Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Tuberkulóza v další české škole. „Hotelovka“ v Praze tajila nemoc i před rodiči

Autor: tmp - 
5. dubna 2016
20:20

V další české škole se objevila tuberkulóza. Otevřenou formou tuberkulózy onemocněla studentka Střední školy gastronomické a hotelové v Praze. Během jednoho týdne se jedná již o třetí případ tuberkulózy v českých školách. Informovala o tom televize Nova. 

„Já vím, že to byla nějaká holka od cukrářů,“ řekla jedna ze studentek televizi Nova. Studentka byla údajně hospitalizována už před měsícem. Ostatní studenty na testy ale škola doposud neposlala.

„Nemůžeme poskytnout žádné informace, nemůžeme to potvrdit ani vyvrátit,“ uvedla zástupkyně školy. Podle informací televize žáci ani rodiče do poslední chvíle o tuberkulóze nic netušili.

Podle ministryně školství Kateřiny Valachové (ČSSD) ale škola rodiče informovat měla. „Pokud samozřejmě některé z dětí v té třídě má takovou chorobu, a je tedy infekční a povinně léčená, tak určitě ostatní rodiče mají právo vědět, že se něco děje,“ řekla televizi Valachová.

Jde již o třetí školu během jednoho týdne, kterou navštěvoval student nebo učitel s touto nemocí. Minulý týden se například objevila informace o lektorovi angličtiny, který učil na dvou školách na Vysočině, v Polné a Měříně. 350 žáků už lékaři testují, zda také také neonemocněli.

zednik ( 6. dubna 2016 13:19 )

 V bývalém Československu se zahájilo plošné očkování proti tuberkulóze v roce 1953. V 50. letech se očkovali jak novorozenci, tak starší ročníky, a to pro dosažení rychlé proočkovanosti populace. Od počátku 60. let až do roku 2009 se provádělo očkování novorozenců a starších tuberkulín negativních dětí ve věku 11 let. Výjimkou bylo přechodné období v letech 1986-1994, kdy se ve Středočeském, Východočeském a později i Jihočeském kraji očkovaly děti pouze dobrovolně. Z důvodu rostoucího počtu případů tuberkulózy a úmrtí neočkovaného novorozence se vrátilo plošné očkování i do těchto krajů. Roku 2009 se ukončilo pravidelné přeočkovávání tuberkulín negativních dětí ve věku 11 let. Plošné očkování bylo ukončeno 1.11.2010. ... A je to tady - tak a teď pište vy, odpůrci očkování !

marlen52 ( 6. dubna 2016 09:30 )

a až příjdou utečenci tak se nestačíme divit co sem dotáhnou. to se naše zdravotnictví prohne.

ejvm1712 ( 6. dubna 2016 08:30 )

Stejně to sem natahali ty s r á č i z Afriky

hana.kadlecova ( 6. dubna 2016 07:19 )

 Ano, jedná se o školu v Braníku, u zimního stadionu (Konstriktivy) pod Novodvorskou. Z této zprávy jsem byla včera dost v šoku, nebot. Ale co mne šokovalo především je chování té krávy Jágrové /hlavní epidemioložky), původně z Kolína, která tak úzkoprse chrání a ochranuje školu a její pověst, ale vůběc si neuvědomuje, že dnes již může být Praha na pokraji epidemie, protože již celý měsíc se nic neděje a nikomu nic neřeklo. Domnívám se, že velkou chybu udělalo i vedení školy, které také vše zametalo pod koberec. A tak se jen ptám, která škola bude další? tři případy v jednom týdnu, to je poravdě hodně

montevideo ( 6. dubna 2016 05:59 )

O kterou hotelovku se jedná? O tu v Braníku?

Zobrazit celou diskusi