Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Tajné služby proškrtaly seznam uprchlíků. Do Česka přijedou náhradníci

Autor: Daniela Soukalová - 
31. března 2016
13:11

Nadační fond Generace 21, který pracuje na přesídlení uprchlíků z Iráku do České republiky, využije seznam náhradníků. V poslední skupině křesťanů chyběl vdovec s dcerou, kteří se rozhodli zůstat ve své vlasti. Někteří z původních žadatelů nedokázali předložit potřebné dokumenty nebo přestali úplně komunikovat. Jeden muž dokonce neprošel bezpečnostní prověrkou českých zpravodajských služeb a byl vyřazen. 

Hned po vytvoření základního seznamu 152 křesťanských uprchlíků, které lidé z Nadačního fondu Generace 21 momentálně přesídlují do České republiky, začali zpracovávat i seznam náhradníků. „Vzhledem k tomu, že účast na červencovém seznamu bez schválení vládou ČR neznamenala pro uprchlíky žádnou jistotu, pokoušeli se někteří dostat z Iráku i jinými způsoby a tím začalo docházet na seznamu ke změnám,“ uvedl pro Blesk.cz předseda Generace 21 Jan Talafant. 

Ke změně ale došlo v září 2015, kdy se jedné z rodin na seznamu narodil syn Gabriel, a tak muselo dojít k jeho rozšíření na konečný počet 153 iráckých křesťanů. „Některé vdovy ze seznamu přijaly nabídku na přesídlení do Španělska, některé rodiny nebo jednotlivci se vydali do Evropy na vlastní pěst balkánskou trasou a jedna rodina se přehlásila na slovenský seznam a odcestovala na Slovensko,“ vysvětluje Talafant. 

Někteří přestali komunikovat  

Některé z rodin i jednotlivců se pro setrvání ve své vlasti podle něj rozhodly po přemlouvání rodiny. Jeden člověk z původního seznamu pak neprošel bezpečnostní prověrkou českých zpravodajských úřadů, a tak byl i s rodinou vyřazen. „Jedna z rodin zmizela z uprchlického tábora a nepodařilo se nám o ní získat žádné informace,“ upozornil Talafant.  Někteří v průběhu procesu příprav na přesídlení přestali s nadačním fondem komunikovat nebo nedodali přislíbené doklady včetně křestního listu nebo potvrzení duchovního, že jsou skutečně křesťané.  

Projekt přesídlení Nadačního fondu Generace 21 se totiž zaměřuje právě na křesťany, kteří momentálně v Iráku mají být pronásledováni. Musí ale zároveň splnit podmínky pro udělení azylu Českou republikou. „Musí být v situaci, kdy lze důvodně usuzovat, že mají nárok na poskytnutí mezinárodněprávní ochrany, musí projít bezpečnostními prověrkami, lékařskou prohlídkou a předodjezdovými pohovory se zástupci České republiky,“ vysvětluje Talafant. 

153 iráckých křesťanů tvoří křesťanské rodiny a konvertité

Skupina 153 iráckých křesťanů se tak skládá nejen z tradičních křesťanských rodin, které už po generace vyznávají pravoslavnou, katolickou a v menší míře protestantskou víru, ale také z muslimů, kteří ke křesťanství konvertovali. Tito lidé se podle Talafanta často ukrývají, jsou v ohrožení života ze strany svých příbuzných nebo radikálních muslimů, a proto někteří jsou neznámí pro tradiční duchovní vedoucí.

„Přestože bychom těmto lidem také rádi pomohli, je vzhledem citlivosti našeho projektu nutné, aby tito kandidáti na přesídlení nezvratně prokázali, že jsou křesťané. Proto je od nich požadován písemný doklad o křtu a potvrzení od dalších důvěryhodných osob z církevních struktur o jejich opravdové a prokázané konverzi,“ upřesňuje Talafant. 

Do konečné fáze procesu přesídlení NF G21 se zatím dostali pouze 3 dospělí konvertité. Je mezi nimi rodina kazatele, který mnoho let veřejně působil jako křesťanský duchovní a spolupracovník zahraničních křesťanských organizací a sám pokřtil desítky bývalých muslimů, a mladá žena, kterou tento kazatel sám pokřtil. Ta musela prchat před svou rodinou, která ji chtěla provdat proti její vůli za muslima a v případě odhalení jejího obrácení jí hrozila smrt. 

Zhruba polovina ze seznamu křesťanských uprchlíků Nadačního fondu Generace 21 je už v Česku:

kecal ( 5. dubna 2016 07:00 )

souhlasim a nabijim.

irmma ( 3. dubna 2016 00:14 )

Měli by to vysvětlit z té nadace generace 21 předseda pan Martin Čechák nebo Anna Kubíčková. Proč se k tomu nevyjadřují ti, co jsou v té nadaci? Nebo zakladatel J.Baker USA? Jakým klíčem je vybírají a jak je prověřují? Potom nám jejich mluvčí řekne, že vlastně nic neví co je vedlo k odchodu z ČR. Zajímavé, že nadace a neziskovky nikdo nekontroluje. Jenom pobírají od státu obrovské peníze a mají tak některé rodiny docela obstojnou živnost.

dzambulka007 ( 2. dubna 2016 14:21 )

Co se ti nelíbí? Osm lidí, z toho polovina děcek, dvě ženské, které pracovat nebudou a dva pracovně nepoužitelní chlapi. Případně staří lidé. Ty nevidíš ten přínos pro společnost?

zelena.karkulka ( 1. dubna 2016 01:06 )

evidentně velice trpící lidé V dalším článku tu psali,jak se ty ženy smály při představě,že by měly jít do práce! Tihle lidi nikdy pracovat nebudou. Kňučeli,že nemají své jídlo,že je tu hrozné jídlo i potraviny-hummus si přece můžou uklohnit i ze surovin z tesca a halal maso jim jistě neziskovka sežene.

dobrotka ( 31. března 2016 23:34 )

Bleskuuuuuu, rad se stouras v oblastech, ze kterych bys mohl mit namet na psani. Co tak postourat se v praktikach neziskovek a hlavne v praktikach neziskovky Generace 21 ?????????????

Zobrazit celou diskusi