Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Velká čínská návštěva: Co udělá s Českou republikou? Zeptali jsme se odborníků

Autor: mim, vr - 
31. března 2016
05:00

Obrovská pocta, anebo obrovský otazník? Čínský prezident si jako jedinou zemi EU, kterou na cestě do Spojených států navštívil, vybral Českou republiku. Tři dny pobyl, vzal s sebou podnikatelskou partu, která se rozhodla u nás investovat desítky miliard, a s Milošem Zemanem podepsal memorandum o strategickém partnerství obou zemí.

I tady se skrývá diplomatický oříšek. Údajným zájmem Číňanů totiž bylo, aby Česko coby člen Unie v dokumentu výslovně uvedlo, že je říše středu celistvá a že jsou od ní neoddělitelná sporná území jako Tibet či Tchaj-wan. Čeští diplomaté ale odmítli. Co v naší republice způsobí toto uctivé »ne«? A jak ovlivní českou ekonomiku desítky uzavřených smluv? Blesku odpovídali tři odborníci.

Alice Rezková, analytička Alice Rezková, analytička | archiv Blesku
Alice Rezková, analytička specializující se na politiku asijských zemí: Budou u nás hledat podporu

„Současná návštěva pro nás otevírá dveře pro větší spolupráci s Čínou, která se v posledních několika letech snaží více oslovit země ze střední Evropy. Čína od těchto nových partnerství očekává zejména ekonomickou spolupráci, ale může hledat také větší podporu v rámci EU.

V tomto roce by se mělo rozhodnout o (ne)udělení statusu tržní ekonomiky Číně, jedná se o nové investiční dohodě mezi EU a Čínou, a je mnoho dalších oblastí, ve kterých se Číně mohou hodit nově vytvořená přátelství ze střední Evropy.

Přestože návštěvu prezidenta Si doprovázejí spíše rozporuplné politické výroky, nakonec ČR podepsala s Čínou dohodu o strategické spolupráci, která se výrazněji neliší od dohody, kterou s Čínou uzavřela EU. Nejde nad rámec naší dlouhodobé zahraniční politiky, která uznává princip jedné Číny a obsahuje formální závazek k podpoře o ochraně lidských práv.“

Tomáš Pojar, diplomat Tomáš Pojar, diplomat | archiv Blesku
Tomáš Pojar, diplomat: Nepřeceňujme investice

„Měli bychom mít na paměti, že mnohé čínské investice jsou nezřídka spíše politického rázu, a neměli bychom proto nikdy oslabovat vlastní kontrolu nad kritickou infrastrukturou. Nákup fotbalových klubů, lukrativních nemovitostí, pivovarů ani leteckých společností však z tohoto pohledu nic neznamená. A bude-li v zoologické panda, půjdu se na ni podívat.

Jestli se zvýší vývoz našeho zboží do Číny, teprve uvidíme. V poslední době jeho dynamika spíše klesá. A děje se tak bez ohledu na to, jak moc se snažíme Pekingu zalíbit. Uzavřené politické memorandum není nicméně nutné přeceňovat a v zásadě se ani neliší od memorand uzavřených mezi Čínou a jinými evropskými státy.

Proklamace o strategickém partnerství jsou z říše zbožných přání lobbistů a politiků. Snažíte-li se však komukoli okatě podlézat, ukazuje to jen vaši slabost. Určitá míra pokrytectví může být zdravá, přílišná servilita však nakonec naši prosperitu, bezpečnost ani svobodu rozhodně neposílí.“

Lukáš Kovanda, ekonom Lukáš Kovanda, ekonom | archiv Blesku
Lukáš Kovanda, ekonom: Jde jim o levný nákup

„Nečekejme od Číňanů, že u nás budou stavět podniky na zelené louce a překotně vytvářet pracovní místa. V České republice se naopak zajímají o již dávno zavedené firmy, například strojírenské, jako je Žďas. Navíc poměrně levně. Celý hospodářsky vyspělý svět, včetně ČR, je stále decimován dopady finanční krize a obrovským zadlužením.

Podniky jsou v takové situaci na prodej leckdy velmi levně, čehož Číňané využívají. Jejich ekonomika je totiž naopak přebytková, takže mají peněz na rozhazování. Pobočky čínských bank, které se v ČR už nyní objevují, budou čínským podnikatelům a firmám u nás zajišťovat výhodný přístup k úvěru, takže Číňané budou jistě skupovat další tuzemské firmy.“

Video  Sestřih návštěvy čínského prezidenta  - Jan Jedlička, Zuzana Štíchová, Blesk TV
Video se připravuje ...

 

...... ( 31. března 2016 12:12 )

Tak, jak teď přijde díky Zemanovi k dalším miliardám.

sores ( 31. března 2016 12:09 )

At je Zeman jakýkoliv tak nekrade a nelže,na Klause se provalilo ze má zámeček v Holandsku a je majitelem PPF Group a má 10 miliard a jak k nim přišel??

...... ( 31. března 2016 09:04 )

Ty jsi blbá jak jedna holka z Ostravy

settt ( 31. března 2016 08:12 )

tak se tam odstěhuj a neotravuj

...... ( 31. března 2016 07:33 )

V budoucnu to bude tak, že se sem nastěhuje plno čínských rodin a Kellner s Klausem a Bakalou budou mít další miliardy navíc. To není dobré, Zemane.

Zobrazit celou diskusi