobně oblíbené i v Evropě a zde se prodeje v současné době zvyšují.

Tarpedivan ( 13. května 2019 23:47 )

No, já si myslím, že dnes už člověk nemůže být ve stoprocentním bezpečí nikde. V každé zemi může číhat nějaké nebezpečí. Proto si myslím, že je v dnešní době naprostá nezbytnost sjednat si před odjezdem na dovolenou nějaké pořádné cestovní pojištění. Já osobně bych se letos třeba rád vydal někam do Asie a zatím to vidím tak, že si cestovní pojištění budu vybírat podle tohoto srovnávače: http­s://ww­w.po­rovnej­24.cz­/ces­tovni-pojisteni

pekaaaros ( 7. dubna 2016 20:47 )

Jen jeďte tam, kam vás to táhne. A buďte tam 10 dní a až se vrátíte, hlavně mějte ten proradnej pocit, že jste vámi navštívenou zemi poznali dokonale, a že jsou tam skvělí lidé a je to tam děsně moderní a lidi tam nemají ponožky v sandálích a nezáviděj si, netunelujou a nekradou, a že takoví jsou jen ti burani, mezi které jste se právě vrátili. Poznáváte se v tom? CINK! Bingoo!!

vseznaleksenior ( 7. dubna 2016 13:30 )

Ovsem kubanky sou dost sexualne narocne..

xxxx678 ( 7. dubna 2016 10:11 )

Hlavně to nech na léto, aby jsi nám neumrzl...chalupáři

prycsnima ( 7. dubna 2016 09:40 )

 Nejlepší je Cuba dokud to ještě nezamerikanizujou ,pak už to bude jako zde po tzv. Revoluci.

Zobrazit celou diskusi