Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Ušetřené koruny mohou stát Čechy život: Za lékařskou krizí je i rušení poplatků

Autor: ula, ČTK - 
4. dubna 2016
06:29

Nervozita v nemocnicích se výrazně zvyšuje, jednou z příčin jsou i platy, myslí si vládní opozice. Lékaři i sestry si stěžují i na stres, přetěžování a hlavně nedostatek personálu, kvůli kterému musí v některých nemocnicích omezovat provoz a rušit lůžka. Opozice také kritizuje zrušení regulačních poplatků.

Bývalý ministr zdravotnictví a poslanec Leoš Heger (TOP 09) reagoval na varování České lékařské komory (ČLK), že bez rychlého růstu platů zdravotníci v nemocnicích nezůstanou. Podle člena sněmovního zdravotního výboru Bohuslava Svobody (ODS) může být zvyšování platů atraktivní, ale není tím hlavním. Lékaři odcházejí také kvůli pracovním podmínkám, stresu a přetěžování.

Přetížený personál

„Ano, lékaři a sestry se cítí přetěžováni," potvrdil Blesk.cz tiskový mluvčí Všeobecné fakultní nemocnice v Praze Filip Brož a dodal: "Populace stárne, je více nemocná, pacienti jsou více agresivní."

Prezidentka Asociace zdravotních sester Martina Šochmanová uvedla: „Sestry se cítí přetěžovány a bohužel i někteří absolventi vnímají situaci v nemocnicích negativně a raději volí další studium nebo odcházejí pracovat do zahraničí nebo do jiného sektoru."

Podle Šochmanové jsou na sestry kladeny stále vyšší nároky, úkolů přibývá a jejich platové ohodnocení tomu neodpovídá.

V Thomayerově nemocnici v Praze chybí podle jejího ředitele Zdeňka Beneše 70 sester. Větší pracovní vytížení stávajícímu personálu mohou vynahradit pouze různými benefity.

Nedostatek personálu 

Podle poslankyně Soni Markové (KSČM) je situace vážná zejména v regionálních nemocnicích, kde musejí některá oddělení kvůli nedostatku personálu omezovat provoz.

Jedním z řešení je růst platů, myslí si poslankyně. Nemocnice aktuálně hledají za pomocí inzerátů kolem 1000 lékařů. Kdyby měly dodržovat zákoník práce a povolené přesčasy, musely by jich podle prezidenta ČLK Milana Kubka hledat až 3000. ČLK vyzvala vládu k přijetí krizového plánu na záchranu českého zdravotnictví. Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) slíbil, že se bude zdravotnictvím zabývat.

Tiskový mluvčí Městské nemocnice v Ostravě řekl Blesk.cz, že lékaři chybí na oddělení lékařské pohotovostní služby.

„S počtem personálu jsme na hraně, personál chybí zejména v některých oborech," přiznal Tomáš Oborný z Fakultní nemocnice v Ostravě.

„Chceme mít tolik personálu, abychom případně mohli v klidu nahrazovat pracovní neschopnosti, rodičovské dovolené, apod.," řekla Dana Lipovská, tisková mluvčí Uherskohradišťské nemocnice. Podle ní sice zatím splňují požadavky zdravotních pojišťoven v personálním vybavení, ale opět chybí zdravotní sestry, lékaři na interně a ARU. Všechny nemocnice se shodují na tom, že si musí personál aktivně vyhledávat samy, pomocí různých náborových akcí.

Zrušení regulačních poplatků? Chyba

„Nervozita v nemocnicích se výrazně zvyšuje. Něco má na svědomí současné ministerstvo a zrušení regulačních poplatků, které ubralo zhruba čtyři miliardy korun. Ty by se teď hodily na růst platů," řekl Heger.

Částečně s ním souhlasí i nemocnice. Rozhodně měl smysl poplatek za pohotovost," uvedl Brož z VFN v Praze. Pro zachování poplatků by byla i Asociace zdravotních sester, ale s úpravou pro určité skupiny pacientů. „Voliči rozhodli za nás," myslí si ve Fakultní nemocnici v Ostravě.

Zvýšení platů do tří let

ČLK, odbory, nemocnice i ministerstvo se shodly na plánu zvýšit do tří let mzdy o 30 procent, vláda na to má zajistit peníze. Heger podotkl, že součet nárůstu z let hospodářské krize 2011 až 2013 dává 20 procent. „Jestliže teď není vláda schopná pokračovat v tom, aby se memorandum podepsané s odbory naplnilo stoprocentně, tak to je velké selhání," řekl.

„S memorandem souhlasíme, platy by se měly skutečně ve zdravotnictví zvýšit," vítá řešení VFN v Praze.

Lékaři se shodují na tom, že platy by měly stoupnout hlavně kvůli náročné a odpovědné práci, kterou odvádějí.

Podle Šochmanové z Asociace zdravotních sester by se vláda měla zabývat nejen platy, ale také pracovními podmínkami. „Dlouhodobé přetěžování, malý prostor na regeneraci sil jsou důvody, proč sestry odcházejí. Nízké platové ohodnocení zejména mladých lidí nebo sester, které jsou samoživitelky je také nutí k tomu, aby si hledali práci tam, kde jsou lépe ohodnoceni. Jak se ukázalo, ani 5% navýšení platů nestabilizovalo situaci. Zřejmě bude potřeba zvednout platy o 10 %  aby se průměrná mzda přehoupla nad 30 tisíc," řekla Šochmanová.

„Mělo by dojít ke komplexnímu a systémového řešení stávající situace ve zdravotnictví," souhlasí za Vojenskou nemocnici v Praze (ÚVN) mluvčí Jitka Zinke.

Někde se snaží navyšovat platy sami. "V letošním roce navyšujeme objem mzdových prostředků o 6 procent, ale podotýkám, že se nejedná o tarifní mzdy, ale o celkový objem mezd, což je značný rozdíl," uvedl mluvčí z Městské nemocnice v Ostravě.

Odcházejí lékaři?

Heger soudí, že i když vláda platy zvýší méně, odliv lékařů větší nebude. Ne každý má povahu na to jít pracovat do ciziny. Nepociťují to ani nemocnice. "Neregistrujeme žádný nárůst počtu ukončených pracovních poměrů a ani výhledově nepředpokládáme, že by se situace měla zhoršit," uvedla Zinkde z ÚVN v Praze. "Problém je spíše v tom, že odcházejí atestovaní lékaři z nemocnic do privátu a v nemocnici zůstávají na malý úvazek nebo služby," dodal Svoboda.

A co pacienti?

Podle Markové je nedostatek personálu v nemocnicích špatnou zprávou pro pacienty. Někde už omezují provoz.

„Naše nemocnice musela omezit provoz na některých pracovištích, zejména z důvodu nedostatku sester. Kompletní zdravotnické služby však na všech odděleních zůstaly zachovány. Rozhodně neuzavíráme celá oddělení," řekl Blesk.cz ředitel Thomayerovy nemocnice v Praze.  

stacho ( 7. dubna 2016 07:30 )

Tenhle marasmus dělají z 99% naši politici.Český národ mají v prd.....

stacho ( 7. dubna 2016 07:22 )

placenta ( 4. dubna 2016 12:34 )

150 milionu za 2 K.U.N.D.Y dáte co vy mrd.ky

anna1234 ( 4. dubna 2016 11:37 )

..je to tak, všechno je jenom v lidech.

anna1234 ( 4. dubna 2016 11:34 )

..do nemocnice na dovolenou???? To snad nemyslíš vážně

Zobrazit celou diskusi