Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Rostislavovi onkologická léčba s nádorem nepomohla. Zachránila ho unikátní operace

Čeští lékaři provedli unikátní operaci, ale museli pacientovi odstranit jednu plíci (ilustrační foto).
Čeští lékaři provedli unikátní operaci, ale museli pacientovi odstranit jednu plíci (ilustrační foto).  (Autor: Profimedia)
Autor: ula - 
5. dubna 2016
20:15

Šestapadesátiletý Rostislav měl nádor v pohrudnici už od roku 2008. Onkologická léčba nezabírala, a tak se lékaři Nemocnice Na Bulovce rozhodli provést jako první operaci, při které pacientovi museli odstranit jednu plíci.

Lékaři použili takzvanou hypertermickou laváž dutiny břišní, což je metoda léčení pacientů při a po operačním výkonu, vyvinutá původně pro zhoubné nádory pobřišnice.

U Rostislava onkologická léčba sice nezabírala, nicméně podle odborníků měla nepochybně velký podíl na tom, že během let se nádor zvětšoval pomaleji, než je běžné. A Rostislav se tak mohl dožít úspěšné operace na chirurgické klinice Nemocnice Na Bulovce. I tomu předcházela souhra okolností, která nakonec umožnila tuto operaci poprvé v České republice provést.

„V oblasti hrudníku to u nás nikdy nikdo nezkusil

„Hypertermická laváž se používá pouze při určitém typu nádoru. Jde o nádory, které se z různých orgánů dutiny břišní rozšíří na pobřišnici. To bylo dříve považováno za stav, který nelze vůbec vyléčit. My to však umíme,“ komentuje přednosta chirurgické kliniky Nemocnice Na Bulovce Jan Fanta.

„V oblasti hrudníku to u nás nikdy nikdo nezkusil. Není to využitelné pro každý typ nádoru, v tomto případě spolu s odstraněním plíce a pohrudnice to přineslo úspěch,“ dodal Fanta. Celkově je podobných operací ve světě dohledatelných pouze 120.

Odstranění plíce a pohrudnice v kombinaci s hypertermickou laváží mohlo proběhnout jen v Nemocnici Na Bulovce. Jiná nemocnice nedisponuje potřebným přístrojem. Podstata dosud využívané léčby pro dutinu břišní je v tom, že při operaci trvající i 16 hodin odstraní lékaři všechny viditelné nádory v břišní dutině.

„Hypertermická laváž má úspěch pouze u určitého typu nádorů. V naší republice se dá použít asi u dvaceti až třiceti lidí ročně,“ říká profesor Antoš. Odborníci bulovecké chirurgie tak mohli dosud tímto způsobem prodloužit život téměř třem stovkám pacientů, kteří trpěli rakovinou břišních orgánů a pobřišnice.

Rostislavovi pomohla také silná vůle

Rostislav je nyní v domácím léčení a rád by se vrátil ke své profesi strojvedoucího. „Jsem všem z chirurgické kliniky, ale i onkologům, kteří mě léčili předtím, nesmírně vděčný. Zachránili mi život. A jejich práce si strašně vážím. Nikdy jsem se nesetkal s nevlídností,“ říká Rostislav.

„Pacienta budeme nadále sledovat.“ doplnil Fanta. Rostislavovi určitě v boji s rakovinou pomohlo také to, že má silnou vůli a sebedisciplínu.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi