Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

V hloubětínském babyboxu našli novorozeného chlapečka. Dostal jméno Daniel

Autor: ČTK, sou - 
30. března 2016
09:00

Do babyboxu v pražském Hloubětíně ve středu nad ránem někdo odložil čerstvě narozeného chlapečka, který dostal jméno Daniel. Je už 21. dítětem nalezeným v hloubětínské schránce během necelých 11 let její existence. Celkový počet dětí nalezených v babyboxech je po dnešku 136. 

„V 5:03 mě probudil mobil a ohlásil mi, že v hloubětínském babyboxu, vůbec prvním, který byl zřízen, mají děťátko,“ uvedl zakladatel babyboxů Ludvík Hess. Podle něj šlo o čerstvě narozeného chlapečka, který měl pupečník podvázaný gumičkou a byl zabalený do dek. 

Chlapečka z babyboxu vyzvedl lékař Daniel Struppl. „Zřetelně bylo znát, že Daniel má radost, a tak jsem klučíka pojmenoval Daniel,“ dodal Hess. 

V babyboxech se našlo už 136 dětí

Po celé zemi je zatím 68 babyboxů, kam mohou lidé anonymně umístit své zpravidla novorozené dítě. V úterý do babyboxu na radnici Prahy 2 někdo odložil asi tříměsíční holčičku, dostala jméno Andrea. Celkový počet dětí nalezených v babyboxu je 136, z toho šest v letošním roce. Každé páté dítě bylo podle Hesse odloženo v Praze. 

Babybox je v podstatě novorozenecký inkubátor přístupný z vnější strany budovy. Ve chvíli, kdy je do něj dítě vloženo, zapne se vyhřívání, ventilace a s mírnou prodlevou i alarm, který upozorní personál. Schránky jsou umístěny tak, aby se lidé nemuseli bát, že je při odkládání dítěte někdo překvapí. 

Babyboxy mají i své kritiky. Zařízení podle nich odporují některým článkům Úmluvy o právech dítěte, například právu na jméno, totožnost, státní příslušnost a právu znát své rodiče.

13ka ( 30. března 2016 10:47 )

 💖Taky gratulace zakladateli babyboxů. I kdyby byl zachráněn jen jeden 👶život, má to smysl, natož 136👫👬👭👬👫👬👭👭👬👫! Snad se hned malý Daniel dostane k adopci k milující rodině. Přeju mu moc zdravíčka a štěstí a nápad babybox si pochvalu od prezidenta jistě zaslouží.💖

majojo ( 30. března 2016 10:06 )

"Zařízení podle nich odporují některým článkům Úmluvy o právech dítěte, například právu na jméno, totožnost, státní příslušnost a právu znát své rodiče." Nakopat do prde.le tyhle kritiky. Lepší bude, když budou matky odkládat novorozence do popelnic, kde bez pomoci umřou. Jejich totožnost a jména roičů pak vypátrá policie - což bude podle mezinárodních úmluv v pořádku.

lilyalily ( 30. března 2016 10:03 )

Gratuluji panu Hessovi. Opět zachránil jeden lidský život. A Danovi hodně štěstí do života!

Zobrazit celou diskusi