Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Velká pardubická v otěžích ANO? Nový ředitel je člen Babišova hnutí

Autor: sou - 
4. dubna 2016
10:35

V období dvojích voleb převzalo hnutí ANO ministra financí Andeje Babiše otěže nad Velkou pardubickou. Nejen že se běží v Agrofert Parku, ale navíc se novým ředitelem Dostihového spolku, který je pořadatelem dostihu, stal člen ANO Martin Korba. Vystřídal jednoho z nejúspěšnějších šéfů dostihu Michaela Skalického. Podle Hospodářských novin se kritikům nelíbí hlavně fakt, že výsledek byl znám už týdny dopředu. 

„Věděli jsme minimálně měsíc, kdo konkurz vyhraje, a věděli jsme, že to bude dlouholetý člen hnutí ANO. Budou mít aspoň levnější předvolební kampaň,“ uvedl pro Hospodářské noviny bývalý šéf představenstva Dostihového spolku a současný koaliční zastupitel na pardubické radnici Jan Němec (TOP 09). Podle bývalého šéfa dostihů Petra Pucandla od dob, kdy město ve spolku získalo majoritu, už o všem rozhodují pouze politici.  

Nový ředitel měl projít hladce výběrovým řízením s pěti kandidáty, kdy v pětičlenné komisy seděli zástupci města jako majoritního akcionáře –  primátor Pardubic Martin Charvát a jeho náměstek Jan Řehounek. Oba jsou, stejně jako Martin Korba, členové hnutí ANO. Ve výběrový komisi chtěl být i osminásobný vítěz Velké pardubické Josef Váňa (kandidát za ANO), který minulého šéfa Michala Skalické otevřeně kritizoval za to, že koním nerozumí. Vedení města mu ale v tomto ohledu nevyhovělo.

Novým šéfem se tak stal bývalý armádní letecký technik, který následně pracoval jako manažer řetězců Tesco a Makro a jeho poslední zaměstnání bylo ve společnosti, která se zabývala ochranou průmyslových zařízení proti výbuchu prachu. Sám Korba měl uvést, že s náměstkem Řehounkem, který v říjnu hodlá kandidovat na hejtmana Pardubického kraje, se už několik let zná.  

Dostihový spolek provázel před Skalickým chaos a trestná činnost  

Předchůdce nového ředitele Michael Skalický je přitom považován za nejúspěšnějšího šéfa Dostihového spolku. Před jeho nástupem ho provázely spíše chaos a trestní oznámení. V účetnictví například chyběly tisíce faktur a jiných dokladů a dva z jeho bývalých šéfů odešli od soudu s podmíněnými tresty. Skalickému se vše za tři roky podařilo odstranit. Přesto se na vrcholu rozhodl odejít. „Jsem krizový manažer, jak nejsou žádné průšvihy, tak si hned hledám další. Rozhodně jsem neustoupil politickým tlakům,“ prohlásil Skalický. 

I on ale připustil, že akcionáři jej najednou začali při jednáních obcházet. Kritikům nejvíc vadí fakt, že Velká pardubická může velice dobře posloužit předvolebnímu boji. Na závodiště každoročně dorazí kolem 30 tisíc lidí a další miliony jej sledují v televizi. „Je to velmi účinná zbraň pro předvolební boj. A hnutí ANO má podobné kampaně velmi dobře zmáknuté, rozhodně to na voliče zabere. Je to logické vyústění celého vývoje, kdy chce mít ANO na klíčových místech svoje lidi,“ dodal zastupitel Jan Němec z TOP 09.

Náměstek Řehounek se k výběrovému řízení prý odmítl vyjádřit. Primátor Martin Charvát pro změnu uvedl, že rozhodovala nezávislá komise. „V ní byli zastoupeni hlavní akcionáři spolku, kteří se rozhodovali svobodně,“ řekl. 

Ve výběrový komisi pro výběr šéfa Dostihového spolku chtěl být i osminásobný vítěz Velké pardubické Josef Váňa. Vedení města mu ale nevyhovělo:

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

dzery ( 4. dubna 2016 16:15 )

Monais je pod obojí.

1pepan ( 4. dubna 2016 15:04 )

 ANO nikdy nevolit!!

moiaza ( 4. dubna 2016 11:05 )

Jéžišmankoté, to je mi novina. To mě opravdu překvapilo. To bych nečekal.

Zobrazit celou diskusi