Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Podali jste daňové přiznání? Dnes máte poslední šanci, poté hrozí pokuta

Autor: ČTK, sou - 
1. dubna 2016
14:14

Lidé zatím odevzdali dvě třetiny daňových přiznání daně z příjmu fyzických osob za loňský rok. Do čtvrteční půlnoci jich finanční správa dostala 1,4 milionu, celkem jich čeká okolo 2,1 milionu. Lze je podat elektronicky, osobním odnesením na finanční úřad nebo poslat poštou. U poslaných daňových přiznání záleží na datu na razítku. Přiznání je třeba letos odevzdat do 1. dubna, v případě využití služeb daňového poradce do 1. července. Při nedodržení zákonné lhůty hrozí lidem pokuty.

Češi mohou daňové přiznání podat více způsoby. Formulář můžou na úřad například zaslat poštou. Všechny pobočky České pošty ale mají i v pátek standardní otevírací dobu. „Pokud by někdo chtěl podat daňové přiznání v pozdějších hodinách, může využít pobočky, které mají otevřeno nonstop, např. v Praze je to hlavní pošta v Jindřišské ulici,“ uvedl pro Blesk.cz mluvčí České pošty Matyáš Vitík. 

Podání daňových přiznání na poslední chvíli pošty zvládají. „Pokud lidé podávají daňové přiznání na poslední chvíli, nepředstavuje to pro Českou poštu problém, případný nápor nejen v tomto období zvládá například posílením svých přepážek,“ upřesňuje Vitík.

Podle mluvčí finanční správy je na takto doručených dokumentech hlavní razítko s datem 1. dubna. „Nám pak daňové přiznání podané na poslední chvíli přijde například v pondělí. Pokud je na něm ale razítko s datem 1.dubna, je považován termín podání za splněný,“ vysvětluje mluvčí Finanční správy Petra Petlachová. 

V případě, že poplatník podá daňové přiznání až po zákonné lhůtě a se zpožděním delším než pět pracovních dnů, finanční úřad ze zákona vypočte pokutu. Pokud vypočtená pokuta nedosáhne 200 Kč, úřad ji nepředepíše a neplatí se. 

Pokud máte datovou schránku, musíte daňové přiznání odevzdat elektronicky 

Dalším způsobem je i donesení daňového přiznání na finanční úřad nebo jeho podání přes internet. Na internetových stránkách Finanční správy je možné formulář vyplnit včetně kontroly správnosti propočtu a zaslat ho finančnímu úřadu elektronicky buď prostřednictvím daňového portálu, nebo datové schránky.

Zůstává také možnost daňové přiznání  pouze elektronicky vyplnit, poté vytisknout a zaslat na finanční úřad poštou nebo doručit osobně. Letos budou od 21. března do 1. dubna otevřeny podatelny všech finančních úřadů a územních pracovišť od 08:00 do 18:00. V sobotu otevřeno mít úřady nebudou.

Finanční správa upozornila, že pokud má daňový subjekt nebo jeho zástupce zpřístupněnou datovou schránku nebo má zákonem uloženou povinnost mít účetní závěrku ověřenou auditorem, je povinen podat daňové přiznání pouze elektronicky. Za nedodržení povinné elektronické formy hrozí pokuta 2000 korun. 

Dary, dědictví a výhry jsou od daně osvobozeny 

Zároveň mají všichni poplatníci daně z příjmů fyzických osob od ledna 2015 povinnost oznamovat finančním úřadům, že obdrželi příjmy převyšující pět milionů korun, které jsou od daně z příjmů osvobozeny. Nejčastěji jde o dary, dědictví, výhry v loteriích či příjmy z prodeje movitých věcí nebo cenných papírů. Oznamovat se nemusí jen příjmy z prodeje nemovitých věcí, které jsou evidovány v katastru nemovitostí. 

Oznámení bylo možné podávat již v průběhu roku 2015, nejzazší termín pro oznámení osvobozených příjmů v roce 2015 je totožný s termínem pro podání daňového přiznání, tedy 1. duben.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi